تحقیقات آب و خاک ایران، جلد ۴۴، شماره ۳، صفحات ۲۵۵-۲۶۲

عنوان فارسی بررسی تغییرات مکانی و پهنه‌بندی شوری اراضی کشاورزی جنوب تهران با استفاده از کریجینگ و GIS
چکیده فارسی مقاله استفاده از آب‌های با کیفیت نامناسب در اراضی کشاورزی جنوب تهران خطر افزایش شوری این اراضی را افزایش داده و کشت انواع محصولات باغبانی و زراعی را با مشکل مواجه ساخته است. این تحقیق به‌منظور بررسی وضعیت شوری در بخشی از اراضی جنوب تهران و تهیه نقشه پراکنش آن انجام شد تا ضمن تهیه نقشه شوری خاک و شناسایی نواحی شور و غیر شور بتوان برای مدیریت و انتخاب نوع محصول تصمیم گرفت. منطقه مطالعه‌شدۀ زمینی به وسعت 20000 هکتار از اراضی کشاورزی جنوب تهران در حد فاصل بزرگ‌راه‌های آزادگان و تهران‌ـ ساوه و تهران‌ـ قم است. برای تهیه نقشه شوری خاک، به صورت شبکه منظم 1000 در 1000 متر در 196 نقطه از عمق صفر تا 30 سانتی‌متر سطح خاک نمونه‌برداری انجام شد. هدایت الکتریکی عصاره اشباع خاک (ECe) اندازه‌گیری و تجزیه و تحلیل داده‌ها و تهیه نقشه شوری خاک با استفاده از سامانه اطلاعات جغرافیایی (GIS) و روش درون‌یابی کریجینگ انجام شد. نتایج نشان داد هدایت الکتریکی عصاره اشباع منطقه مطالعه‌شده بین 2/0 تا 14 دسی‌زیمنس بر متر متغیر است. بر اساس نقشه شوری خاک، خاک‌های مطالعه‌شده در چهار محدوده شوری 0 تا 2 و 2 تا 4 و 4 تا 8 و 8 تا 16 دسی‌زیمنس بر متر و سهم هر یک از آن‌ها به‌ترتیب 4/30 و 4/42 و 6/22 و 5/4 درصد از کل مساحت مطالعه‌شده است. همچنین بهترین مدل برازش داده‌شده مدل نمایی بود. دامنه تأثیر در این مطالعه 1130 متر به‌دست آمد. با توجه به اینکه آستانه بسیاری از محصولات صیفی و سبزی در شوری کمتر از 4 دسی‌زیمنس بر متر است، افزایش شوری منطقه جنوب تهران به سمت شوری بیشتر از 4 دسی‌زیمنس بر متر نگران‌کننده است. مطالعات نشان داد خاک‌های منطقه به‌علت تفاوت در عمق آب زیرزمینی و پستی و بلندی اراضی و استفاده از آب با کیفیت نامناسب چاه‌های کم‌عمق و رودخانه و فاضلاب جهت آبیاری مزارع تحت تأثیر شوری است.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله اراضی کشاورزی جنوب تهران، پهنه‌بندی، شوری، کریجینگ، .GIS،

عنوان انگلیسی Study of spatial variability and mapping of soil salinity in agricultural lands using kriging and GIS in south of Tehran
چکیده انگلیسی مقاله Using low quality water on agricultural lands in South of Tehran has increased the risk of soil salinity and created problems for some agricultural crops. This study was carried out to determine of soil salinity distribution and to produce salinity map. The mapping of salinity can also identify the saline and non-saline regions that are very effective for land management and choosing kind of crops that are suitable. The study area is located in 20000 ha of lands in South of Tehran between expressways of Azadegan, Tehran- Qom and Tehran- Saveh. In order the soil salinity mapping, 196 surface soil samples (0-30cm) were taken from a regular grid of 1000×1000m. The electrical conductivity of saturated soil extract (ECe) was measured. Data analysis and soil salinity mapping has been done by GIS and kriging interpolation method. The results showed that ECe varies between 0.2-14dS/m. Based on the soil salinity map, ECe of 0-2, 2-4, 4-8 and 8-16dS/m have covered 30.41, 42.44, 22.63, and 4.52 percent of the total area, respectively. The best model was fitted the exponential which has been achieved with a range of 1130 meter. Considering the threshold of salinity for many vegetable crops is less than 4 dS/m, thus increasing salinity to more than 4dS/m is worrying. The results showed that the soils of study area, due to differences in the depth of groundwater, relief, using low quality water in shallow wells, river, sewage water for irrigation, were affected on soil salinity.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله

نویسندگان مقاله فاطمه یزدانی نژاد |
دانشجوی کارشناسی ارشد گروه خاک شناسی دانشکده علوم کشاورزی دانشگاه شاهد
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه شاهد (Shahed university)

حسین ترابی |
استادیار گروه خاک شناسی دانشکده علوم کشاورزی دانشگاه شاهد
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه شاهد (Shahed university)


نشانی اینترنتی http://ijswr.ut.ac.ir/article_50215_b45546833a4aa920d98a8d427a297992.pdf
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات