علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران، جلد ۱۲، شماره ۳، صفحات ۱-۱۰

عنوان فارسی تأثیر برنامه آموزشی مبتنی بر سازه‌های تئوری شناختی اجتماعی بر ارتقاء رفتارهای تغذیه‌ای زنان باردار شهر تبریز
چکیده فارسی مقاله سابقه و هدف: بارداری از دوره‌های ویژه در زندگی زنان است که با افزایش نیازهای تغذیه­ای همراه است. مطالعه حاضر باهدف تعیین تأثیر برنامه آموزشی مبتنی بر سازه­های تئوری شناختی اجتماعی در ارتقاء رفتارهای تغذیه‌ای زنان باردار انجام پذیرفت. مواد و روش‌ها: این مطالعه نیمه تجربی در سال 1394 روی 96 نفر زن باردار 3 منطقه شهر تبریز انجام گرفت. در هر منطقه یک مرکز بهداشتی درمانی به‌صورت تصادفی به عنوان گروه آزمون و یک مرکز به عنوان گروه کنترل تعیین گردید (هر گروه 48 نفر)، سپس برنامه آموزشی تدارک دیده شده بر روی گروه آزمون در قالب 5 جلسه 50 دقیقه­ای، به مدت دو ماه اجرا شد. ابزار گردآوری اطلاعات شامل پرسشنامه برای سنجش سازه­های تئوری شناختی اجتماعی و رفتار تغذیه­ای بود که قبل و دو ماه پس از آخرین جلسه آموزشی جمع‌آوری گردید. داده‌ها با استفاده از نرم‌افزار SPSS-20 و به‌کارگیری آزمون‌های کای دو، دقیق فیشر، مک نمار، تی مستقل و تی زوجی تحلیل گردید. یافته‌ها‌: نمرات مادران در سازه­های آگاهی، انتظارات پیامد، ارزش­های پیامد، خودکارآمدی، حمایت اجتماعی، خودتنظیمی، تعیین­کنندگی متقابل و رفتارهای تغذیه­ای در گروه آزمون افزایش معنی­داری را نشان داد (001/0>P). همچنین بعد از مداخله آموزشی در گروه آزمون نسبت به گروه کنترل میانگین نمرات دریافت اسیدفولیک، آهن، مولتی‌ویتامین و تعداد واحدهای غذایی روزانه نان و غلات، شیر و لبنیات، میوه­جات و سبزی‌ها افزایش معنی­دار را نشان داد (001/0>P). نتیجه گیری: اجرای مداخله آموزشی مبتنی بر سازه­های تئوری شناختی اجتماعی می­تواند نقش مؤثری در اصلاح الگوهای رفتار تغذیه­ای زنان باردار داشته باشند.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله

عنوان انگلیسی Effectiveness of Educational Program Based on Social Cognitive Theory Constructs to Promote Nutritional Behaviors among Pregnant Women in Tabriz
چکیده انگلیسی مقاله Background and Objectives: Pregnancy is the most significant stage of a woman's life which is accompanied with increased nutritional needs. This study aims to determine the effect of training program on the base of social cognitive theory constructs in order to improve nutritional behavior among pregnant women.  Materials & Methods: This quasi-experimental study was conducted on 96 pregnant women in three zones of Tabriz city in 2015. In every zone, one health center was randomly assigned as intervention group and the other as control group (n=48 per group). Training program was applied on intervention groups for two months. Data were collected using a self-administered questionnaire with items on the social cognitive theory constructs and nutritional behavior questionnaire which was completed before and two months after intervention. Data was analyzed through SPSS-20 software by using independent t-test, paired t-test, chi-square, McNemar and fisher exact test. Results: Results showed that scores of knowledge, outcome expectancy, expectations, self-efficacy, social support, self–regulations, reciprocal determinism and nutritional behaviors were increased significantly in the experimental group (P< 0.001). Also, means of intake scores of folic acid, iron, multivitamins, and the number of daily servings of bread and cereals, dairy products, fruits and vegetables were significantly higher in the experimental group rather than the control group after intervention (P< 0.001). Conclusion: Implementation of educational intervention based on Social Cognitive Theory structures can be an effective role in modifying pregnant mothers' nutritional behavior.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله

نویسندگان مقاله سعید بشیریان | s bashirian
social determinants of health research center and department of public health, hamadan university of medical sciences, hamadan, iran
مرکز تحقیقات عوامل اجتماعی مؤثر بر سلامت و گروه بهداشت عمومی، دانشگاه علوم پزشکی همدان، همدان، ایران
سازمان اصلی تایید شده: مرکز تحقیقات عوامل اجتماعی موثر بر سلامت

مطهره جلیلی | m jalili
tabriz university of medical sciences, tabriz, iran.
دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه علوم پزشکی تبریز (Tabriz university of medical sciences)

اکرم کریمی شاهنجرینی | a karimi shahanjarini
social determinants of health research center and department of public health, hamadan university of medical sciences, hamadan, iran.
مرکز تحقیقات عوامل اجتماعی مؤثر بر سلامت و گروه بهداشت عمومی، دانشگاه علوم پزشکی همدان، همدان، ایران
سازمان اصلی تایید شده: مرکز تحقیقات عوامل اجتماعی موثر بر سلامت

علیرضا سلطانیان | ar soltanian
modeling of noncommunicable diseases research center and department of biostatistics, hamadan university of medical sciences, hamadan, iran.
مرکز تحقیقات مدل سازی بیماری های غیرواگیر و گروه آمار زیستی، دانشگاه علوم پزشکی همدان، همدان، ایران
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه علوم پزشکی همدان (Hamadan university of medical sciences)

مجید براتی | m barati
research center for behavioral disorders and substance abuse and department of public health, hamadan university of medical sciences, hamadan, iran.
مرکز تحقیقات اختلالات رفتاری و سوءمصرف مواد و گروه بهداشت عمومی، دانشگاه علوم پزشکی همدان، همدان، ایران
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه علوم پزشکی همدان (Hamadan university of medical sciences)


نشانی اینترنتی http://nsft.sbmu.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-2643-1&slc_lang=fa&sid=en
فایل مقاله اشکال در دسترسی به فایل - ./files/site1/rds_journals/53/article-53-472215.pdf
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده تغذیه
نوع مقاله منتشر شده پژوهشی
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات