|
طب جنوب، جلد ۱۸، شماره ۲، صفحات ۳۷۰-۳۸۲
|
|
|
عنوان فارسی |
آگاهی، نگرش و اظهار عملکرد سالمندان شهر اهرم در خصوص رفتار تغذیه در سال ۱۳۹۲ |
|
چکیده فارسی مقاله |
زمینه: سالمندی دوران حساسی از زندگی بشر است و توجه به مسائل و نیازهای این مرحله یک ضرورت اجتماعی است. در نظر گرفتن نیازهای خاص این دوران، از جمله توجه به تغذیه امر مهمی است که عمدتاً مورد غفلت واقع شده است. این بررسی با هدف تعیین وضعیت آگاهی، نگرش و اظهار عملکرد سالمندان شهر اهرم در خصوص رفتارهای مرتبط با تغذیه اجرا شد. مواد و روشها: در این مطالعه مقطعی، 200 نفر از سالمندان 75-60 ساله شهر اهرم (مرکز شهرستان تنگستان- استان بوشهر)، شرکت کردند. ابزار مورد استفاده، پرسشنامه 4 قسمتی بود که شامل بخشهای سؤالات دموگرافیک، آگاهی، نگرش و رفتار تغذیهای بود. دادهها با کمک نرمافزار SPSS ویرایش 16 با استفاده از آمار توصیفی و آزمونهای تی دانشجویی، آنالیز واریانس یکطرفه، کای دو و تحلیل رگرسیون لجستیک تجزیه و تحلیل شدند. یافتهها: میانگین سنی افراد، 5/5±2/66 سال بود. 67 درصد زن و بقیه مرد بودند. نمره آگاهی حدود 80 درصد افراد، پایینتر از حد مورد انتظار بود. میانگین نمرات آگاهی با جنس، مدرک تحصیلی و شغل ارتباط معنیداری نداشت. در حالی که نمره نگرش بین دو جنس دارای اختلاف معنیدار بوده (001/0>P). به طوری که نمره حیطههای حساسیت درک شده (001/0=P)، موانع درک شده (017/0=P) و خودکارآمدی درک شده (004/0=P) در مردان بیش از زنان بود. از میان حیطههای نگرش، تنها حساسیت درک شده با مدرک تحصیلی رابطه معنیدار داشت (008/0=P). از نظر عملکرد رفتار تغذیهای مناسب در 5 گروه غذایی با جنس و شغل ارتباط معنیدار مشاهده نشد. تحلیل نتایج رگرسیون لجستیک بیان کننده این بود که از میان حیطههای نگرش؛ در گروه غذایی نان و غلات، تنها حیطه فواید درک شده دارای اثر معنیدار مستقیم (045/=P) و در گروه غذایی گوشت، تنها حیطه موانع درک شده دارای اثر معنیدار معکوس (020/=P) بوده است. نتیجهگیری: با توجه به پایین بودن میزان آگاهی سالمندان در خصوص تغذیه، برنامهریزی دقیق و جامع آموزشی جهت ارتقاء سطح آگاهی این افراد ضروری به نظر میرسد. |
|
کلیدواژههای فارسی مقاله |
آگاهی، نگرش، سالمند، تغذیه |
|
عنوان انگلیسی |
Knowledge, attitude and practice declaration of Elderly in Ahram city toward nutrition behavior in 2013 |
|
چکیده انگلیسی مقاله |
Background: Aging is a critical period of human life and the problems and needs of this stage is a social necessity. Taking into account of the special needs of this time such as nutrition in elderly is important but it is often neglected. This survey aimed to determiner about Knowledge, attitude and practice declaration elderly in Ahram city toward nutrition behavior. Materials and Methods: In this cross-sectional study, 200 subjects aged 75-60 years in Ahram city (Tangestan - Bushehr), participated. A four-part questionnaire is used to this study that included demographic, knowledge, attitude and feeding behavior. Data were analyzed by using SPSS version 16 software and using descriptive and analytical statistics (One-way ANOVA, T-test,Chi-square and Logistic Regression). Results: The mean age of participants, 66.2±5.5. 67% of them were female and others were male. The knowledge score of 80% of this people was lower than expected.The average of knowledge scores didn’t have any relationship with sex, grade and job, but the attitude scores have significant different between 2 sex groups (p>0.001(, so that perceived susceptibility (p=0.001), Perceived barrier (p=0.017) and self-efficacy (p=0.004) scores in men were bigger than women. In attitude extent, perceived susceptibility, alone relationship had to grade (p=0.008). We didn’t observe any relationship between nutrition behavior in 5 nutrition groups and sex or job. Also in that extent logistic regression analysis declared that in cereal group, only perceived benefits had a significant direct effect (p=0.045), and in meat group, only perceived barrier had a significant indirect effect (p=0.020). Conclusion: As regards the level of knowledge scores toward nutrition are low a detailed and comprehensive planning to train them would seem to be necessary. |
|
کلیدواژههای انگلیسی مقاله |
Knowledge, attitude, elderly, nutrition |
|
نویسندگان مقاله |
لیلا سلیمانی | lila soleymani department of health education, faculty of health, bushehr university of medical sceince, bushehr, iran گروه آموزش بهداشت و ارتقای سلامت، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی بوشهر سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه علوم پزشکی بوشهر (Bushehr university of medical sciences)
سعید نجف پور بوشهری | saead najafpour boushehri department of nutrition, faculty of health, bushehr university of medical sceince, bushehr, iran گروه تغذیه، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی بوشهر سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه علوم پزشکی بوشهر (Bushehr university of medical sciences)
رحیم طهماسبی | rahim tahmasbi the persian gulf marine biotechnology research center, the persian gulf biomedical research institute, bushehr university of medical sciences, bushehr. iran مرکز تحقیقات زیست فناوری دریایی خلیج فارس، پژوهشکده زیست پزشکی خلیج فارس، دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی بوشهر سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه علوم پزشکی بوشهر (Bushehr university of medical sciences)
|
|
نشانی اینترنتی |
http://ismj.bpums.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-3-594&slc_lang=fa&sid=fa |
فایل مقاله |
فایلی برای مقاله ذخیره نشده است |
کد مقاله (doi) |
|
زبان مقاله منتشر شده |
fa |
موضوعات مقاله منتشر شده |
عمومی |
نوع مقاله منتشر شده |
پژوهشی |
|
|
برگشت به:
صفحه اول پایگاه |
نسخه مرتبط |
نشریه مرتبط |
فهرست نشریات
|