این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
تحقیق در علوم دندانپزشکی، جلد ۱۱، شماره ۲، صفحات ۸۹-۹۵

عنوان فارسی بررسی اثر قهوه بر تغییر رنگ سه نوع کامپوزیت نانو- مطالعه آزمایشگاهی
چکیده فارسی مقاله سابقه و هدف:یکی ازمهمترین عوامل تاثیر گذار در موفقیت ترمیم­های کامپوزیت ثبات رنگ آنها در طول زمان می باشد. تغییر رنگ کامپوزیتها می تواند سبب نارضایتی بیمار و در درازمدت منجر به شکست درمان شود. با توجه به تناقضات و خلا اطلاعاتی در این زمینه ‚مواد و روش ها:/5رنگA2 (10 نمونه هرنوع کامپوزیت به دو گروه 5 تایی برای نگهداری در قهوه و آب مقطرتقسیم شدند). نمونه ها برای 72 ساعت در محلول های مورد نظر قرار گرفتند. رنگ سنجی نمونه ها قبل و بعد از قرارگیری در محلول ها توسط دستگاه اسپکتروفتومتر نتایج توسط آزمون two way ANOVA یافته‌ها:
کلیدواژه‌های فارسی مقاله اسپکتروفتومتر،رنگ پذیری، تغییر رنگ،کامپوزیت

عنوان انگلیسی Effect of Coffee on Color Discoloration of Three Nano Composites(in vitro)
چکیده انگلیسی مقاله Abstract: Background and Aim: One of the major influential factors in the success of composite restorations is color stability over time. Discoloration of composite restorations can result in patient dissatisfaction and treatment failure in the long term. Lack of adequate information and contradictory reports regarding this issue lead to the current study which was performed to evaluate the effects of coffee on discoloration of three nanocomposites using spectrophotometry method. Materials and Methods: In this experimental study, 30 disc-shaped specimens (8.5×2mm) of three composite brands (Z350 XT (3M ESPE), Grandio (VOCO, Germany) and Herculite XRV Ultra (Kerr Co., USA) were prepared. All specimens were of A2 shade. Ten samples of each brand were divided into two subgroups, 5 to be stored in coffee and 5 in distilled water for 72 hours. Color measurements were obtained using a Spectrophotometer before and after immersion in solutions. The two-way ANOVA test was used to evaluate the results. Results: All composite samples immersed in coffee showed significant discoloration compared to baseline values (P< 0.05). Discoloration in samples immersed in distilled water was not significant compared to baseline (P>0.05). The difference in composite discoloration within the three sample groups immersed in coffee was significant (p=0.0001), however, no significant difference in discoloration was reported within sample groups immersed in distilled water (p=0.1). Conclusion: Based on the results of this study, some degree of discoloration was reported in all three composite brands immersed in coffee. The degree of discoloration was clinically unacceptable.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله Spectrophotometer, Stainability, Discoloration, Composite

نویسندگان مقاله فرناز مهدی سیر | f mahdisiar


نگین نصوحی | n nasoohi


سعید نعمتی انارکی | s nematianaraki


آرش غفاری سرشت | a ghafari seresht


مهزاد صدیقی | m sedighi



نشانی اینترنتی http://www.jrds.ir/browse.php?a_code=A-10-791-9&slc_lang=fa&sid=fa
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده جراحی-
نوع مقاله منتشر شده مطالعه اصیل
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات