|
تولید محصولات زراعی و باغی، جلد ۵، شماره ۴، صفحات ۱۰۷-۱۱۹
|
|
|
عنوان فارسی |
بررسی تنوع ژنتیکی عملکرد دانه و دیگر ویژگیهای زراعی در ژنوتیپهای بزرگ با کیفیت روغن خوراکی و صنعتی در اصفهان |
|
چکیده فارسی مقاله |
بزرک (.Linum usitatissimum L) گیاهی است دانه روغنی با سازگاری گسترده، که روغن ژنوتیپهای معمولی آن به لحاظ ترکیب خاص اسیدهای چرب مصارف صنعتی دارد. روغن ژنوتیپهای جدید حاصل از جهشزایی، از نظر ترکب اسیدهای چرب مانند روغن آفتابگردان بوده و میتواند به مصارف خوراکی برسد. این پژوهش به منظور بررسی تنوع ژنتیکی ویژگیهای زراعی و پتانسیل تولید ژنوتیپهای با کیفیت روغن خوراکی و صنعتی بزرک در منطقه اصفهان انجام گردید. در این پژوهش، به منظور ارزیابی ژنوتیپها از طرح آماری ارزیابی مقدماتی آگمنت استفاده شد. نتایج نشان داد که میانگین شمار گیاهچه در متر مربع، در ژنوتیپهای با کیفیت روغن خوراکی و صنعتی به ترتیب 178 و 367، و دارای ضریب تغییرات 70 و 10 درصد بود. طول دوره رشد ژنوتیپها نیز متنوع و در دو گروه با کیفیت روغن خوراکی و صنعتی به ترتیب 89-116 و 89-128 روز بود. ارتفاع گیاه در ژنوتیپهای با کیفیت روغن خوراکی و صنعتی به ترتیب بین 57 تا 86 و 49 تا 73 سانتیمتر نوسان داشت. عملکرد دانه نیز تنوع چشمگیری نشان داد، به طوری که ژنوتیپهای با کیفیت روغن خوراکی دارای عملکرد دانه 429-2651 کیلوگرم در هکتار و ضریب تغییرات 35 درصد، و ژنوتیپهای با کیفیت روغن صنعتی دارای عملکرد 779-2389 کیلوگرم و ضریب تغییرات 25 درصد بودند. در این بررسی عملکرد دانه در گیاه همبستگی زیاد و مثبت با شمار انشعابات پایهای (**77/0=r) و شمار کپسول در گیاه (**93/0=r)، ولی همبستگی زیاد و منفی با شمار گیاه در واحد سطح (**66/0-=r) نشان داد. بر پایه نتایج حاصل از تجزیه رگرسیون، شمار کپسول در گیاه، شمار بذر در کپسول و وزن دانه به ترتیب مهمترین اجزای عملکرد دانه در گیاه شناخته شدند (96/0=R2)، ولی شمار کپسول در گیاه به تنهایی بیشترین سهم را در تعیین عملکرد دانه داشت (87/0=R2). |
|
کلیدواژههای فارسی مقاله |
|
|
عنوان انگلیسی |
Investigation of Genetic Variation for Seed Yield and Other Agronomic Traits in Edible and Industrial Oil Genotypes of Flax in Isfahan |
|
چکیده انگلیسی مقاله |
Flax (Linum usitatissimum L.) is an oilseed and widely adapted crop. Oil of regular genotypes of flax is used in industry because of its unique fatty acid profile. New, mutant genotypes of flax have oils similar to sunflower oil which can be used as edible oil. This experiment was conducted to investigate the genetic variation of agronomic traits and productivity in different edible and industrial oil genotypes of flax in Isfahan. The genotypes were evaluated in augmented design. Based on the results, the average numbers of seedling/m2 in edible and industrial oil genotypes were 178 and 367 with variation coefficients of 70 and 10%, respectively. Maturity also showed variation and varied between 89 to 116 days in edible oil genotypes and between 89 to 128 days in industrial oil genotypes. Plant height varied between 57 to 86 and 49 to 73 cm in edible and industrial oil genotypes, respectively. Seed yield also had considerable variations and varied between 429 to 2651 and 779 to 2389 kg/ha with variation coefficients of 35 and 25 in edible and industrial oil genotypes, respectively. Seed yield per plant showed a high and positive correlation with basal branches (r=0.77**) and bolls per plant (r=0.93**), but high and negative correlation with stand (r=-0.66**). Regression analysis revealed that approximately 96% of the variation in seed yield per plant was attributed to variation in bolls per plant, seeds per boll and seed weight and they were determined as the major yield components, respectively. Bolls per plant was the most important yield component and contributed to 87% of the variation for seed yield per plant. |
|
کلیدواژههای انگلیسی مقاله |
|
|
نویسندگان مقاله |
قدرت الله سعیدی | g saeidi
|
|
نشانی اینترنتی |
http://jcpp.iut.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-2-87&slc_lang=fa&sid=fa |
فایل مقاله |
فایلی برای مقاله ذخیره نشده است |
کد مقاله (doi) |
|
زبان مقاله منتشر شده |
fa |
موضوعات مقاله منتشر شده |
عمومی |
نوع مقاله منتشر شده |
پژوهشی |
|
|
برگشت به:
صفحه اول پایگاه |
نسخه مرتبط |
نشریه مرتبط |
فهرست نشریات
|