پژوهش آب در کشاورزی، جلد ۳۰، شماره ۲، صفحات ۲۲۷-۲۴۱

عنوان فارسی تاثیر منبع و مقدار نیتروژن بر رنگدانه‌‎های فتوسنتزی، پرولین، قند محلول، سدیم و پتاسیم در گیاه خرفه (Portulaca oleracea) آبیاری شده با آب شور
چکیده فارسی مقاله روند استفاده از آب شور در تولید محصولات کشاورزی در حال افزایش است. بنابراین، به منظور بررسی اثرات منبع و مقدار نیتروژنبر ویژگی­های فیزیولوژیک گیاه خرفه (Portulaca oleracea L.)آبیاری شده با آب شور، آزمایشی فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با پنج سطح شوری شامل تیمار شاهد (آب مقطر)، آب شور طبیعی (با قابلیت هدایت 2/2 دسی­زیمنس بر متر) و سه سطح آب شور تهیه شده با نمک طعام (با قابلیت هدایت الکتریکی 2/2، 4/4 و 6/6 دسی­زیمنس بر متر) و چهار سطح نیتروژن (شاهد، 40، 80 و 120 گرم نیتروژن بر کیلوگرم خاک) از دو منبع کود مرغی و کود شیمیایی با سه تکرار در محیط گلخانه انجام شد. نتایج نشان داد که میزانکلروفیل a و کلروفیلb با افزایش شوری ابتدا افزایش و سپس در شوری 6/6 دسی­زیمنس بر متر کاهش یافت. با بالا رفتن سطح شوری میزان سدیم افزایش و میزان پتاسیم کاهش یافت. بیشترین میزان کلروفیل a و کلروفیل b در شوری 4/4 دسی­زیمنس بر متر مشاهده شد. اثر متقابل شوری با منبع و مقدار نیتروژن برای هیچ کدام از صفات معنی‎دار نبود. میزان کلروفیل‎ها، قند محلول، پرولین، سدیم و پتاسیم گیاه خرفه تغذیه شده با کود مرغی بیش‌تر از کود شیمیایی بود. گیاهان تغذیه شده با کود مرغی یا آبیاری شده با آب شور طبیعی شرایط تنش را تجربه نمودند ولی به دلیل جذب بهتر پتاسیم اثرات تنش شوری تعدیل شد و برای گیاهان قابل تحمل بود.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله تنش شوری، کود آلی، کود شیمیایی، کلروفیل،

عنوان انگلیسی Effect of Source and Rate of Nitrogen on Photosynthesis Pigments, Proline, Soluble Sugar, Sodium and Potassium in Purslane (Portulaca oleracea) Irrigated by Saline Water
چکیده انگلیسی مقاله The trend of saline water utilization in agricultural production is increasing. In order to evaluate the effect of source and rate of nitrogen on physiological characteristics of purslane (Portulaca oleracea L.) irrigated by saline water, a factorial experiment was conducted in a completely randomized design with three replications in the greenhouse conditions. Treatments included five levels of saline water (distilled water as the control, natural saline water with EC of 2.2 dS/m, three levels of saline water prepared by addition of NaCl (2.2, 4.4, and 6.6 dS/m) and four levels of fertilizer (control, 40, 80, and 120 g/kg soil) in the form of poultry manure and chemical fertilizer. The results showed that an increase in salinity increased chlorophyll a and chlorophyll b and then decreased them at 6.6 dS/m. An increase in salinity levels increased the amount of sodium and decreased the amount of potassium. The maximum amount of chlorophyll a and chlorophyll b were observed with 4.4 dS/m treatment. The interaction of salinity level × nitrogen source × nitrogen rate was not significant for any of the measured parameters. Results of poultry manure were better than those of chemical fertilizer, because chlorophyll content, soluble sugar, proline, sodium, and potassium in purslane plant were higher. Thus, the plants fertilized with poultry manure or those irrigated with natural saline water experienced salinity stress, but their higher uptake of potassium alleviated the stress effects and made it tolerable for the plant.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله chemical fertilizer, Chlorophyll, manure, Salinity stress

نویسندگان مقاله فرشته گرشاسبی |
دانشجوی کارشناسی ارشد آگرواکولوژی دانشگاه شهرکرد.
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه شهرکرد (Shahr kord university)

سیف اله فلاح |
دانشیار گروه زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهرکرد.
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه شهرکرد (Shahr kord university)

علی تدین |
دانشیار گروه زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهرکرد.
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه شهرکرد (Shahr kord university)


نشانی اینترنتی http://wra.areo.ir/article_106646_1b86b6efa2738887ac9d692ae90df61e.pdf
فایل مقاله اشکال در دسترسی به فایل - ./files/site1/rds_journals/1318/article-1318-233413.pdf
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات