این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
پژوهش در پزشکی، جلد ۳۳، شماره ۴، صفحات ۲۴۶-۲۵۸

عنوان فارسی بررسی الگوهای غذایی غالب و چاقی عمومی و چاقی شکمی در زنان بزرگسال شمال شهر تهران در سال ۱۳۸۶
چکیده فارسی مقاله چکیده سابقه و هدف: به کارگیری روش تحلیل الگوهای غذایی می‌تواند با منعکس کردن رفتارهای تغذیه‌ای افراد، اطلاعات بیشتری را در زمینه اتیولوژی تغذیه‌ای بیماری‌های مزمن از جمله چاقی در اختیار محققین قرار دهد. هدف این مطالعه، تعیین الگوهای غذایی غالب و چاقی عمومی و شکمی در زنان بزرگسال ساکن شمال شهر تهران در سال 1386 بود. روش بررسی: دراین مطالعه مقطعی، 460 زن 50-20 ساله ساکن مناطق تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در شمال شهر تهران به روش نمونه‌برداری تصادفی طبقه‌بندی شده انتخاب شدند. دریافت‌های غذایی در یک سال گذشته با پرسش‌نامه نیمه‌کمی بسامد خوراک گردآوری شد. وزن و قد و دور کمر طبق دستورالعمل‌های استاندارد اندازه‌گیری و نمایه توده بدن (BMI) محاسبه شد. چاقی عمومی به صورت kg/m2 30 ≤ BMI و چاقی شکمی به صورت دور کمر 88 ≥ سانتی‌متر تعریف شد. با روش تحلیل عاملی الگوهای غذایی غالب تعیین شدند. رابطه الگوهای غذایی غالب با چاقی عمومی و شکمی با روش رگرسیون لجستیک بررسی شد. یافته ها: دو الگوی غذایی غالب الگوی شامل غذایی سالم و الگوی غذایی ناسالم شناسایی شدند. بعد از تعدیل اثر عوامل مخدوش کننده، افرادی که در بالاترین چارک الگوی غذایی ناسالم قرار داشتند، به طور معنی‌داری احتمال بیشتری برای ابتلا به چاقی عمومی (نسبت شانس: 70/3، 01/0>P) و چاقی شکمی (نسبت شانس: 01/4، 01/0>P) داشتند و افرادی که در بالاترین چارک الگوی غذایی سالم قرار داشتند، احتمال کمتری برای ابتلا به چاقی عمومی و چاقی شکمی داشتند. نتیجه گیری: الگوهای غذایی غالب زنان مورد مطالعه با چاقی عمومی و چاقی شکمی مرتبط بود. انجام مطالعات آینده‌نگر برای تأیید این یافته‌ها ضروری است. واژگان کلیدی: الگوی غذایی، تحلیل عاملی، چاقی عمومی، چاقی شکمی، زنان.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله

عنوان انگلیسی Evaluation of major dietary patterns and general and central obesity in adult women of north Tehran in 2007
چکیده انگلیسی مقاله Abstract Background: Using dietary pattern analysis method reflects individuals’ dietary behaviors and therefore could provide more detailed information about nutritional etiology of chronic disease like obesity. The aim of this study is to determine major dietary patterns and general and central obesity in adult women living in north of Tehran in 2007. Methods: In this cross-sectional study 460 women aged 20-50 y, living in north of Tehran, were sampled with stratified random sampling method. Dietary intake in last year was collected by a semi-quantitative food frequency questionnaire. Weight, height and waist circumstance (WC) were measured with standard methods and body mass index (BMI) was calculated. General obesity was defined as BMI ≥30 kg/m2 and central obesity as WC ≥ 88 cm. Factor analysis method was used for identifying major dietary patterns. The association between major dietary patterns and general and central obesity were assessed by logistic regression analysis. Results: Two major dietary patterns were extracted: Healthy dietary pattern and unhealthy dietary pattern. After adjusting for confounders, individuals in the upper quartile of the unhealthy dietary pattern score were more likely to be generally (OR=3.70, P< 0.01) and centrally obese (OR=4.01, P< 0.01), whereas those in the upper quartile of healthy dietary pattern were less likely to be generally and centrally obese. Conclusion: Major dietary patterns of the women in this study had the significant associations with general and central obesity. Further prospective investigations are required to confirm such associations.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله Keywords, Dietary patterns, factor analysis, obesity, women.

نویسندگان مقاله آرزو رضازاده | arezoo rezazadeh1


بهرام رشیدخانی | bahram rashidkhani2


نسرین امیدوار | nasrin omidvar2



نشانی اینترنتی http://pejouhesh.sbmu.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-1-491&slc_lang=fa&sid=fa
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده عمومی
نوع مقاله منتشر شده پژوهشی
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات