تحقیقات تولیدات دامی، جلد ۷، شماره ۲، صفحات ۶۹-۸۲

عنوان فارسی اثر فرآوری سیلاژ کمپوست باقیمانده از قارچ دکمه ای (Agaricus bisporus) بر ترکیب شیمیایی، قابلیت هضم و کینتیک تخمیر شکمبه ای آن در گوسفند مهربان
چکیده فارسی مقاله این پژوهش به ­منظور بررسی اثر فرآوری (جداسازی خاک و افزودن ملاس) بر ترکیب ­شیمیایی، قابلیت هضم و کینتیک تخمیر شکمبه­ای سیلاژ کمپوست باقیمانده از قارچ دکمه­ای (SMCS) در گوسفند مهربان انجام شد. تیمارهای آزمایشی شامل 1) SMCS به ­همراه 5/7 درصد ملاس، 2) SMCS به ­همراه 15 درصد ملاس، 3) SMCS خاک­زدایی شده به­ همراه 5/7 درصد ملاس و 4) SMCS خاک­زدایی شده به­ همراه 15 درصد ملاس بودند که به­ روش فاکتوریل 2×2 در قالب طرح کاملاً تصادفی بررسی شدند. ترکیب شیمیایی و فراسنجه­های تخمیر همه تیمارها بعد از 60 روز تعیین شد. سپس قابلیت هضم درون­تنی مواد مغذی و کینتیک تخمیر شکمبه­ای سیلاژها به ­روش آزمون تولید گاز بررسی شد. نتایج نشان داد حذف خاک از SMCS، سبب کاهش درصد پروتئین خام (از 65/7 به 53/6 درصد) و خاکستر خام (از 46/46 به 40/36 درصد) در سیلاژها شد (05/0P<). علاوه ­بر این، حذف خاک سبب افزایش قابلیت هضم ماده آلی (از 32/45 به 00/49 درصد) و افزودن ملاس نیز سبب افزایش قابلیت هضم NDF (از 31/27 به 23/32 درصد) و ADF (از 95/21 به 05/25 درصد) سیلاژها شد (05/0P<). جداسازی خاک و افزودن ملاس، سبب افزایش پتانسیل تولید گاز (A) (به ترتیب از 73/34 به 18/38 میلی­لیتر و از 70/34 به 20/38 میلی­لیتر) در سیلاژها شد (05/0P<). همچنین افزودن ملاس، تجزیه­پذیری ماده خشک سیلاژها را (از 22/79 به 07/84 درصد) افزایش داد (05/0P<). به­طور کلی، جداسازی خاک از کمپوست، سبب کاهش درصد خاکستر و پروتئین خام و افزایش قابلیت هضم ماده آلی و پتانسیل تولید گاز در سیلاژ آن شد.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله

عنوان انگلیسی Effect of spent mushroom compost (Agaricus bisporus) silage processing on its chemical composition, digestibility and ruminal fermentation kinetic in Mehraban sheep
چکیده انگلیسی مقاله This study was conducted in vivo to investigate effect of processing (soil removal and molasses addition) on chemical composition, digestibility and ruminal fermentation kinetic of spent mushroom compost silage (SMCS) using Mehraban sheep. Experimental treatments consisted of 1) SMCS with 7.5 % molasses, 2) SMCS with 15 % molasses, 3) soil-free SMCS with 7.5 % molasses and 4) soil-free SMCS with 15 % molasses, which were examined using a completely randomized design with a 2×2 factorial arrangement. The chemical composition and fermentative characteristics of the silages were determined after 60 days. Then, silages digestibility was determined in vivo and their ruminal fermentation kinetics were investigated using in vitro gas production method. Results showed that soil removal of SMCS resulted in a decrease in its crude protein (from 7.65 to 6.53 %) and ash (from 46.46 to 36.40 %) contents (P< 0.05). Moreover, soil removal of SMCS increased its organic matter digestibility (from 45.32 to 49.00 %) and molasses addition increased NDF digestibility (from 27.31 to 32.23 %) and that of ADF digestibility from 21.95 to 25.05 % (P< 0.05). Both soil removing and molasses addition increased the asymptotic gas production (A) of the silages (from 34.73 to 38.18 ml and from 34.70 to 38.20 ml, respectively). Molasses addition enhanced also the dry matter degradability (from 79.22 to 84.07 %) of the silages (P< 0.05). Generally, separation of soil from compost reduced ash and crude protein percentage and increased organic matter digestibility and asymptotic gas production in the compost silage.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله

نویسندگان مقاله سارا کلوندی |
دانشجوی کارشناسی ارشد گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بوعلی سینا

خلیل زابلی |
استادیار گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بوعلی سینا

مصطفی ملکی |
استادیار گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بوعلی سینا


نشانی اینترنتی http://ar.guilan.ac.ir/article_2989_0c58ca5ce5255ae1c0bdac61aa5a98e0.pdf
فایل مقاله اشکال در دسترسی به فایل - ./files/site1/rds_journals/693/article-693-870944.pdf
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات