علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران، جلد ۱۵، شماره ۱، صفحات ۸۳-۹۲

عنوان فارسی بررسی تغییرات فیزیکوشیمیایی و میکروبی خیار تازه برش خورده در بسته‌بندی با اتمسفر اصلاح شده از جنس پلی پروپیلن حاوی نانوذرات رس
چکیده فارسی مقاله سابقه و هدف: بسته­بندی مواد غذایی از عمده­ترین کاربردهای فناوری نانو در مبحث غذا است. از جمله نانوذرات مورد استفاده در بسته­بندی مواد غذایی می­توان به نانوذرات رس اشاره کرد. این تحقیق با هدف بررسی اثر فیلم حاوی نانو ذرات رس و بسته­بندی اتمسفر اصلاح شده به منظور کاهش فساد و افزایش عمر ماندگاری برش‌های تازه خیار انجام شد. مواد و روش‌ها: تأثیر بسته­بندی با فیلم حاوی نانوذرات رس بر برش­های خیار بررسی شد. آزمون به صورت فاکتوریل بر پایه طرح کاملاً تصادفی با سه سطح در فاکتور میزان رس (0، 1 و 3%) و شش سطح در فاکتور زمان (0، 3، 5، 7، 9 و11 روز) با سه تکرار انجام شد. برش­های خیار در بسته­بندی­های از جنس پلی­پروپیلن حاوی 1 و 3% نانوذرات رس و پلی­پروپیلن بدون ذرات نانو (نمونه کنترل) تحت اتمسفر اصلاح شده بسته­بندی شد. سپس بسته­ها در دمای 1±4 درجه سانتی­گراد در رطوبت نسبی 2 ±90% ذخیره سازی شد. ارزیابی بار میکروبی ­در ­فواصل 5-3 روز و ویژگی­های شیمیایی، میزان کلروفیل، بافت، رنگ در فواصل 2 روز انجام شد.­ یافته‌ها‌: نمونه کنترل طی 11 روز نگهداری وزن بیشتری از دست داد (05/0p<) همچنین در انتهای دوره نگهداری دارای بیشترین مقدار L*،a* وb* بود (01/0p<). کلروفیل و استحکام در فیلم حاوی 3% نانوذرات کاهش کمتری نشان داد (01/0p<). همچنین استفاده از اتمسفر اصلاح شده راهکاری مناسب برای نگهداری میوه و سبزیجات است به طوری که بسته­بندی حاوی نانوذرات رس تحت اتمسفر اصلاح شده به طور قابل توجهی باعث کاهش جمعیت میکروبی طی نگهداری شد (05/0p<). نتیجه گیری: استفاده از بسته‌های حاوی نانوذرات رس تحت اتمسفر اصلاح شده گزینه مناسب‌تری نسبت به نمونه کنترل در حفظ محصول است.  
کلیدواژه‌های فارسی مقاله برش‌های خیار، نانوذرات رس، بسته‌بندی اتمسفر اصلاح شده

عنوان انگلیسی Changes in the Physicochemical and Microbial Properties of Fresh-cut Cucumber during Storage as Affected by Modified Atmosphere Packaging and Films of polypropylene Containing Clay Nanoparticles
چکیده انگلیسی مقاله Background and Objectives: Food packaging is one of the main applications of nanotechnology in the food section. Clay nanoparticles are among the nanoparticles used in food packaging. In this study, the effect of packaging film containing nano-clay particles on­ the characteristics­ of cucumber slices was investigated.  Materials & Methods: The effect of nano-clay particles (0, 1 and 3%) and time (0, 3, 5, 7, 9 and 11 days) were studied in three replications in a completely randomized design. Cucumber slices were packaged in polypropylene (control samples) and polypropylene containing 1 and 3% nano-clay hydrophilic bentonite under modified atmosphere packaging. All samples were stored at 4 ± 1 °C at a relative humidity ­­(RH) of 90 ± 2 %. Microbial population was determined at 3-5 day intervals, and chemical properties, chlorophyll, texture, color were studied at 2-day intervals.  Results: Control samples showed more loss of weight (p< 0.05) and higher L*, a* and b* during the storage (p< 0.01). Chlorophyll and firmness of the cucumber slices in the film containing 3% of nano-clay showed less decrease (p< 0.01). In addition, the application of modified atmosphere showed positive effect to preserve fruits and vegetables and packages containing clay nanoparticles significantly reduced the microbial population (p< 0.05). Conclusion: The packages containing clay nanoparticles under the modified atmosphere were more appropriate option than the control packaging in preserving the product.  
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله Cucumber slices, Nano-clay, Modified atmosphere packaging

نویسندگان مقاله بهروز عزیزیان دهکردی | B aziziyan Dehkordi
Isfahan (Khorasgan) Branch, Islamic Azad University
دانشگاه آزاد اسلامی واحد اصفهان (خوراسگان)

نفیسه زمین دار | N Zamindar
Isfahan (Khorasgan) Branch, Islamic Azad University
دانشگاه آزاد اسلامی واحد اصفهان (خوراسگان)

زهرا قربانی | Z Ghorbani
Isfahan (Khorasgan) Branch, Islamic Azad University
دانشگاه آزاد اسلامی واحد اصفهان (خوراسگان)

لیلا مصفی | L Mosafa
Shahreza Branch, Islamic Azad University
دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهرضا


نشانی اینترنتی http://nsft.sbmu.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-3239-2&slc_lang=fa&sid=1
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده صنایع غذایی
نوع مقاله منتشر شده پژوهشی
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات