این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
صفحه اصلی
درباره پایگاه
فهرست سامانه ها
الزامات سامانه ها
فهرست سازمانی
تماس با ما
JCR 2016
جستجوی مقالات
جمعه 21 آذر 1404
Archives of Hygiene Sciences
، جلد ۸، شماره ۴، صفحات ۲۳۲-۲۴۴
عنوان فارسی
چکیده فارسی مقاله
کلیدواژههای فارسی مقاله
عنوان انگلیسی
Antioxidant Effects of Aromatic Plant Essential Oils on Oxidative Stability of Ghee
چکیده انگلیسی مقاله
Aim of the Study: The study was aimed to assess the antioxidant properties of four plants native EO in comparison with synthetic antioxidants during storage of ghee as a food model. Materials and Methods: The essential oils (EOs) were prepared and analyzed to total phenol content, DPPH, reducing power assay and also their effect on the oxidative stability of ghee during the accelerated storage at 65 °C. Results: The results showed, SO (70.06 ± 0.72 mg GAE⁄ g of EO) had the most phenolic compounds in comparison to other EOs, and also had more antioxidant activity but not as much as BHT (P< 0.05). Sensory properties and overall acceptance of ghee containing 20 ppm of SO were more acceptable compared to other treatments. The oxidation stability of ghee was kept by all the EOs compared to the control during accelerated storage (P< 0.05). Conclusions: The data suggest the EOs as a suitable herbal source of anti-oxidants that can be used in ghee shelf life.
کلیدواژههای انگلیسی مقاله
نویسندگان مقاله
محمدرضا پژوهی الموتی | Mohammadreza Pajohi-Alamoti
Department of Food Hygiene and Quality Control, Faculty of Veterinary Science, Bu-Ali Sina University, Hamedan, Iran
گروه بهداشت و کنترل کیفی مواد غذایی، دانشکده پیرادامپزشکی، دانشگاه بوعلی سینا
سعید خالدیان | Saeed Khaledian
Department of Food Hygiene and Quality Control, Faculty of Veterinary Science, Bu-Ali Sina University, Hamedan, Iran
گروه بهداشت و کنترل کیفی مواد غذایی، دانشکده پیرادامپزشکی، دانشگاه بوعلی سینا
بهناز بازرگانی گیلانی | Behnaz Bazargani-Gilani
Department of Food Hygiene and Quality Control, Faculty of Veterinary Science, Bu-Ali Sina University, Hamedan, Iran
گروه بهداشت و کنترل کیفی مواد غذایی، دانشکده پیرادامپزشکی، دانشگاه بوعلی سینا
نشانی اینترنتی
http://jhygiene.muq.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-33-3&slc_lang=en&sid=1
فایل مقاله
اشکال در دسترسی به فایل - ./files/site1/rds_journals/251/article-251-2217327.pdf
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده
en
موضوعات مقاله منتشر شده
عمومی
نوع مقاله منتشر شده
پژوهشی
برگشت به:
صفحه اول پایگاه
|
نسخه مرتبط
|
نشریه مرتبط
|
فهرست نشریات