The Journal of Islamic Dental Association of IRAN (JIDA)، جلد ۲۲، شماره ۳، صفحات ۱۶۷-۱۷۴

عنوان فارسی مقایسه محتوای فلوراید چهار نوع چای به دو روش اسپکتروفتومتری و کروماتوگرافی یونی
چکیده فارسی مقاله مقایسه محتوای فلوراید چهار نوع چای به دو روش اسپکتروفتومتری و کروماتوگرافی یونی دکتر مریم کرمی نوگورانی 1 - دکتر شهرزاد جوادی نژاد1 - دکتر نوید دیده‌بان2 - دکتر سید مرتضی طالبی3 1- استادیار گروه آموزشی دندانپزشکی کودکان دانشکده دندانپزشکی دانشگاه آزاد اسلامی واحد خوراسگان 2- دندانپزشک 3- استاد گروه آموزشی شیمی آنالیز دانشکده شیمی دانشگاه اصفهان چکیده زمینه و هدف : چای به عنوان ماده‌ای با محتوای بالای فلوراید شناخته شده است و مصرف آن می‌تواند با میزان کلی جذب فلوراید بدن در ارتباط باشد. با توجه به اینکه مقدار فلوراید انواع چای می‌تواند با هم متفاوت باشد، بنابراین هدف از این مطالعه، مقایسه محتوای فلوراید چهار نوع چای ایرانی و خارجی متداول در ایران بادو روش اسپکتروفتومتری و کروماتوگرافی یونی می‌باشد. روش بررسی: در این مطالعه تجربی- آزمایشگاهی، دو نمونه چای ایرانی (گلستان، مظفر) و خارجی (لیپتون، سیلان) از نوع چای سیاه بسته‌بندی شده با تاریخ بسته‌بندی یکسان تهیه شد. از هر نوع چای سه نمونه با سری ساخت متفاوت تهیه گردید. جهت یکسان سازی شرایط تهیه چای، به ازای چهار گرم ازچای خشک، صد میلی لیتر آب مقطر در حال جوش اضافه گردید، سپس مخلوط روی حمام آب گرم باحرارت 85 درجه سانتی‌گراد قرار گرفت و میزان استخراج فلوراید پس از بیست دقیقه به روشهای اسپکتروفتومتری وکروماتوگرافی اندازه‌گیری شد. به منظور تحلیل داده‌ها از آزمونهای ANOVA Duncan , و Paired-T استفاده گردید. یافته‌ها: هر چهار نوع چای حاوی مقادیر قابل توجه فلوراید بودند (7/2-44/4 مگاپاسکال با روش کروماتوگرافی یونی و77/2-38/4 مگاپاسکال با روش اسپکتروفتومتری). در هر دو روش اندازه‌گیری، تفاوت معنی‌داری بین غلظت فلوراید چهار نوع چای وجود داشت (05/0> P ) و غلظت فلوراید چای لیپتون به طور معنی‌داری از سه نوع چای دیگر بیشتر بود. بر اساس این مطالعه بین روشهای اسپکتروفتومتری و کروماتوگرافی یونی برای تعیین غلظت فلوراید تفاوت معناداری وجود ندارد. نتیجه‌گیری: میانگین غلظت فلوارید چای لیپتون در هر دو روش اسپکتروفتومتری و کروماتوگرافی یونی نسبت به سایر نمونه‌هابه طور معناداری بیشتر است. اختلاف معنی‌داری بین اسپکتروفتومتری و کروماتوگرافی یونی در اندازه‌گیری فلوارید چای وجود ندارد. کلید واژه‎ها: چای – فلورایدها – طیف‌سنجی نوری – کروماتوگرافی تبادل یونی. وصول مقاله: 11/11/1388 اصلاح نهایی: 9/5/1389 پذیرش مقاله: 25/5/1389 نویسنده مسئول : دکتر مریم کرمی نوگورانی، گروه آموزشی دندانپزشکی کودکان دانشکده دندانپزشکی دانشگاه آزاد اسلامی واحد خوراسگان e.mail:maryam_karami@yahoo.com
کلیدواژه‌های فارسی مقاله چای ، فلورایدها ، طیف‌سنجی نوری ، کروماتوگرافی تبادل یونی.

عنوان انگلیسی Comparison of the fluoride content of four tea brands using spectrophotometry and ionic chromatography methods
چکیده انگلیسی مقاله Comparison of the fluoride content of four tea brands using spectrophotometry and ionic chromatography methods Dr. Karami-Nogourani M .,1 Dr. Javadinejad S ., 1 Dr. Dideban N .,2 Dr. Talebi SM .3 1 Assistant Professor, Department of Pediatric Dentistry, School of Dentistry, Islamic Azad University Khorasgan. Isfahan, Iran. 2 Dentist. 3 Professor, Department of Analysis Chemistry, School of Chemistry, Isfahan University. Isfahan, Iran. (Received 31 Jan, 2010 Accepted 16 August, 2010) Abstract Background and Aim : Tea contains high concentrations of fluoride therefore, tea consumption may contribute significantly to the total fluoride intake. Since different teas contain various amounts of fluoride, this study was conducted to compare the fluoride extraction of four popular domestic and foreign tea brands using spectrophotometric and ionic chromatography methods. Materials and Method : In this study, two foreign black tea brands (Lipton and Ceylon) and two domestic tea brands (Golestan and Mozafar) were selected. Three packages of each tea brand with the same production date and different batch types were purchased. To each 4 g of dried tea, 100 ml of boiling deionized water was added and the mixture was left on a water bath for the extraction of fluoride for 20 minutes at 85oc and then analyzed with spectrophotometric and ionic chromatography methods. ANOVA, Duncan and paired t tests were used for statistical analysis. Results : All four tea infusions had a considerable fluoride concentration (2.7-4.44ppm, using ionic chromatography and 2.77-4.38ppm using spectrophotometry). There was a significant difference between the fluoride concentration of these four tea brands (p<.05), of which Lipton had the highest floride concentration. Based on this research, there was no significant difference between spectrophotometry and ionic chromatography methods in determining the concentration of fluoride ions. Conclusions : The mean fluoride concentration in Lipton tea was significantly higher than the other brands. There was no significant difference between spectrophotometric and ionic chromatography. Key words : Tea - Fluoride - Spectrophotometry – Ion exchange chromatography . Corresponding Author : Dr. Karami-Nogourani M ., Assistant Professor, Department of Pediatric Dentistry, School of Dentistry, Islamic Azad University Khorasgan. Isfahan, Iran. e.mail: maryam_karami@yahoo.com
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله

نویسندگان مقاله دکتر مریم کرمی نوگورانی | maryam karami nogourani


دکتر شهرزاد جوادی نژاد | shahrzad javadinejad


دکتر نوید دیده بان | navid dideban


دکتر سید مرتضی طالبی | morteza talebi



نشانی اینترنتی http://www.jida.ir/browse.php?a_code=A-10-1-342&slc_lang=fa&sid=fa
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده دندانپزشکی کودکان
نوع مقاله منتشر شده پژوهشی
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات