Annals of Military and Health Science Research، جلد ۱۱، شماره ۴، صفحات ۳۱۸-۳۲۳

عنوان فارسی بررسی میزان باقیمانده آنتی بیوتیک های خانواده تتراسایکلین در شیرهای پاستوریزه توزیع شده در شهر تهران به روش کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا(HPLC)
چکیده فارسی مقاله مقدمه: با گسترش روش ‌ های نوین دامپروری و افزایش احتمال رخداد بیماری ‌ ها در پرورش متراکم دام ‌ ها ٬ استفاده از آنتی ‌ بیوتیک ‌ ها برای رشد و نمو مطلوب ٬ کنترل ورم پستان و بیماری ‌ های سیستمیک و موضعی در گله ‌ های گاو شیری رایج گشته است. عدم رعایت زمان منع مصرف و نیز مصرف بیش از میزان توصیه شده، سبب حضور باقی ‌ مانده دارویی در مواد غذایی با منشأ دامی و به ویژه شیر گشته است. به دلیل اثرات زیانبار باقیمانده ‌ های دارویی بر سلامت انسان، پایش حضور آن ‌ ها در مواد غدایی اهمیت به سزایی دارد. با توجه به مشکلات بهداشت عمومی و زیان ‌ های اقتصادی ایجاد شده به سبب استفاده ناصحیح از آنتی ‌ بیوتیک ‌ ها، این مطالعه با هدف تعیین میزان تتراسایکلین، کلرتتراساکلین، اکسی تتراسایکلین و داکسی سایکلین در شیرهای پاستوریزه عرضه شده در شهر تهران انجام گرفت. مواد و روش ‌ ها: این مطالعه به صورت مقطعی طی زمستان سال 1390 انجام شد. 56 نمونه شیر پاستوریزه از برندهای مختلف به صورت تصادفی از سطح شهر تهران جمع ‌ آوری گردید. با استفاده از کیت دلوتست (Delvotest®) آزمون غربالگری انجام شد و نمونه ‌ های مثبت برای آزمون کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا (HPLC) مورد استفاده قرار گرفتند. یافته ‌ ها: نتایج حاصل از آزمون غربالگری، حضور انواع آنتی ‌ بیوتیک ‌ ها را در 93/33 درصد از نمونه ‌ ها نشان داد. به وسیله آزمون کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا مشخص شد که 3/26 درصد از نمونه ‌ های مثبت (93/8 درصد از کل) بیش از حد مجاز باقی ‌ مانده (MRL) به خانواده تتراسایکلین آلوده و سایر نمونه ‌ ها نیز حاوی دیگر آنتی ‌ بیوتیک ‌ ها بوده ‌ اند. نتیجه ‌ گیری: با توجه به سرانه مصرف شیر در کشور، این میزان از آلودگی به آنتی ‌ بیوتیک تتراسایکلین، جمعیت قابل توجهی را تحت تأثیر قرار می ‌ دهد که در بین آن ‌ ها کودکان، سالمندان، بانوان باردار و بیماران، بیش از سایرین در معرض خطر می ‌ باشند. این پژوهش لزوم توجه بیش از پیش سازمان ‌ های قانون ‌ گذار و ناظر را برای کنترل و به حداقل رساندن این آلودگی ‌ ها گوشزد می ‌ کند.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله

عنوان انگلیسی Evaluation of the tetracycline residues in pasteurized milks distributed in Tehran by HPLC method
چکیده انگلیسی مقاله Background: With developing new methods of animal husbandry and increasing the prevalence of diseases, using of antibiotics becomes common in assurance of growth and prevention of systemic diseases and mastitis in dairy herds. Ignorance or negligence of withdrawal time or using more antibiotics than prescribed, are two common causes of antibiotic residues. Due to the harmful effects of drug residues on human health, it is important to monitor their residues in foods. Materials and methods: 56 pasteurized milk samples of different brands have gathered from Tehran retailers haphazardly. Screening test performed by Delvotest kit and the positive samples referred for HPLC test. Results: The results of screening test showed the presence of different kinds of antibiotics in 33.93% of samples. HPLC determined that 26.3% of positive samples (8.93 % of total samples) were contaminated by tetracyclines more than Maximum Residue Level/Limit (MRL) and other samples had other antibiotics. Conclusions: According to dairy per capita consumption of Iranians, these rates of contamination affect considerable part of population especially vulnerable groups like children, pregnant women, elderly and patients. This research shows the necessity of legislative and food inspecting organizations to control and minimize these kinds of contaminations. More research is recommended on other dairy foods.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله

نویسندگان مقاله آراسب دباغ مقدم | dabbagh moghaddam
دانشگاه علوم پزشکی آجا
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه علوم پزشکی ارتش (Artesh university of medical sciences)

لادن طیبی |
شرکت تحقیقاتی بیوفارماسی پارس

حمید رضا فلاحت پیشه | hamid reza
شرکت تحقیقاتی بیوفارماسی پارس

مسعود محمودیان |
گروه فارماکولوژی دانشگاه علوم پزشکی تهران
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه علوم پزشکی تهران (Tehran university of medical sciences)

نغمه کوثری |
شرکت تحقیقاتی بیوفارماسی پارس

حسام الدین اکبرین |
گروه بهداشت و کنترل مواد غذایی دانشکده دامپزشکی دانشگاه تهران
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه تهران (Tehran university)

علیرضا سبزیکار |
دانشکده دامپزشکی دانشگاه تهران
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه تهران (Tehran university)


نشانی اینترنتی http://journals.ajaums.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-1460-1&slc_lang=fa&sid=fa
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده عمومی
نوع مقاله منتشر شده اصیل (پژوهشی)
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات