|
تولید محصولات زراعی و باغی، جلد ۱۰، شماره ۴، صفحات ۲۱۳-۲۲۵
|
|
|
عنوان فارسی |
بررسی روابط همبستگی سرعت و دوره پرشدن دانه با اجزای عملکرد و سایر صفات فیزیولوژیک در ارقام برنج |
|
چکیده فارسی مقاله |
به منظور تعیین روابط همبستگی بین سرعت و دوره پر شدن دانه با سایر صفات فیزیولوژیک و اجزای عملکرد و پی بردن به آثار مستقیم و غیر مستقیم صفات مختلف بر سرعت پر شدن دانه، تعداد 93 رقم برنج در سال زراعی 1380 در مزرعه مؤسسه تحقیقات برنج کشور واقع در رشت در یک آزمایش بدون طرح آماری مورد ارزیابی قرارگرفتند. خوشههای مربوط به ساقههای اصلی علامت گذاری شده و 10 روز بعد از گردهافشانی در فواصل 3 روزه برداشت شدند. دادههای وزن خشک دانه در یک مدل چند جملهایی درجه 3 برازش شد (میانگین 2 R برای کلیه ارقام 98/0)، و به کمک آن سرعت و دوره پر شدن دانه برای همه ارقام ارزیابی گردید. در این بررسی سرعت پر شدن دانه با صفات وابسته به ظرفیت مخزن یعنی وزن دانه، اندازه دانه و تعداد دانه در خوشه همبستگی نشان داد، ولی با صفات وابسته به مبدأبه جزمقدار کلروفیل برگ پرچم و برگ دوم همبستگی معنیداری نداشت. نتایج تجزیه رگرسیون گام به گام نشان داد که وزن نهایی تک دانه، دوره پر شدن دانه و زاویه برگ پرچم سه صفت سهیم در سرعت پر شدن دانه هستند ،ولی نتایج تجزیه علیت مشخص کرد که فقط دو صفت از سه صفت یاد شده (وزن نهایی تک دانه و دوره پر شدن دانه) بیشترین تأثیر را بر سرعت پرشدن دانه دارند. نتایج تجزیه رگرسیون گام به گام بدون در نظرگرفتن وزن نهایی تک دانه نشان داد که مقدار کلروفیل برگ پرچم، عرض دانه، دوره پر شدن دانه و طول دانه در سرعت پر شدن دانه سهیم هستند. چنین به نظر میرسد که پس از وزن نهایی دانه که بیشترین اثر مستقیم و مثبت، و دوره پر شدن دانه که بیشترین اثر مستقیم منفی را بر سرعت پر شدن دارند، اندازه دانه نیز بر سرعت پر شدن دانه تأثیر گذار است. |
|
کلیدواژههای فارسی مقاله |
برنج، روند پر شدن دانه، عملکرد، تجزیه علیت |
|
عنوان انگلیسی |
Relationship Between Grain Filling Rate, Grain Filling Duration, Yield Components and Other Physiological Traits in Rice (Oryza sativa L.) |
|
چکیده انگلیسی مقاله |
Relationship between grain filling rate , grain filling duration, yield components and other physiological traits of rice was investigated in 93 genotypes of rice at Rice Research Institute of Iran (Rasht, Iran) during the growing season of 2001-2002. The experiment was performed without any statistical design. Panicles of main stem were tagged and taken at 3- day intervals during the grain filling period. A cubic polynomial model was used to fit the grain dry weight data (mean of R2= 0.98 for all genotypes) and the grain filling rate and duration estimated for the genotypes. Traits related to sink capacity such as grain weight, grain size and grain number per panicle correlated with grain filling rate but source -capacity- related traits except chlorophyll content of flag leaf and secondary leaf did not correlate with grain filling rate. Stepwise regression showed that final grain weight, grain filling duration and flag leaf angle contributed to grain filling rate, however, path analysis showed that only final grain weight and grain filling duration had the greatest effect on grain filling rate. The results of stepwise regression irrespective of final grain weight showed that chlorophyll content of flag leaf, grain width, grain filling duration and grain length contributed to grain filling rate. Path analysis results showed that the final grain weight had the greatest direct positive effect on grain filling rate, while grain filling duration had negative effect on grain filling rate. |
|
کلیدواژههای انگلیسی مقاله |
Rice, Grain filling process, Yield , Path analysis. |
|
نویسندگان مقاله |
مهرو مجتبایی زمانی | m mojtabaie zamani
مسعود اصفهانی | m esfahany
رحیم هنرنژاد | r honarnejad
مهرزاد اله قلی پور | m alahgholipour
|
|
نشانی اینترنتی |
http://jcpp.iut.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-2-617&slc_lang=fa&sid=fa |
فایل مقاله |
فایلی برای مقاله ذخیره نشده است |
کد مقاله (doi) |
|
زبان مقاله منتشر شده |
fa |
موضوعات مقاله منتشر شده |
عمومی |
نوع مقاله منتشر شده |
پژوهشی |
|
|
برگشت به:
صفحه اول پایگاه |
نسخه مرتبط |
نشریه مرتبط |
فهرست نشریات
|