|
مجله دانشگاه علوم پزشکی فسا، جلد ۵، شماره ۲، صفحات ۱۵۹-۱۶۷
|
|
|
عنوان فارسی |
بررسی و مقایسه الگوی مصرف غذایی در ایران و جهان: یک مقاله مروری |
|
چکیده فارسی مقاله |
الگوی مصرف غذایی در بیشتر کشورها، نژادها، طبقات اجتماعی و فرهنگهای مختلف با هم متفاوت است. تعیین الگوی مصرف غذایی راهنمای مفیدی برای آموزش افراد، ارتقاء سواد غذایی و سیاست گذاریهای تغذیهای میباشد. در مطالعه مروری حاضر به بررسی الگوی مصرف غذایی مردم ایران و مقایسه آن با الگوی مصرف جهانی پرداخته شده است. جستجو در منابع انگلیسی و فارسی زبان در پایگاههای اطلاعاتی بر روی الگوهای مصرف غذایی ایران و جهان با کلید واژههای مرتبط و به نتایج منتشر شده تا سال 2014 محدود شد. همچنین جستجوی دستی بر روی طرحهای تحقیقاتی ملی و محلی در ایران انجام شد. در نهایت از میان 65 مطالعه که الگوهای غذایی متفاوتی را بررسی کرده بودند، 39 مطالعه در این مقاله گنجانده شد. به طور کلی یافتهها حاکی از آن بود که میزان مصرف سرانه کالری در ایران بیش از میزان توصیه شده روزانه است و سرانه مصرف نان و برنج 5%، روغن 20% و قند و شکر 38% بیش از مقادیر توصیه شده در سبد غذایی مطلوب میباشد. همچنین مصرف شیر و لبنیات 25%، تخم مرغ 20%، سبزی و میوه 25% کمتر از مقادیر توصیه شده میباشد. تغییرات در الگوی مصرف مواد غذایی بازگو کننده گذار تغذیهای در جهان است که باعث تغییرات بسیار جدی نامطلوب در الگوی مصرف غذایی و سلامت افراد جامعه میشود. بنابراین لازم است برنامه ریزی و سیاستگذاریهای تغذیهای مبتنی بر کاهش گذار تغذیه مد نظر باشد و بر جنبههای فرهنگی و اجتماعی مصرف مواد غذایی توجه شود. |
|
کلیدواژههای فارسی مقاله |
الگوی مصرف غذایی،سبد غذایی،ایران |
|
عنوان انگلیسی |
Surveying Global and Iranian Food Consumption Patterns: A Review of the Literature |
|
چکیده انگلیسی مقاله |
Identifying global and regional food consumption patterns, which vary in different countries, races, social classes, and cultures will be beneficial in training individuals, promoting food literacy, and nutrition policy making. In order to compare Iranian and global food consumption patterns, a number of relevant key terms were selected and the existing quality literature databases (both in English and in Persian) were queried for manuscripts related to the subject. The articles were published until the current time (2014). Manual searches were also performed on regional and national projects in Iran. Finally, out of 65 studies on various food patterns, 39 were recruited. Our findings indicated that per capita calorie consumption in Iran is higher than the recommended daily values. In fact, per capita intakes of bread and rice, oil, and sugar were respectively 5%, 20%, and 38% higher than the rates in the standard food basket. In addition, consumption of milk and dairy products, eggs, and fruits and vegetables was 25%, 20%, and 25% lower than the recommended values, respectively. Changes in global food consumption patterns suggested a nutrition transition leading to serious undesirable effects on people’s health. Therefore, nutrition policy making and planning is needed to focus on controlling the nutrition transition while bearing sociocultural aspects of food consumption in mind. |
|
کلیدواژههای انگلیسی مقاله |
Food consumption pattern, Food basket, Iran |
|
نویسندگان مقاله |
فاطمه عبدی | fatemeh abdi 1. ph.d student, students research committee, shahid beheshti university of medical sciences, tehran, iran. 1- دانشجوی دکترای تخصصی بهداشت باروری ، کمیته پژوهشی دانشجویان ، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی ،تهران،ایران. سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی (Shahid beheshti university of medical sciences)
زهرا عظاردی کاشانی | zahra atarodi 2. ph.d student , department of midwifery, shahid beheshti university of medical sciences, tehran, iran. 2- دانشجوی دکترای تخصصی بهداشت باروری ،دانشکده پرستاری و مامایی ،دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی ،تهران،ایران. سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی (Shahid beheshti university of medical sciences)
پروین میرمیران | parvin mirmiran 3. department of clinical nutrition and diet therapy, faculty of nutrition sciences and food technology, national nutrition and food technology research institute, shahid beheshti university of medical sciences, tehran, iran. 3- دانشیار، گروه تغذیه بالینی، دانشکده علوم تغذیه و صنایع غذایی، مرکز تحقیقات تغذیه، پژوهشکده علوم غدد درون ریز و متابولیسم، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران،ایران. سازمان اصلی تایید شده: پژوهشکده علوم غدد درون ریز و متابولیسم (Research institute for endocrine sciences)
ترانه استکی | taraneh esteki 4. department of basic sciences. school of nursing amp;amp; midwifery.shahid beheshti university of medical sciences, tehran, iran. 4- استادیار، گروه علوم پایه،دانشکده پرستاری و مامایی،دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران،ایران. سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی (Shahid beheshti university of medical sciences)
|
|
نشانی اینترنتی |
http://journal.fums.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-768-2&slc_lang=fa&sid=fa |
فایل مقاله |
فایلی برای مقاله ذخیره نشده است |
کد مقاله (doi) |
|
زبان مقاله منتشر شده |
fa |
موضوعات مقاله منتشر شده |
تغذیه |
نوع مقاله منتشر شده |
مروری |
|
|
برگشت به:
صفحه اول پایگاه |
نسخه مرتبط |
نشریه مرتبط |
فهرست نشریات
|