مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی بیرجند، جلد ۱۷، شماره ۴، صفحات ۲۶۵-۲۷۳

عنوان فارسی اثر جیره‏های مختلف غذایی مرغ‏های تخم‏گذار بر شاخص‏های آتروژنز و ترومبوژنز زرده تخم‏مرغ
چکیده فارسی مقاله زمینه و هدف: سطح اسیدهای چرب در رژیم غذایی انسان با تأثیر بر روی شاخص‏های آتروژنز و ترومبوژنز، نقش مهمّی در عملکرد و سلامت قلب و عروق دارد. تخم‏مرغ با توجه به سطح بالای کلسترول، از رژیم‏های بالقوه خطرساز برای بیماران قلبی- عروقی است. مطالعه حاضر با هدف تغییر ترکیبات جیره‌های غذایی مرغ‏های تخم‏گذار در جهت کاهش خطر ایجاد بیماری‏های قلبی- عروقی در اثر مصرف تخم‏مرغ انجام شد. روش تحقیق: در این مطالعه تجربی، 288 قطعه مرغ تخم‏گذار، به 12 گروه شامل گروه‏های دریافت‏کننده سطوح مختلف از دانه کتان، دانه گلرنگ، روغن پالم اولئین، روغن ماهی و گروه شاهد تقسیم شدند. پس از سه دوره 28 روزه، سطح کلسترول خون مرغ‏ها و نیز کلسترول و اسیدهای چرب تخم‏مرغ‏ها تعیین گردید . یافته‌ها: سطح کلسترول خون و اسیدهای چرب اشباع در زرده تخم‏مرغ تغییری نکرد (05/0 >p ). مقادیر اسیدهای چرب امگا-9 و امگا-6 به ترتیب در گروه‏های تغذیه شده با پالم اولئین و دانه گلرنگ افزایش یافت. مقادیر لینولنات و اسیدهای چرب امگا-3 با زنجیره بلند به ترتیب در گروه‏های دانه کتان و روغن ماهی افزایش یافت (05/0 >p) . شاخص‏های آتروژنز و ترومبوژنز، در سطوح بالاتر این مواد خوراکی نسبت به گروه شاهد کاهش معنی‏داری نشان داد. بالاترین مقدار شاخص ترومبوژنز در سطح بالای دانه گلرنگ بود. کمترین مقدار شاخص‏های ترومبوژنز و آتروژنز در گروه‏های دانه کتان و روغن ماهی مشاهده شد (05/0 >p) نتیجه‌گیری: می ‎ توان با تغییر ترکیبات اسیدهای چرب در جیره غذایی مرغ، از تخم‏مرغ به عنوان منبع پروتئینی خوب و سالم برای بیماران قلبی- عروقی استفاده کرد.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله

عنوان انگلیسی Influence of different layer rations on atherogenesis and thrombogenesis indices in egg yolks
چکیده انگلیسی مقاله Background and Aim: The level of fatty acids in human diets, affecting the atherogenic and thrombogenic indices, which has an important role in the function and healthiness of cardiovascular system. Due to high level of cholesterol, eggs are risky regimen for cardiovascular patients. This study was conducted to modify the composition of layer ration for reducing the risk of cardiovascular disease resulting form consumption of eggs. Materials and Methods: In this experimental study. 288 Leghorn hens were selected to 12 groups, receiving different level of linseed, safflower seed, palm olein oil and fish oil in the rations and control group. After three 28-day periods, level of blood cholesterol of hens and also level of cholesterol and fatty acids of egg yolks were evaluated. Results: The cholesterol and saturated fatty acid concentrations of yolks did not significantly change (P>0.05). Omega-9 and omega-6 fatty acids increased in the groups that were fed with palm olein oil and safflower see, respectively. Linolenic acid and long chain omega-3 fatty acids were higher in linseed and fish oil groups, respectively (P< 0.05). The atherogenic (AI) and thrombogenic indices (TI) decreased significantly in higher level of these rations compare to control group. The highest amount of TI was observed with high level of safflower seed rations. The lowest amount of AI and TI were obtained in the fish oil and linseed rations (P< 0.05). Conclusion: Modifying the level of fatty acids in the rations of hens, may introduce the egg as a good and safe source of protein for the cardiovascular patients.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله

نویسندگان مقاله سید جواد حسینی واشان | seyed javad sj hosseini vashan
, faculty of agriculture, ferdowsi university of mashhad, mashhad, iran
دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، ایران
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه فردوسی (Ferdowsi university)

هادی سریر | h sarir
faculty of agriculture, birjand university, birjand, iran
دانشکده کشاورزی، دانشگاه بیرجند، ایران
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه بیرجند (Birjand university)

نظر افضلی | n afzali
faculty of agriculture, birjand university, birjand, iran
دانشکده کشاورزی، دانشگاه بیرجند، ایران
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه بیرجند (Birjand university)

محمد ملکانه | m mallekaneh
department of medical biochemistry, faculty of medicine, birjand university of medical sciences, birjand, iran
دانشگاه علوم پزشکی بیرجند- گروه علوم آزمایشگاهی تلفن 09151615383
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه علوم پزشکی بیرجند (Birjand university of medical sciences)

علی اله رسانی | a allahressani
faculty of science, birjand university, birjand, iran
دانشکده علوم، دانشگاه بیرجند، ایران
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه بیرجند (Birjand university)

پیمان اسماعیلی نسب | p esmaeilinasab
faculty of agriculture, birjand university, birjand, iran
دانشکده کشاورزی، دانشگاه بیرجند، ایران
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه بیرجند (Birjand university)


نشانی اینترنتی http://journal.bums.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-1-377&slc_lang=fa&sid=fa
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده عمومی
نوع مقاله منتشر شده تجربی
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات