|
پژوهشنامه اصلاح گیاهان زراعی، جلد ۱۰، شماره ۲۶، صفحات ۵۳-۶۴
|
|
|
عنوان فارسی |
بررسی تنوع آللی ژن های رمزکننده گلوتنین با وزن مولکولی پایین (LMW-GS) در بین برخی از ارقام گندم نان |
|
چکیده فارسی مقاله |
تعداد 15 رقم گندم نان با کیفیت نانوایی خوب، متوسط و ضعیف به منظور بررسی تنوع آللی زیر واحدهای گلوتنین با وزن مولکولی پایین (LMW-GS) با استفاده از چهار جفت آغازگر انتخاب شدند. آغازگرها با در نظر گرفتن ساختار زیر واحدهای گلوتنین با وزن مولکولی پایین و از دو سوی توالی های تکراری و حفاظت شده در این بخش طراحی و سنتز شدند تا بتوان افزایش یا کاهش طول واحدهای تکراری و نقش آنها را در صفت کیفیت نانوایی مورد بررسی قرار داد. در مورد تمامی آغازگرها الگوی باندی برای واحدهای قابل تکثیر مورد نظر به صورت صفر (عدم وجود نوار) و یک (وجود نوار) امتیازدهی شدند. آغازگر 15 /2A توانست ارقام دز، فلات و شیرودی را به عنوان ارقامی با کیفیت نانوایی ضعیف از دیگر ژنوتیپ ها تفکیک کند. آغازگر 15 /7A ارقام سیروان و گلستان، آغازگر 22 /7D رقم نیکنژاد و آغازگر 25 /5B ارقام سیروان و مروارید را از نظر کیفیت نانوایی از دیگر ارقام متمایز کرد. همچنین با استفاده از نرم افزار PopGene 1.31 متوسط تعداد آلل مشاهده شده ومتوسط تعداد آللهای موثر بترتیب 2 و 23/1 و شاخص تنوع ژنی نئی برابر با 18/0و شاخص اطلاعات شانون برابر با 32/0 محاسبه گردید. برای تعیین قدرت تمایز هر نشانگر، میزان اطلاعات چند شکلی (PIC) برای هر آغازگر محاسبه شد که نشان داد که در بین آغازگرهای طراحی شده آغازگر 15 /2A از بالاترین قدرت تمایز بین ژنویپهای مورد بررسی را دارا بود. آنالیز نتایج ژلهای پلیآکریلآمید با استفاده از نرم افزار NTSYS-pc 2.2 و گروهبندی با استفاده از روش تجزیه خوشهای بر اساس ضریب جاکارد و روش UPGMA نتایج ماتریس تشابه را تایید و ارقام را در پنج گروه قرار داد بطوریکه تا حدودی توانست ارقام مورد ارزیابی را از نظر صفت کیفیت نانوایی از یکدیگر تفکیک کند. پژوهش حاضر نشان داد که طول ناحیه تکراری در ساختار LMW-GSها در کنار فاکتورهایی نظیر تعداد اسید آمینههای سیستئین موجود در این پروتئینها، عدد کیفی فارینوگراف و سایر شاخص های رئولوژیکی میتواند دیدگاهی کلی را در مورد صفت کیفیت نانوایی فراهم کند. |
|
کلیدواژههای فارسی مقاله |
گندم، کیفیت نانوایی، آغازگر اختصاصی و گلوتنین |
|
عنوان انگلیسی |
Study of Allelic Diversity of Genes Encoding Low Molecular Weight Glutenin Subunit (LMW-GS) In Some Bread Wheat Cultivars |
|
چکیده انگلیسی مقاله |
In order to study on allelic diversity of low-molecular-weight glutenin subunit (LMW-GS) 15 bread wheat cultivars with good, average and poor baking qualities were selected using four primers. The increase and reduce of repetitive units' length were examined through designing and synthesizing of primers based on the glutenin subunits structure with low molecular weight and both sides of repetitive sequences. For all primers, the banding patterns of reproducible units were scored based on 0 and 1. Primer 15/2A differentiated Dez, Falat and Shirudi as poor quality cultivars. The cultivars of Sirvan and Golestan by primer 15/7A, Niknezhad by 22/7D and Sirvan and Morvarid by 25/5B were differentiated for baking quality. Using PopGene 1.31 software, the average number of observed and effective allells, Nei gene variation index and Shannon information index was calculated as 2, 1.23, 0.18 and 0.32, respectively. Further, in order to determine the differentiation power of the primers, polymorphic information content (PIC) were calculated for each primer and primer 15/2A showed the highest PIC. Using the results of akrylamide gel and cluster analysis by NTSYS-pc 2.2 software based on Jaccard coefficient and UPGMA method, the similarity matrix results was confirmed and the cultivars were classified in 5 clusters related to baking quality trait. Present study revealed that repetitive unit length in LMW-GS as well as the factors such as the cysteine amino acids number of this proteins, Pharinograf quality number and other reologic indexes can provide general insights related to backing quality trait. |
|
کلیدواژههای انگلیسی مقاله |
Wheat Bread, Quality Bakery, Specific primer and Glutenin |
|
نویسندگان مقاله |
محمد پرند | mohammad parand
احد یامچی | ahad yamchi
حسن سلطانلو | Hassan Soltanloo
خلیل زینلی نژاد | Khalil Zaynalinejad
|
|
نشانی اینترنتی |
http://jcb.sanru.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-697-1&slc_lang=fa&sid=1 |
فایل مقاله |
فایلی برای مقاله ذخیره نشده است |
کد مقاله (doi) |
|
زبان مقاله منتشر شده |
fa |
موضوعات مقاله منتشر شده |
اصلاح نباتات مولکولی |
نوع مقاله منتشر شده |
پژوهشی |
|
|
برگشت به:
صفحه اول پایگاه |
نسخه مرتبط |
نشریه مرتبط |
فهرست نشریات
|