|
علوم و صنایع غذایی ایران، جلد ۴، شماره ۱۳، صفحات ۵۷-۶۶
|
|
|
عنوان فارسی |
تعیین برخی خواص فیزیکی و مکانیکی دانه نخود |
|
چکیده فارسی مقاله |
چکیده در این تحقیق سه رقم از ارقام رایج نخود در کشور (بیونیژ، آی ال سی 482 و فیلیپس 93ـ93) در سه سطح رطوبت برداشت (16-15، 21-20 و 26-25 درصد بر پایه تر) و دو جهت بارگذاری(طولی و عرضی) مورد آزمایش بارگذاری قرار گرفتند. متغیرهای وابسته عبارتند از: نیروی گسیختگی، انرژی گسیختگی، چغرمگی، تغییر شکل در نقطه گسیختگی و برخی خواص فیزیکی دانه. نتایج تجزیه واریانس نشان میدهد که رطوبت تأثیر بسیار معنیداری بر حجم، قطر هندسی و خواص مکانیکی دانه نخود دارد. با افزایش رطوبت ، نیروی گسیختگی، انرژی گسیختگی و چغرمگی کاهش، تغییر شکل افزایش مییابد. در همین راستا تأثیر جهت قرارگیری (بارگذاری) و رقم فقط بر نیروی گسیختگی معنیدار است. به طور کلی، درشترین و کوچکترین دانههای نخود به ترتیب مربوط به رقمهای فیلیپس و بیونیژ است. ضریب کرویت رقم آی ال سی نسبت به سایر ارقام بیشتر است. کمینه و بیشینه انرژی لازم برای تخریب دانه نخود به ترتیب 7/24 میلیژول، در جهت بارگذاری طولی ودر رطوبت 25 درصد و 3/156 میلیژول ، درجهت بارگذاری طولی و رطوبت 15 درصد بدست آمد. نتایج بیانگر این مطلب است که بیشترین احتمال دولپه شدن مربوط به جهت بارگذاری طولی در رطوبت 25درصد بوده است. از میان سه رقم مورد بررسی، رقم فیلیپس مقاومت بیشتری به لپه شدن دارد و رقم آی ال سی از دو رقم دیگر به این حالت (دولپه شدن) حساستر است. معادلههای رگرسیونی حاصل از برازش نمایی بر روی دادهها، برای تخمین پارامترهای مکانیکی برحسب پارامترهای فیزیکی و رطوبت با ضریب تعیین بالای 90/0 بدست آمدند. نتایج آزمونهای رگرسیونی نشان داد که دانههای درشتتر، مقاومت بیشتری نسبت به لپه شدن دارند. |
|
کلیدواژههای فارسی مقاله |
|
|
عنوان انگلیسی |
Determination of some Physical and Mechanical Properties of Chickpea |
|
چکیده انگلیسی مقاله |
Leguminous crops, chickpea specifically, are usually hand-harvested for several reasons: lack of dedicated combines, small field sizes and short plant canopies. Chickpea losses and kernel damages are in the form of emberyo damage, kernel breakage or scratching and splitting. In this research, three varieties of chick pea (Bivanij, ILC482 and Philip 93-93) at three level of moisture content (15-16, 20-21 and 25-26 percent on wet bases) and two loading directions were tested under compression loading. Independent variables were force and energy of rupture, stiffness, and deformation at the rupture point as well as some physical properties. Effect of moisture content on chickpea mechanical properties was found to be very significant (0.01). Increasing moisture content, results in significant decrease of rupture force, energy and stiffness on one hand and increase of deformation on the other. Minimum and maximum values of rupture energy were obtained to be 24.7 mJ at 25% mc wb, and 156.3 mJ at 15% mc wb, respectively, both in the longitudinal loading direction. Results of test indicated that splitting of peas is most probable at 25 moisture content under length compression. Among the three varieties of chickpea, ILC 482 variety was most sensitive to splitting. Logarithmic regression equations were obtained having R2 values over 0.90 for estimation of chickpea mechanical properties based on moisture content and physical properties. |
|
کلیدواژههای انگلیسی مقاله |
|
|
نویسندگان مقاله |
|
|
نشانی اینترنتی |
http://fsct.modares.ac.ir/article_322_163ce0035b70612d7a5d4b136a5393e5.pdf |
فایل مقاله |
اشکال در دسترسی به فایل - ./files/site1/rds_journals/969/article-969-198749.pdf |
کد مقاله (doi) |
|
زبان مقاله منتشر شده |
fa |
موضوعات مقاله منتشر شده |
|
نوع مقاله منتشر شده |
|
|
|
برگشت به:
صفحه اول پایگاه |
نسخه مرتبط |
نشریه مرتبط |
فهرست نشریات
|