علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران، جلد ۱۳، شماره ۱، صفحات ۱۱-۲۰

عنوان فارسی ارتباط شاخص های سلامت و کیفیت رژیم با عادات غذایی در افراد ۵۰-۲۰ ساله شهر شیراز
چکیده فارسی مقاله سابقه و هدف: شاخص تغذیه سالم (HEI)، شاخص کفایت تغذیه‌ای رژیم (DQI)، امتیاز رژیم مدیترانه (MDS)، و امتیاز تنوع رژیم (DDS) جهت تعیین میزان سلامت و کفایت تغذیه‌ای رژیم مورد استفاده قرار می‌گیرند. هدف این مطالعه بررسی ارتباط شاخص‌های سلامت، کیفیت و تنوع رژیم غذایی و عادات غذایی در جمعیت بزرگسالان ساکن شهر شیراز بود. مواد و روش‌ها: این مطالعه مقطعی بر 438 فرد 50-20 ساله ساکن شیراز انجام شد. اطلاعات مصرف مواد غذایی به وسیله پرسشنامه 168 آیتمی اعتبار سنجی شده تکرر مصرف غذا و اطلاعات عادات غذایی مانند دفعات مصرف وعده‌های اصلی و میان وعده، غذاهای فست فود و سرخ شده از طریق مصاحبه مورد پرسش قرار گرفت. شاخص‌های کفایت تغذیه‌ای رژیم شامل HEI، DQI، MDS و DDS با استفاده از روش‌های معتبر محاسبه گردید. ارتباط عادات غذایی و شاخص‌های کفایت تغذیه‌ای رژیم با رگرسیون خطی مورد سنجش قرار گرفت. یافته‌ها‌: پس از تعدیل برای سن، جنس، و نمایه توده بدنی مصرف صبحانه ارتباط مثبت معنی‌داری با همه شاخص‌های رژیمی داشت اما مصرف شام با شاخص HEI و MDS ارتباط معکوس داشت (01/0=p). تعدد میان وعده مصرفی با شاخص‌های HEI، DQI، و DDS ارتباط مثبت داشت (001/0=p). مصرف فست فود با امتیاز HEI، DQI، و MDS (03/0-001/0>p) و مصرف غذاهای سرخ شده با امتیاز DQI (01/0=p) ارتباط معکوس داشتند. مصرف غذاهای رستورانی با هیچیک از شاخص‌های رژیم ارتباط نداشت. مصرف نمک با HEI و DQI ارتباط معکوس معنی‌دار داشت. نتیجه گیری: رابطه معنی‌داری بین امتیاز شاخص‌های کیفیت تغذیه‌ای رژیم و رعایت عادات غذایی سالم وجود داشت. شاخص‌های HEI، DQI، و MDS در مقایسه با DDS، ارتباط بیشتری با عادات غذایی داشتند.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله

عنوان انگلیسی Association Between Dietary Indices and Eating Habits in 20-50 Years Adults in Shiraz
چکیده انگلیسی مقاله Background and Objectives: Healthy eating index (HEI), diet quality index (DQI), Mediterranean dietary score (MDS), and diet diversity score (DDS) are among the most important diet quality indices which are used for evaluation of health and quality of diet. The objective of this study was to investigate the relationship between diet quality indices and eating habits in adults living in Shiraz.  Materials & Methods: This cross-sectional study was conducted on 438 individuals aged 20-50 years from households living in Shiraz. Information were collected for dietary intakes using a validated 168-item semi-quantitative food frequency questionnaire, and for eating habits, including questions on the frequency of breakfast, dinner, snacks, fried, and fast foods, through face to face interviews. Diet quality indices including HEI, DQI, MDS, and DDS were calculated using validated methods. The relationship between eating habits and diet quality indices was evaluated with linear regression. Results: After adjustments for age, sex, and body mass index, breakfast consumption was positively associated with all dietary indices but dinner consumption was inversely associated with HEI and MDS (p=0.01). Snacking frequency was positively associated with HEI, DQI, and DDS (p=0.001). Fast food consumption had inverse association with HEI, DQI, and MDS (p< 0.001-0.03). Likewise, consumption of fried foods was inversely associated with DQI (p=0.01). Consumption of restaurant foods had no association with diet quality indices. Salt intake had inverse association with HEI and DQI (p< 0.001-0.01). Conclusion: A significant association was observed between diet quality indices and healthy eating habits. Compared to DDS, the indices of HEI, DQI, and MDS had more relationships with eating habits.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله

نویسندگان مقاله معصومه اخلاقی | M Akhlaghi
گروه تغذیه جامعه، دانشکده تغذیه و علوم غذایی، دانشگاه علوم پزشکی شیراز، شیراز، ایران
مرکز تحقیقات تغذیه، دانشکده تغذیه و علوم غذایی، دانشگاه علوم پزشکی شیراز، شیراز، ایران

سیاوش باباجعفری | S Babajafari
مرکز تحقیقات تغذیه، دانشکده تغذیه و علوم غذایی، دانشگاه علوم پزشکی شیراز، شیراز، ایران


نادیا رزمجویی | N Razmjouee
گروه تغذیه بالینی، دانشکده تغذیه و علوم غذایی، دانشگاه علوم پزشکی شیراز، شیراز، ایران


شبنم باقری | Sh Bagheri
گروه تغذیه بالینی، دانشکده تغذیه و علوم غذایی، دانشگاه علوم پزشکی شیراز، شیراز، ایران



نشانی اینترنتی http://nsft.sbmu.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-527-1&slc_lang=fa&sid=1
فایل مقاله اشکال در دسترسی به فایل - ./files/site1/rds_journals/53/article-53-1975233.pdf
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده تغذیه
نوع مقاله منتشر شده پژوهشی
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات