|
The Journal of Islamic Dental Association of IRAN (JIDA)، جلد ۱۷، شماره ۴، صفحات ۲۳-۲۸
|
|
|
عنوان فارسی |
ترکیب بزاق کامل تحریکی و غیرتحریکی در دانشجویان دختر دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران در سال ۱۳۸۴ |
|
چکیده فارسی مقاله |
ترکیب بزاق کامل تحریکی و غیرتحریکی در دانشجویان دختر دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران در سال 1384 دکتر فرزانه آقاحسینی* - دکتر ایرج میرزایی دیزگاه** - دکتر سارا امیرخانی*** *- دانشیار گروه آموزشی تشخیص و بیماریهای دهان دانشکده و مرکز تحقیقات دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران. **- فیزیولوژیست: گروه آموزشی فیزیولوژی دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران. ***- دندانپزشک. چکیده زمینه و هدف: مزایای استفاده از بزاق (دسترسی آسان و غیرتهاجمی بودن آن) باعث شده که در دو دهه گذشته به عنوان یک مایع منحصر به فرد در تشخیص بیماریها مورد توجه محققان قرار گیرد. هدف از مطالعه حاضر بررسی و مقایسه ترکیبات بیوشیمیایی بزاق کامل تحریکی و غیرتحریکی دانشجویان دختر دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران میباشد. روش بررسی: در این مطالعه (Case series) پنج میلیمتر از نمونه بزاق کامل تحریکی و غیرتحریکی دانشجویان دختر با میانگین سنی 22 سال (19-24 سال) در ماههای اردیبهشت و خرداد سال 1384 به روش انداختن آب دهان جمعآوری شد. سدیم به روش Flame – Photometry و بقیه ترکیبات بزاقی با استفاده از دستگاه اسپکتروفتومتر و کیتهای مربوطه به روشهای زیر اندازهگیری شدند: پروتئین به روش بیوره، کلسیم با کمپلکس آرزنازو و منیزیم با کمپلکس گزیلیدیل. تجزیه و تحلیل آماری توسط نرمافزار SPSS انجام گرفت و میانگین، انحراف معیار (SD) و خطای معیار میانگین (SEM) ترکیبات بزاق محاسبه گردید و مقایسه مقادیر فوق در بزاق تحریکی و غیرتحریکی به روش Student's unpaired t – test صورت گرفت. یافتهها: غلظت (انحراف معیار ± میانگین) پروتئین کامل میلیگرم بر میلیلیتر، منیزیم (mmol/l)، کلسیم (mmol/l) و سدیم (mmol/l) بزاق غیرتحریکی (20=n) به ترتیب 80/2±19/6، 44/0±19/1، 70/0±90/1 و 01/2±95/13 و بزاق تحریکی به ترتیب 97/1±73/3، 60/0±75/1، 76/0±03/2 و 31/4±15/18 بود. نتیجهگیری: سطح کلسیم در بزاق تحریکی و غیرتحریکی اختلاف معنیداری نداشتند در حالی که سدیم و منیزیم در بزاق تحریکی و توتال پروتئین در بزاق غیرتحریکی به طور معنیداری بیشتر بود. کلید واژهها: ترکیبات بزاق - بزاق غیرتحریکی - بزاق تحریکی وصول مقاله: 25/12/83 اصلاح نهایی: 27/5/84 پذیرش مقاله: 12/7/84 نویسنده مسئول:گروه آموزشی تشخیص و بیماریهای دهان دانشکده دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران aghahose@sina.tums.ac.ir |
|
کلیدواژههای فارسی مقاله |
ترکیبات بزاق، بزاق غیرتحریکی ، بزاق تحریکی |
|
عنوان انگلیسی |
Stimulated and unstimulated whole saliva compositions of dental female students, Tehran University of Medical Sciences in 2005 |
|
چکیده انگلیسی مقاله |
Stimulated and unstimulated whole saliva compositions of dental female students, Tehran University of Medical Sciences in 2005 Dr. F. Aghahosseini* - Dr. E. Dizgah** - Dr. S. Amirkhani*** *- Associate Professor of Diagnosis and Oral Diseases Dept. - Faculty of Dentistry – Tehran University of Medical Sciences. **- Physiologist: Phisiology Dept. Faculty of Medicine – Tehran University of Medical Sciences. *** - Dentist. Abstract Background and Aim: Advantages in the use of saliva (easy access and non – invasive collection) have caused it to be a unique fluid as a diagnostic medium during recent years. The aim of this study was to determine and compare the stimulated and unstimulated whole saliva biochemical compositions in healthy female dental students of Tehran University of Medical Sciences living in dormitories. Materials and Methods: In a case series study 5ml of stimulated and unstimulated whole saliva samples were obtained from expectations of female students with a mean age of 22 (19-24) years in May and June 2005. Sodium concentration was measured by Flame – photometry method and other saliva compositions were measured by spectrophotometer and related kits as follows: total protein by the Biuret method, Ca++ by Arsenazo reaction and magnesium by the Xylidyle blue complex method. Data were analyzed for mean, standard deviation (SD) and standard error of measurement (SEM) using SPSS program. Student's unpaired t – test was used to compare stimulated and unstimulated saliva compositions. Results: In the unstimulated whole saliva (n=20), the concentrations (mean±SD) of total protein (mg/ml), magnesium (mmol/l), calcium (mmol/l) and sodium (mmol/l) were 6.19±2.80, 1.19±0.44, 1.90±0.70, 13.95±2.01, respectively. In the stimulated whole saliva (n=20), these values were 3.73±1.97, 1.75±0.60, 2.03±0.76 and 18.15±4.31 respectively. Conclusion: No statistically significant difference was found in calcium values between the stimulated and unstimulated whole saliva where as in stimulated saliva sodium and magnesium levels were significantly higher and total protein level were lower than unstimulated saliva. Key words: Saliva compositions, Unstimulated saliva – Stimulated saliva. Correspondence: Diagnosis and Oral Diseases Dept. Faculty of Dentistry Tehran Univ of Med Sci aghahose@sina.tums.ac.ir |
|
کلیدواژههای انگلیسی مقاله |
|
|
نویسندگان مقاله |
دکتر فرزانه آقاحسینی | farzaneh aghahosseini گروه آموزشی تشخیص و بیماریهای دهان دانشکده دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه علوم پزشکی تهران (Tehran university of medical sciences)
دکتر ایرج میرزایی دیزگاه | eraj dizgah
دکتر سارا امیرخانی | sara amirkhani
|
|
نشانی اینترنتی |
http://www.jida.ir/browse.php?a_code=A-10-1-114&slc_lang=fa&sid=fa |
فایل مقاله |
فایلی برای مقاله ذخیره نشده است |
کد مقاله (doi) |
|
زبان مقاله منتشر شده |
fa |
موضوعات مقاله منتشر شده |
عمومی |
نوع مقاله منتشر شده |
پژوهشی |
|
|
برگشت به:
صفحه اول پایگاه |
نسخه مرتبط |
نشریه مرتبط |
فهرست نشریات
|