مرتع، جلد ۸، شماره ۱، صفحات ۱-۱۲

عنوان فارسی بررسی تنوع مرفولوژیک و میزان عصاره خشک ریشه در اکوتیپ‌های مختلف شیرین بیان (Glycyrrhiza glabra L.) در پنج استان کشور
چکیده فارسی مقاله این تحقیق به منظور بررسی صفات مرفولوژیک در 12 نمونه شیرین بیان جمع­آوری شده از پنج استان­ کرمانشاه، خراسان رضوی، خراسان شمالی، گلستان و فارس انجام شد. همچنین تأثیر اندازه ریشه در دو قطر کمتر از یک سانتی­متر و بین یک تا دو سانتی­متر بر میزان ماده خشک و عصاره محلول در آب نمونه­های جمع­آوری شده، بررسی شد. برای تعیین وزن عصاره خشک ریشه­ها از روش مسراسیون استفاده شد، سپس درصد ماده خشک باقیمانده هر یک از نمونه­ها که نشانگر میزان عصاره خشک محلول در آب است، محاسبه شد. تجزیه آماری داده‌های مربوطه در قالب طرح کاملا تصادفی انجام شد. صفات مرفولوژیک مورد بررسی در مناطق مختلف تفاوت معنی­داری نشان دادند (01/0p<). مقایسه مقادیر به‌دست آمده از وزن خشک ریشه­های شیرین‌بیان (93/49-07/42%) در دو قطر مختلف اختلاف معنی­داری نشان نداد (05/0p>)، ولی تفاوت عصاره محلول برای دو اندازه مختلف ریشه در مناطق مختلف معنی­دار بود (01/0p<). بیشترین درصد عصاره آبی در مناطق دشمن زیاری (25/20%) و عراقی­محله (19%) گزارش شد. مقدار ضریب همبستگی رابطه معنی­داری بین صفات مرفولوژیک و میزان ماده خشک و عصاره محلول شیرین بیان نشان نداد (05/0p>)، ولی عوامل اقلیمی و خاکی بر میزان عصاره­ محلول در آب مؤثر بودند. تجزیه خوشه­ای برای صفات مرفولوژیک، اکوتیپ­ها را به چهار گروه مجزا تقسیم کرد که نشان‌دهنده تأثیر عوامل محیطی و ژنتیکی بر تفاوت­های مشاهده شده در گیاهان مناطق مختلف است. بهترین مناطق مورد بررسی از نظر درصد ماده خشک و عصاره محلول در آب، چهار منطقه دشمن­زیاری، عراقی محله، کوه­سرخ و ده­سرخ بودند که می‌توان این مناطق را به‌عنوان اکوتیپ­های برتر معرفی کرده و در روند اهلی‌سازی مورد توجه قرار داد.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله

عنوان انگلیسی Evaluation of morphological diversity and root dry extract content of different Licorice (Glycyrrhiza glabra L.) ecotypes collected from five provinces in Iran
چکیده انگلیسی مقاله This study aimed to evaluates the morphological characteristics of Licorice (Glycyrrhiza glabra L.) samples, collected from 12 regions located in 5 provinces including Khorasane razavi, North Khorasan, Kermanshah, Fars and Golestan. The effects of root sizes (less than 1 and 1 to 2 cm) on dry matter and water soluble extract contents in collected samples were examined. The Maceration method was used to determine roots dry extracts. The residue of dry matter percent of each sample as an indicator of water soluble extract content were then calculated. Statistical analysis of the data was conducted using a completely randomized design. Morphological characteristics of samples collected from various areas varied significantly (p< 0.01). Licorice roots dry weight of collected samples (42.07-49.93%) didn't vary significantly in two diameters (p>0.05), but the differences of water soluble extracts for the two root sizes were significant (p< 0.01). The highest percent of water soluble extracts was recorded in Doshman ziari (20.25%) and Araghi mahale (19%) samples. The correlation coefficients did not show significant relationship between morphological characteristics and dry matter weight and water soluble extracts (p>0.05), but the water soluble extract contents of collected samples were affected by climatic and edaphic conditions of these areas. The collected samples were then classified into four groups using cluster analysis of samples based on their morphological characteristics. This classification can be interpreted by the genetic and environmental variation of plants and areas. According to the results, Doshman ziari, Araghi mahale, Koh sorkh and Deh sorkh were the most appropriate areas in terms of dry matter percent and water soluble extracts of Licorice samples. These areas had the best ecotypes and their samples can be tested in the plant domestication studies.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله

نویسندگان مقاله محمد احمدی حسینی | mohammad ahmadi hosseini
nuor
نور

محمد کاظم سوری | mohamad kazem suori
nuor
نور

نسرین فرهادی | nasrin farhadi
tabriz
تبریز

رضا امید بیگی | reza omidbeygi
nuor
نور


نشانی اینترنتی http://rangelandsrm.ir/browse.php?a_code=A-10-1-34&slc_lang=fa&sid=fa
فایل مقاله اشکال در دسترسی به فایل - ./files/site1/rds_journals/1096/article-1096-211187.pdf
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده تخصصی
نوع مقاله منتشر شده پژوهشی
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات