این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
صفحه اصلی
درباره پایگاه
فهرست سامانه ها
الزامات سامانه ها
فهرست سازمانی
تماس با ما
JCR 2016
جستجوی مقالات
پنجشنبه 24 مهر 1404
پژوهش در پزشکی
، جلد ۲۸، شماره ۴، صفحات ۲۵۵-۲۶۳
عنوان فارسی
بررسی میزان شیوع چاقی، چاقی شکمی و رابطه آن با الگوی مصرف غذایی در نوجوانان پسر دبیرستانی شهر تبریز
چکیده فارسی مقاله
سابقه و هدف : با توجه به گزارشهای مبنی بر شیوع بالای بیماریهای قلبی – عروقی و عوامل خطرساز آن، چاقی و چاقی شکمی در جامعه شهری ایران، این مطالعه با هدف بررسی میزان شیوع چاقی، چاقی شکمی و ارتباط آن با الگوی مصرف غذایی در پسران نوجوان تبریزی صورت گرفت. مواد و روشها : در این مطالعه 341 نفر نوجوان 16-14 ساله به روش نمونه گیری خوشه ای و به صورت تصادفی از دبیرستانهای پسرانه تبریز انتخاب شدند. اندازه گیری های تن سنجی شامل وزن، قد، دور کمر، دور باسن انجام شد. نمایه توده بدن بر اساس صدکهای پیشنهادی معیار NHANES I 85 ³ و صدک 15 < به تـرتـیـب بـه عـنـوان افـزایش وزن/چاقی و کم وزنی در نظر گرفته شد. نسبت دور کمر به دور باسن ( WHR ) بالاتر از صدک 85 به عنوان چاقی شکمی تلقی گردید. اطلاعات مربوط به الگوی مصرف غذایی با تکمیل 2 یادآمد 24 ساعت و بسامد غذایی بصورت مصاحبه حضوری جمع آوری گردید. کم گزارش دهی انرژی دریافتی مورد ارزیابی قرار گرفت. یافتهها: میانگین وزن نمونه ها بالاتر از صدک پنجاهم NCHS ، ولی میانگین قد نمونه ها منطبق بر صدک پنجاهم NCHS بود. میانگین وزن، قد، دور کمر و دور باسن نمونه ها با افزایش سن بالا رفت. بر اساس معیار NHANES I 12ِ% نمونه ها کم وزن و20% آنان دارای اضافه وزن/چاق بودند و 16% چاقی شکمی ارزیابی شدند. بسامـد مـصرف تنقلات و میوه ها در هفته در نمونه های اضافه وزن/چاق به ترتیب بیشتر و کمتر از سـایر گروههای غذایی بود. میانگین دریافت انرژی (738 ± 3154 در برابر 482 ± 2072 کـیلـوکـالری در روز)، انرژی حاصل از چربی (7 ± 31 در برابر 3 ± 17 درصد) و چربی اشباع شده (4 ± 14 در برابر 1 ± 7 گرم در روز) در گروه اضافه وزن/چاق به طرز مـعنی داری بیشتر از گـروه کـم وزن (05/0> p ) بود. پسران دارای اضافه وزن/چاق وعده صبحانه را نیز به میزان بیشتری حذف کرده بودند (05/0> p ). BMI با انرژی (05/0> p و 2/0= r ) و چربی (01/0= p و 25/0= r ) دریافتی همبستگی مثبت و با فـیبر دریافتی (05/0> p و 02/ 0-= r ) همبستگی منفی نشان داد. از میان مواد مغذی تنها کربوهیدرات با WHR رابطه مثبت معنی دار داشت (04/0= p و 2/0= r ). با افزایش BMI میزان کم گزارش دهی در افراد چاق بالاتر رفت. نتیجهگیری : شیوع نسبتا" بالای اضافه وزن/چاقی در نمونه های مورد بررسی و دریافت بیشتر انرژی، چربی و تنقلات در نوجوانان دارای اضافه وزن/ چاق لزوم آموزش این گروه سنی را در مورد عوارض چاقی و راههای پیشگیری و درمان آن گوشزد می کند.
کلیدواژههای فارسی مقاله
، نوجوانان ، الگوی مصرف غذایی، چاقی شکمی، چاقی،اضافه وزن
عنوان انگلیسی
Prevalence of obesity and abdominal obesity and their association with diet pattern of male adolescent in Tabriz
چکیده انگلیسی مقاله
Background : With respect to the high prevalence of cardiovascular diseases and their related risk factors, obesity and abdominal obesity, among Iranians, the present study was conducted to determine the prevalence of obesity and abdominal obesity and their association with diet pattern of male adolescent in Tabriz . Materials and methods : 341 male adolescent aged 14-16 years were randomly selected through a cluster sampling in Tabriz high schools. Anthropometric indices including weight, height, and waist and hip circumference were measured. According to the NHANES- I criteria, BMI ³ 85 was considered as overweight/obese and BMI< 15 as underweight. Waist to hip ratio (WHR) at or above the 85th percentile was considered as abdominal obesity. Food intake pattern was assessed using a 24-hour food recall questionnaire. Underreporting of energy intake was also assessed. Results : The mean weight of the subjects was above the 50th percentile of NCHS however, their height was in accordance with the 50th percentile. The mean of weight, height, and waist and hip circumferences increased with advanced age. Based on NHANES-I criteria, underweight was found in 12%, overweight/obese in 20% and abdominal obesity in 16%. There was a significant difference between the overweight/obese and underweight subjects regarding the energy intake (3154±738 vs. 2072±482 kcal/day), percent of energy derived from lipid (31±7 vs. 17±3) and saturated fatty acid (14±4 vs. 7±1 gr/d) (p< 0.05). The overweight/obese subjects have also diminished the break fast more commonly than the other group (p< 0.05). BMI showed a positive correlation with energy (r=0.2, p< 0.05) and lipid (r=0.25, p< 0.01) but an inverse association with fiber (r=-0.02, p< 0.05). Carbohydrate showed a positive correlation with WHR (r=0.2, p=0.04). Conclusion : High prevalence of overweight/obesity in adolescents and further intake of energy and lipid in the affected subjects necessitate an educative program dealing with the complications of obesity.
کلیدواژههای انگلیسی مقاله
نویسندگان مقاله
نوشین شهیدی | nooshin shahidi
گروه تغذیه انسانی، دانشکده علوم تغذیه و صنایع غذایی، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی
سازمان اصلی تایید شده
: دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی (Shahid beheshti university of medical sciences)
پروین میرمیران |
گروه تغذیه انسانی، دانشکده علوم تغذیه و صنایع غذایی، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی
سازمان اصلی تایید شده
: دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی (Shahid beheshti university of medical sciences)
شهیدی n میرمیران p فردین امیرخانی | shahidi n mirmiran p fardin amirkhani
کارشناس ارشد تغذیه
امیرخانی f | amirkhani f
نشانی اینترنتی
http://pejouhesh.sbmu.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-1-118&slc_lang=fa&sid=fa
فایل مقاله
فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده
fa
موضوعات مقاله منتشر شده
عمومی
نوع مقاله منتشر شده
عمومی
برگشت به:
صفحه اول پایگاه
|
نسخه مرتبط
|
نشریه مرتبط
|
فهرست نشریات