علوم دامی، جلد ۲۷، شماره ۱۰۵، صفحات ۲۰۳-۲۱۶

عنوان فارسی اثرات اسید صفراوی و کلسترول در جیره‌ حاوی فیبر بر ریخت‌شناسی روده و عملکرد جوجه‌های گوشتی
چکیده فارسی مقاله دو آزمایش برای بررسی اثرات متقابل سبوس گندم، سبوس جو و پوسته‌ی دانه‌ی سویا با دی‌اکسی کولات سدیم و کلسترول در جوجه‌های گوشتی، اجرا شد. از طرح کاملا تصادفی با ترتیب آزمایش فاکتوریل 2×4 و تعداد 256 قطعه جوجه‌ی یک روزه سویه راس 308 (Ross 308) با 8 تیمار آزمایشی در 4 تکرار و 8 قطعه در هر تکرار برای هر کدام از آزمایشات، استفاده شد. برای آزمایش اول، فاکتورها شامل فیبرهای جیره‌ای (سبوس گندم، سبوس جو، یا پوسته‌ی دانه‌ی سویا هر کدام در سطح 3 درصد و شاهد)، و اسید صفراوی (صفر و 15/0 درصد) بودند. فاکتورها برای آزمایش دوم فیبرهای جیره‌ای (شبیه آزمایش اول) و کلسترول (صفر و 15/0 درصد) بودند. نتایج آزمایش اول نشان داد که افزون اسید صفراوی به جیره سبب کاهش معنی‌دار خوراک مصرفی و وزن بدن شد (05/0>P). تیمارهای حاوی فیبرهای سبوس گندم و سبوس جو سبب افزایش ضریب تبدیل غذایی شدند (05/0>P). از سویی ضریب تبدیل غذایی با افزودن اسید صفراوی در تیمارهای حاوی سبوس گندم و سبوس جو نسبت به جیره‌های متناظرشان بهبود نشان داد (05/0>P). افزودن اسید صفراوی به جیره، سبب کاهش شاخص پرز شد (05/0>P). از سویی گنجاندن سبوس جو در جیره به افزایش ناحیه‌ی سطحی و شاخص پرز منتهی شد (05/0>P). تنها افزودن اسید صفراوی به جیره‌ی حاوی پوسته‌ی دانه‌ی سویا سبب کاهش ناحیه‌ی سطحی پرز نسبت به جیره‌ی متناظر شد (05/0>P). نتایج آزمایش دوم نشان داد که افزودن کلسترول به جیره، سبب کاهش وزن‌گیری شده است (05/0>P). اثر فیبر و اثرات متقابل، کاهش وزن‌گیری بدن همه‌ی جیره‌های آزمایشی نسبت به شاهد را نشان داد(05/0>P). از سویی دیگر، اثرات متقابل نشان داد که همه‌ی جیره‌های آزمایشی نسبت به شاهد، افزایش ضریب تبدیل غذایی داشتند (05/0>P). جیره حاوی پوسته‌ی دانه‌ی سویا به بالاترین مقدار عمق کریپت و کمترین مقدار شاخص پرز منجر شد (05/0>P). کمترین مقدار ارتفاع پرز به جیره‌ی حاوی پوسته‌ی دانه‌ی سویا + کلسترول اختصاص داشت (05/0P<). نتایج این آزمایش نشان می‌دهند که نوع فیبر، اثرات متفاوتی بر ریخت‌شناسی پرز روده دارد. گنجاندن پوسته‌ی سویا در جیره اثرات ضد مغذی بیشتری نسبت به دیگر فیبرهای آزمایش نشان داد. افزودن اسید صفراوی و کلسترول در جیره هم نتوانست سبب کاهش اثرات ضد مغذی پوسته‌ی دانه‌ی سویا بر ریخت‌شناسی پرز روده شود. هرچند افزودن اسید صفراوی سبب تعدیل اندکی در عملکرد شد اما افزودن کلسترول به جیره چنین توانایی را نشان نداد
کلیدواژه‌های فارسی مقاله

عنوان انگلیسی Effects of bile acid and cholesterol in diets contained fiber on intestinal morphology and broiler chicken performance
چکیده انگلیسی مقاله Two experiments were conducted to investigate interactions of wheat bran, barley bran, or soybean hulls with sodium deoxycholate and cholesterol in broiler chickens. A completely randomize design was used with a 4×2 factorial arrangement and 256 one-day old broiler chickens (Ross 308) with 8 experimental diets in 4 replicates of 8 birds per replicate for each experiment. Factors for first experiment were included dietary fibers (wheat bran, barley bran, or soybean hulls (3% for each fiber) and control), and bile acid (0.0 and 0.15%). Factors for second experiment were included dietary fibers (similar to first experiment) and cholesterol (0.0 and 0.15%). The results of the first experiment showed that the inclusion of bile acid in diet was significantly decrease feed intake and body weight gain (P< 0.05). Treatments contained wheat bran and barley bran led to increases in feed conversion ratio (P< 0.05). On the other hand, feed conversion ratio was improved by inclusion of bile acid in diets contained wheat bran and barley bran rather corresponded diets (P< 0.05). The inclusion of bile acid led to decreases in villi index (P< 0.05). On the other hand, the inclusion of barley bran in diet resulted in increases in villous surface area and villi index (P< 0.05). Only the addition of bile acid in diet contained soybean hulls led to decreases in villous surface area rather corresponded diets (P< 0.05). The results of the second experiment showed that the inclusion of cholesterol in diets led to decreases in body weight gain (P< 0.05). The effect of fiber and interaction showed that all experimental diets rather control caused a decreases in body weight gain (P< 0.05). Meanwhile interaction showed that all experimental diets was increased feed conversion ratio rather control (P< 0.05). The diet contained soybean hulls led to the highest crypt depth and the lowest vilii index (P< 0.05). The lowest villous height was related to diets contained soybean hulls + cholesterol (P< 0.05). The results of current study have shown that fiber type had different effects on intestinal morphology. The inclusion of soybean hulls in diet had more antinutritional effects rather other tested fibers. The inclusion of bile acid and cholesterol in diets could not decrease antinutritional effects of soybean hulls on intestinal morphology. Although the inclusion of bile acid in diets cased some modulation in performance but the inclusion of cholesterol in diets did not show such ability.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله

نویسندگان مقاله حمید رضا همتی متین | hamid reza hemati matin
دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه تربیت مدرس (Tarbiat modares university)

فرید شریعتمداری |
دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه تربیت مدرس (Tarbiat modares university)

محمد امیر کریمی ترشیزی | mohammad amir karimi torshizi
دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه تربیت مدرس (Tarbiat modares university)

شعبان رحیمی |
دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه تربیت مدرس (Tarbiat modares university)


نشانی اینترنتی http://asj.areo.ir/article_100752_a3199d59a9928e8cf77ca6e2bc8050de.pdf
فایل مقاله اشکال در دسترسی به فایل - ./files/site1/rds_journals/953/article-953-194553.pdf
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات