مجله غدد درون ریز و متابولیسم ایران، جلد ۹، شماره ۳، صفحات ۲۲۹-۲۳۴

عنوان فارسی اثر اسیدهای چرب امگا ۳ خالص شده بر وضعیت لیپوپروتئین‌ها و کنترل گلیسمی در زنان یائسه‌ی مبتلا به دیابت نوع ۲
چکیده فارسی مقاله مقدمه: مصرف اسیدهای چرب امگا 3 باعث کاهش عوامل خطرزای بیماری‌های قلبی ـ عروقی می‌شود. دیابت نوع 2 در ایجاد وضعیت نامطلوب خطرزای بیماری‌های قلبی ـ عروقی در زنان بعد از یائسگی نقش مهمی دارد. هدف از این مطالعه بررسی اثر اسیدهای چرب امگا 3 خالص شده بر مقاومت به انسولین، گلوکز و لیپو پروتئین‌های سرم زنان یائسه مبتلا به دیابت نوع 2 بود. مواد و روش‌ها: 32 زن یائسه (4/11± 7/53= سن) مبتلا به دیابت نوع 2 و دارای اضافه وزن (6/0±7/28 =BMI) در یک مطالعه‌ی کارآزمایی بالینی تصادفی دوسوکور، روزانه 2 گرم اسید چرب امگا 3 خالص شده یا دارونما به مدت 10 هفته مصرف کردند. در شروع مطالعه و پایان هفته‌ی دهم 10 سی‌سی خون وریدی از افراد گرفته شد. تری‌گلیسرید، کلسترول تام، HDL-C، LDL-C و گلوکز سرم به روش آنزیمی، انسولین سرم با روش رادیو ایمینوآسی، هموگلوبین گلیکوزیله به روش رنگ‌سنجی و مقاومت به انسولین از طریق فرمول HOMA-IR اندازه‌گیری و محاسبه شدند. یافته‌ها: کاهش معنی‌داری در میزان تری‌گلسیرید سرم و TG/HDL-C، در گروه مصرف کننده‌ی امگا 3 در مقایسه با گروه شاهد در پایان مطالعه وجود داشت. تفاوت معنی‌داری در میزان کلسترول‌تام، HDL-C،LDL-C، گلوکز سرم، هموگلوبین گلیکوزیله و مقاومت به انسولین در پایان مطالعه بین دو گروه وجود نداشت. افزایش معنی‌داری در میزان انسولین سرم در گروه مصرف کننده‌ی امگا 3 در پایان مطالعه در مقایسه با شروع مطالعه و کاهش معنی‌داری در میزان کلسترول‌تام در پایان مطالعه در مقایسه با شروع مطالعه وجود داشت. نتیجه‌گیری: مصرف 2 گرم اسید چرب امگا 3 خالص شده به مدت ده هفته در زنان یائسه‌ی مبتلا به دیابت نوع 2 اگرچه باعث کاهش تری‌گلسیرید و کلسترول تام سرم می‌شود، اثر سودمندی بر سایر لیپوپروتئین‌ها و کنترل گلیسمی ندارد. توصیه به مصرف اسیدهای چرب امگا 3 در زنان یائسه‌ی دیابتی نیاز به بررسی بیشتری دارد.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله

عنوان انگلیسی Effects of Purified Omega –3 Fatty Acids in Postmenopausal Women with Type 2 Diabetes
چکیده انگلیسی مقاله Introduction: Omega 3 fatty acid (03FA) consumption has been shown to reduce risk factors for cardiovascular disease. TYPE 2 diabetes confers an adverse cardiovascular risk profile particularly in women after menopause. The aim of this study was to determine whether a dietary supplement with omega 3 fatty acids affected insulin resistance, glycemic control and cardiovascular risk markers in postmenopausal women with type 2 diabetes. A total of 32 postmenopausal overweight women with diet-controlled type 2 diabetes completed a randomized double blind parallel trial of purified omega 3 fatty acid supplementation (2g/day) versus placebo for 10 weeks. Evaluated were serum triglycerides (TG), HDL-c, total cholesterol (TC) and glucose using the enzymatic method, Insulin by radioimmunoassay and insulin resistance using the Homeostasis Model Assessment method (HOMA-IR) were calculated. Relative to those in the placebo group, TG decreased significantly (P=0.03) in the 03FA group. 03FA supplementation had no significant effect on serum LDL-c, HDL-c , glucose and insulin resistance but there was a significant increase in serum insulin and TC in the 03FA group at the end of study compared to the beginning (P=0.04, P=0.04 respectively). Intake of 2g 03FA had favorable effects on serum TG and TG/HDL-C, no effect of LDL-C, HDL-C, glucose and insulin resistance but did have an adverse effect on serum insulin and TC. Recommendation of 03FA intake in diabetic postmenopausal women needs further investigation.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله

نویسندگان مقاله فرشید شیدفر | f. shidfar
school of health , iran university of medical sciences
تهران، میدان آرژانتین، خیابان الوند، پلاک 52، دانشکده ی بهداشت
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه علوم پزشکی ایران (Iran university of medical sciences)

شهین یاراحمدی | sh. yarahmadi


محمود جلالی | m. jalali


محمدحسن افتخاری | mh eftekhari


شریعه حسینی | sh. hosseyni


لیلا احری | l. ahari



نشانی اینترنتی http://ijem.sbmu.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-81-25&slc_lang=fa&sid=fa
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده غدد درون‌ریز
نوع مقاله منتشر شده پژوهشی
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات