پژوهشنامه اصلاح گیاهان زراعی، جلد ۱۱، شماره ۳۲، صفحات ۰-۰

عنوان فارسی ارزیابی میزان تحمل برخی ژنوتیپ های لوبیا (Phaseolus vulgaris L.) به تنش شوری
چکیده فارسی مقاله مطالعه صفات فیزیولوژیک و بیوشیمیایی میتوانند به شناخت راهکارهایی برای انتخاب ارقام متحمل و افزایش عملکرد در شرایط متنوع محیطی از جمله شرایط تنش شوری کمک کنند. به همین منظور، آزمایشی به صورت فاکتوریل  در قالب طرح کاملا تصادفی با سه  تکرار   در گلخانه دانشکده کشاورزی دانشگاه تهران انجام شد. فاکتور های آزمایشی شامل  شش ژنوتیپ لوبیا (جولس، ناز ،96،20،2و 74) و 4 سطح شوری ، صفر (شاهد)، 50، 100و 200 میلی مولار  نمک طعام بود. تنش  شوری پنج هفته پس از کاشت بذر اعمال و ده روز پس از اعمال تنش نمونه گیری از سه برگچۀ دوم انجام شد . بعضی صفات بیوشیمیایی و فیزیولوژیک از قبیل میزان نشت الکترولیک،  پرولین ، مالون دی آلدئید،  فعالیت آنزیم­های کاتالاز، گایاکول پراکسیداز و آسکوربات پراکسیداز ، پلی فنل اکسیداز و پروتئین محلول کل اندازه گیری شد . نتایج نشان داد تمامی ژنوتیپ های مورد مطالعه  با افزایش سطح نمک تحت تنش شوری قرار گرفتند، اما پاسخ آنها به تنش متفاوت بود در مجموع بیشترین و کمترین میزان پرولین، مالون دی آلدئید، فعالیت­های آنزیمی کاتالاز، اسکوربات پراکسیداز ، گایاکول پراکسیداز و پلی فنل اکسیداز در سطح 200 میلی مولار نمک به ترتیب در ژنوتیپ جولس و ناز  مشاهده شد.  با بررسی صفات مورد بررسی ، ژنوتیپ جولس با مد نظر قرار دادن ویژگی های فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی بهتر در قیاس با دیگر ژنوتیپ ها به تنش شوری متحمل بوده و به عنوان بهترین ژنوتیپ در شرایط این پژوهش معرفی میشود.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله

عنوان انگلیسی Evaluation of Tolerance Rate of Some Genotypes of Beans (Phaseolus vulgaris L.) to Salinity Stress
چکیده انگلیسی مقاله Evaluation of the physiological and biochemical traits can help to identify strategies for selection of resistant cultivars and increased crop yield production under diverse environmental conditions such as SALT stress conditions.  To this end, an experiment was conducted in a greenhouse based on a completely randomized design (CRD) with three replications. The experimental factors were six genotype of common bean (Naz, Jules. 94.74, 20, 2) and four levels of). Salinity (zero as control. 50,100 and 200 mM Nacl). Salt stress was applied five weeks after planting and lasted for 10 days. Second trifoliate were used for sampling. Some physiological  and biochemical  characteristics including Electrolyte leakage (EL), Proline, total soluble proteins, malondialdehyde, Enzyme activity catalase, ascorbat peroxidase, polyphenol oxidase and ghayacol peroxidase were measured at the end of the experiment. Result showed that all genotype with increasing salinity level (up 200 Mm) had similar response, but the intensity of these responses was different in various genotypes. Overall, the highest and lowest content Prolin, malondialdehyde, enzymes activity of catalase, ghayacol peroxidase and ascorbat peroxidase were recorded at salinity level of 200Mm in jules and naz respectively. By evaluating of the studied traits, with considering physiological and biochemical characteristics, it could be conclude that genotype julse was salt tolerant in comparison to the rest of genotypes.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله

نویسندگان مقاله شکوفه دست نشان | Shokoufeh Dastneshan


منیژه سبکدست نودهی | Manijeh Sabokdast nodehi



نشانی اینترنتی http://jcb.sanru.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-888-1&slc_lang=fa&sid=1
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده اصلاح برای تنش های زنده و غیرزنده محیطی
نوع مقاله منتشر شده پژوهشی
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات