|
علوم و صنایع غذایی ایران، جلد ۱۱، شماره ۴۵، صفحات ۱۶۳-۱۷۴
|
|
|
عنوان فارسی |
ارزیابی خصوصیات کیفی کیتوزان تولیدی از پوسته میگو و کیتوزان تجاری پوسته خرچنگ مرضیه موسوی نسب۱، سحرالسادات موسوی نسب۲، غلامرضا مصباحی۳، جلال جمالیان۴ |
|
چکیده فارسی مقاله |
چکیده هدف از این پژوهش، تولید کیتوزان از کیتین مربوط به پوسته میگوی محلی و مقایسه خصوصیات کیفی آن با کیتوزان تجاری تهیه شده از پوسته خرچنگ بود. در اولین مرحله، پوسته های میگوی خلیج فارس آماده سازی شد و توسط عملیات کانی زدایی، پروتئین زدایی و رنگبری از آن ها، کیتوزان تولید شد. آنگاه توسط عملیات دی استیلاسیون بر روی کیتین، ماده کیتوزان حاصل گردید. از کیتوزان تولیدی، نمونه های فیلم تهیه شد و ضخامت و عبورپذیری بخار از آن ها اندازه گیری و با فیلم های حاصل از کیتوزان تجاری، مقایسه شد. همچنین، ترکیبات شیمیایی (رطوبت، خاکستر و پروتئین)، درجه دی استیلاسیون، ظرفیت باند کردن آب، ظرفیت باند کردن چربی و رنگ نمونه های کیتوزان تولیدی مشخص شد و با نمونه های کیتوزان تجاری مقایسه شد. نتایج نشان داد که راندمان تولید کیتوزان در حد قابل قبول (43/19 درصد) بود. از دیدگاه شیمیایی، کیتوزان تولیدی حاوی ناخالصی های پروتئین و خاکستر کمتر، درجه دی استیلاسیون کمتر، ظرفیت باند کردن آب بالاتر و ظرفیت باند کردن چربی بالاتر نسبت به کیتوزان تجاری بود. نمونه های فیلم تهیه شده از کیتوزان تولیدی در مقایسه با فیلم های تهیه شده از کیتوزان تجاری، حد کمتری از عبور پذیری بخار را نشان دادند. همچنین، کیتوزان تولیدی از نظر فاکتور روشنایی رنگ، بالاتر از کیتوزان تجاری بود. در مجموع می توان نتیجه گیری کرد که تولید کیتوزان با کیفیت مناسب از پوسته ها و ضایعات میگوی محلی، امکان پذیر است، لذا می توان تولید آنرا به کارخانه های تولید و بسته بندی میگو ایران توصیه کرد. |
|
کلیدواژههای فارسی مقاله |
|
|
عنوان انگلیسی |
Qualitative properties evaluation of the produced chitosan From shrimp shell and commercial chitosan of crab shell Moosavi-Nasab, M. 1 , Moosavi-Nasab, S, A. 2, Mesbahi, G. 3, Jamalian, J. 4 |
|
چکیده انگلیسی مقاله |
The aim of this study was production of chitosan from chitin of local shrimp shell and comparison its qualitative properties with commercial chitosan which has been produced by crab shell. In the first step, the shells of Persian Gulf shrimps were prepared and chitin was produced from them by demineralization, deproteinization and discoloration treatments. Then, chitosan was obtained by deacetylation of the chitin. Film samples were prepared by the chitosan and their thickness and water vapor permeability (WVP) were determined and compared with the commercial chitosan. Also, chemical composition (moisture, ash and protein), degree of deacetylation, water binding capacity, fat binding capacity and color of the produced chitosan samples were determined and compared with the commercial chitosan. The results showed that the chitosan production yield was acceptable (%19.43). In view of the chemical properties, the produced chitosan had lower protein and ash impurites, lower degree of deacetylation, higher water binding capacity and higher fat binding capacity than the commercial chitosan. The prepared film samples of the produced chitosan showed lower water vapor permeability (WVP) than the commercial ones. Also, the produced chitosan had more color lightness than the commercial chitosan. Overall, it can be concluded that it is possible to produce suitable quality chitosan by shells and waste of local shrimp, therefore, the shrimp production and shrimp packaging factories of Iran can be proposed to produce chitosan. |
|
کلیدواژههای انگلیسی مقاله |
|
|
نویسندگان مقاله |
|
|
نشانی اینترنتی |
http://fsct.modares.ac.ir/article_10755_bc7ee4a7513e244aaa7f5ae39ffeecf7.pdf |
فایل مقاله |
اشکال در دسترسی به فایل - ./files/site1/rds_journals/969/article-969-198360.pdf |
کد مقاله (doi) |
|
زبان مقاله منتشر شده |
fa |
موضوعات مقاله منتشر شده |
|
نوع مقاله منتشر شده |
|
|
|
برگشت به:
صفحه اول پایگاه |
نسخه مرتبط |
نشریه مرتبط |
فهرست نشریات
|