مجله دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد، جلد ۱۹، شماره ۶، صفحات ۱۳-۲۳

عنوان فارسی اثرات محافظتی عصاره هیدروالکلی دارچین بر ضایعات کبدی ناشی از بیماری کبد چرب و مسمومیت با نیتریت سدیم در موش‌های صحرایی نر بالغ
چکیده فارسی مقاله زمینه و هدف: دارچین گیاهی است که از طریق کاهش سطح استرس اکسیداتیو باعث اصلاح شاخص‌های اکسیداتیو می‌شود. اختلال کبد چرب و استفاده از نگه‌ دارنده ‌های مواد غذایی نظیر نیتریت سدیم، باعث شیوع اختلالات کبدی می‌شوند. لذا این مطالعه با هدف بررسی اثر عصاره دارچین بر تغییرات بافتی ناشی از رژیم غذایی پرچرب و محتوی نیتریت سدیم در موش‌های صحرایی نر بالغ انجام گردید. روش بررسی: در این مطالعه تجربی از 80 سر موش صحرایی نر بالغ در گروه‌های کنترل (فاقد تیمار)، شاهد (تیمار با حلال دارو) و 7 دسته تجربی دریافت‌کننده رژیم غذایی پرچرب (10 میلی لیتر بر کیلوگرم)، عصاره دارچین (60 میلی گرم بر کیلوگرم)، نیتریت سدیم (45 میلی گرم بر کیلوگرم)، دارچین با نیتریت سدیم، دارچین باریم پرچرب، نیتریت سدیم با رژیم پرچرب و نیتریت سدیم با رژیم پرچرب و دارچین با دوزهای تعیین ‌شده استفاده گردید. تجویزها 60 روزه و به‌صورت گاواژ انجام گرفت. در پایان پس از بی‌هوش نمودن حیوانات کبد آنها خارج و پس از تهیه مقاطع بافتی سلول‌های کبدی شمارش گردید ونتایج حاصل از مطالعات بافتی و شمارش سلولی توسط نرم‌افزار SPSS و از طریق آزمون‌های ANOVA و Duncan مورد آنالیز قرار گرفتند و معنی داری اختلاف داده‌ها در سطح 05/0>P در نظر گرفته شد. یافته‌ها: نتایج این بررسی نشان داد رژیم غذایی پرچرب و محتوی نیتریت سدیم به ترتیب باعث افزایش و کاهش معنی دار در تعداد سلول‌های کوپفروهپاتوسیت ها در سطح 0/01>P می‌شود و در ساختار بافتی کبد نیز تغییراتی نظیر پرخونی، نکروزانعقادی، تورم سلولی، تحلیل واکوئلر، ارتشاح لنفوسیتی، آپوپتوز، احتقان و پرخونی و بالونی شدن هپاتوسیت ها مشاهده شد و در گروه‌های دریافت ‌کننده دارچین با رژیم پرچرب و محتوی نیتریت سدیم تغییرات ایجاد شده اصلاح گردید. نتیجه‌گیری: رژیم‌های غذایی پرچرب و محتوی نیتریت سدیم احتمالاً از طریق ایجاد استرس اکسیداتیو باعث ایجاد آسیب‌های بافتی در کبد می شوند. عصاره دارچین نیز احتمالاً با داشتن خواص آنتی‌اکسیدانی قوی مانع اثرات مخرب نیتریت سدیم و رژیم غذایی پرچرب بر ساختار بافتی کبد می‌گردد.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله نیتریت سدیم، کبد چرب، دارچین، کوپفر، هپاتوسیت.

عنوان انگلیسی Protective effects of Cinnamon hydro-alcoholic extract on liver lesions induced non-alcoholic fatty liver disease and sodium nitrite poisoning in adult male rats
چکیده انگلیسی مقاله Background and aims: Cinnamon by reducing the oxidative stress level causes improving  the oxidative attributes. Fatty liver disorder and the use of food preservatives such as sodium nitrite as well as fatty liver disease cause liver disorders and relevant diseases around the world. Therefore, this study was aimed to investigate the effects of cinnamon extract on histological changes induced by high-fat diet and sodium nitrite in adult male rats. Methods: In this experimental study, 80 adult male rats were used. The adult rats are divided in control group (un treated), sham (treated with solvent), 7 experimental groups receiving high-fat diet(10ml/kg), cinnamon extract (60mg/kg), sodium nitrite (45mg/kg), cinnamon with sodium nitrite, cinnamon with high-fat diet, sodium nitrite with high-fat diet, high-fat diets with sodium nitrite and cinnamon were performed. The prescriptions have been done through gavage in 60 days. At the end, after anesthetizing rats, their livers were seperated and after preparing tissue sections, liver cells were counted. The obtained results of tissue studies and cell counting have been analyzed using SPSS software through ANOVA and Duncan tests. In this study, data difference was significant (P< 0.05). Results: The results showed a significant increase and decrease in the groups receiving high-fat diet and sodium nitrite, respectivly in Kupffer cells numbers and Hepatocytes (P< 0.01). It was also observed changes such as Hyperemia, coagulation necrosis, cell swelling, vacuoles erosion, lymphocytic infiltration, apoptosis, hyperemia, ballooning hepatocytes in liver tissue structure. So, changes in the groups receiving cinnamon with high-fat diet and sodium nitrite modified. Conclusion: High-fat diets and sodium nitrite likely causes liver tissue damage by oxidative stress. Cinnamon extract may also with strong antioxidant properties prevent sodium nitrite destructive effects and high-fat diet on liver tissue.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله Sodium nitrite, Fatty liver, Cinnamon, Kupffer, Hepatocyte.

نویسندگان مقاله الهام اشرفی | elham ashrafy
biology dept., shiraz branch, islamic azad university, shiraz, i.r. iran.
گروه زیست شناسی، واحد شیراز، دانشگاه آزاد اسلامی، شیراز
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه آزاد اسلامی شیراز (Islamic azad university of shiraz)

ابراهیم حسینی | ebrahim hosseini
biology dept., shiraz branch, islamic azad university, shiraz, i.r. iran.
گروه زیست شناسی، واحد شیراز، دانشگاه آزاد اسلامی،شیراز
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه آزاد اسلامی شیراز (Islamic azad university of shiraz)


نشانی اینترنتی http://journal.skums.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-199-10&slc_lang=fa&sid=fa
فایل مقاله اشکال در دسترسی به فایل - ./files/site1/rds_journals/144/article-144-572220.pdf
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده فیزیولوژی
نوع مقاله منتشر شده پژوهشی
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات