علوم و فنون کشت های گلخانه ای، جلد ۱، شماره ۴، صفحات ۷۱-۸۳

عنوان فارسی بررسی تغییرات مورفولوژیک ژنوتیپ‌های گندم در شرایط تنش شوری
چکیده فارسی مقاله به منظور بررسی اثرهای تنش شوری بر صفات مورفولوژیک ارقام مقاوم و حساس گندم، آزمایشی گلخانه‌ای به صورت فاکتوریل در قالب طرح کامل تصادفی و با سه تکرار انجام گرفت. فاکتور اول شامل ارقام گندم سیستانی و نیشابور (ارقام متحمل) و بهار و تجن (ارقام حساس) و فاکتور دوم شامل چهار سطح شوری (3/1، 5، 10 و 15 دسی‌زیمنس برمتر) بود. سطوح شوری با استفاده از نمک‌های NaCl و CaCl2 و با نسبت مولی 1:10تهیه گردیدند. صفات وزن خشک ریشه و ساقه، تعداد پنجه و برگ، حجم و سطح ریشه، سطح برگ، وزن ویژه برگ و زیست‌توده 10 روز پس از گرده افشانی ثبت شدند. نتایج نشان داد که تمامی صفات بجز وزن ویژه برگ با افزایش شوری، بدون توجه به نوع رقم، اثرهای معنی‌دار کاهشی داشتند و تیمار شوری dS/m 15 بیشترین تأثیرمنفی را بر گیاه داشت. میانگین صفات اندازه‌گیری شده برتری ارقام سیستانی و نیشابور را در مقایسه با دو رقم دیگر در سطوح مختلف شوری نشان داد. عدم تغییر وزن خشک ریشه در رقم بهار در تیمارهای مختلف شوری می‌تواند بیانگر عدم افزایش میزان کربن تسهیم شده به ریشه در شرایط تنش در این رقم باشد و شاید همین امر از دلایل حساس بودن رقم مذکور به تنش شوری به حساب آید. این موضوع می‌تواند عدم برتری این رقم در مقایسه با رقم تجن در صفاتی چون زیست‌توده، تعداد و سطح برگ، وزن خشک ساقه و سطح و حجم ریشه در سطوح شوری10 و 15 دسی‌زیمنس بر متر را توجیه کند. در ارقام تجن و بهار، افزایش وزن ویژه برگ می‌تواند یکی از سازوکارهای اجتناب از تنش شوری باشد.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله تنش شوری، ارقام گندم، صفات مورفولوژیک

عنوان انگلیسی Evaluation of morphological changes in some wheat genotypes under salt stress
چکیده انگلیسی مقاله In order to assess the effects of salt stress on some morphological traits of tolerant and sensitive cultivars of wheat (Triticum aestivum L.), a factorial experiment, based on completely randomized design in 3 replications, was conducted under greenhouse condition. The first factor was two genotypes of Sistani and Neishabour (tolerant cultivars) and two genotypes of Tajan and Bahar (sensitive cultivars) and the second factor was salinity treatments including 1.3, 5, 10 and 15 dS m-1. The salinity treatments were prepared from NaCl and CaCl2 in 10:1 ratio. Dry weight of shoots and roots, number of tillers and leaves, root volume and surface area, leaf area, specific weight of leaves and biomass were measured 10 days after anthesis. The results indicated that by increasing of salinity level, all traits, except specific weight of leaves, decreased significantly. Salinity level of 15 dS m-1 had the most negative effect. At all salinity levels, the Sistani and Neishabour cultivars, as compared with the other two cultivars, recorded significantly higher values of all measured traits. Invariability of dry root weight in Bahar cultivar at all salinity levels indicates that this cultivar has allocated less carbon to roots and this may be a reason for the sensitivity of this cultivar to salinity. This can justify the disadvantages of this cultivar in comparison to Tajan in some traits like biomass, leaf number and leaf area, shoot dry weight, root volume and root area in 10 and 15 dS m-1 salinity levels. Higher values of specific dry weight of Bahar and Tajan cultivars can be considered as a mechanism for avoiding salt stress.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله Salt stress, Wheat cultivars, Morphological traits

نویسندگان مقاله الهه اکبری قوژدی | e akbari ghogdi


علی ایزدی دربندی | a izadi darbandi


اعظم برزویی | a. borzouei


عباس مجدآبادی | a. majdabadi



نشانی اینترنتی http://ejgcst.iut.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-147-4&slc_lang=fa&sid=fa
فایل مقاله اشکال در دسترسی به فایل - ./files/site1/rds_journals/988/article-988-200671.pdf
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده عمومی
نوع مقاله منتشر شده پژوهشی
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات