این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
صفحه اصلی
درباره پایگاه
فهرست سامانه ها
الزامات سامانه ها
فهرست سازمانی
تماس با ما
JCR 2016
جستجوی مقالات
پنجشنبه 15 آبان 1404
پژوهشنامه اصلاح گیاهان زراعی
، جلد ۱۰، شماره ۲۵، صفحات ۱۶۷-۱۷۵
عنوان فارسی
بررسی تنوع ژنتیکی، وراثتپذیری و ارتباط بین عملکرد دانه و صفات مرتبط با عملکرد در ژنوتیپهای گندم نان در شرایط دیم
چکیده فارسی مقاله
بهمنظور بررسی تنوع، روابط بین صفات، تأثیر مستقیم و غیرمستقیم صفات بر عملکرد دانه، 18 لاین و رقم گندم نان به مدت سه سال زراعی در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با چهار تکرار در ایستگاه سراب چنگایی خرمآباد ارزیابی شدند. لاینهای 11، 5، 15 و 10 به ترتیب با میانگین عملکرد 2/2753، 7/2706، 8/2697 و 2674 کیلوگرم در هکتار بیشترین عملکرد دانه را داشتند. ضرایب تنوع ژنتیکی و فنوتیپی نشان داد که لاینهای مورد مطالعه از نظر صفات طول پدانکل، عملکرد دانه و تعداد سنبله در متر مربع دارای تنوع ژنتیکی بالایی بودند. توارثپذیری برای صفات عملکرد دانه، عملکرد زیست توده و تعداد دانه در سنبله نسبتاّ پایین و برای صفات طول پدانکل، تعداد روز تا رسیدگی، ارتفاع بوته، وزن سنبله و طول سنبله بالا بود. وراثتپذیری همراه با بهره ژنتیکی بالا برای صفات طول پدانکل، طول سنبله، تعداد سنبله در متر مربع و وزن سنبله نشان داد که گزینش برای این صفات میتواند مؤثر باشد. نتایج تجزیه علیت نشان داد که به ترتیب وزن سنبله، تعداد دانه در سنبله، عملکرد زیست توده و طول پدانکل تأثیر مستقیم مثبتی بر عملکرد دانه داشتند. همچنین میتوان اثرات غیر مستقیم تعداد سنبله در متر مربع از طریق وزن سنبله بر عملکرد دانه را برای گزینش ژنوتیپهایی با عملکرد بالا مورد توجه قرار داد.
کلیدواژههای فارسی مقاله
وراثتپذیری، بهرهژنتیکی، تجزیه علیت، گندم نان
عنوان انگلیسی
Study of Genetic Variability, Heritability and Relationship between Grain Yield and Yield-Related Traits on Bread Wheat Genotypes under Dry Land Conditions
چکیده انگلیسی مقاله
In order to study of variability, relationship among traits, direct and indirect effects of traits influencing grain yield, 18 lines and cultivars of bread wheat were evaluated in a randomized complete block design with four replications during 2009-2012 cropping seasons. Coefficients of genotypic and phenotypic variability showed that lines had high genetic variation for peduncle length, grain yield and number of spikes per square meter. High genetic variability revealed that these traits could be improved via selection. Heritability was relatively low for grain yield, biological yield and number of grains in spike and was high for peduncle length, days to maturity, plant height, spike weight and spike length. High heritability coupled with high genetic gain obtained for peduncle length, spike length, number of spikes per square meter and spike weight showed that selection for these traits could be effective. Results of path analysis showed that spike weight, number of grains in spike, biological yield and peduncle length had positive direct effect on grain yield. Also, indirect effects of number of spike per square meter via spike weight on grain yield could be considered for genotypes selection with high yield.
کلیدواژههای انگلیسی مقاله
Bread wheat, Genetic gain, Heritability, Path analysis
نویسندگان مقاله
مهناز قائدرحمتی | Mahnaz Rahmati Mahnaz Rahmati
Seed and Plant Improvement Research Department, Lorestan Agricultural and Natural Resources Research and Education Center, Agricultural Research, Education and Extension Organization (AREEO) Khorramabad
بخش تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی لرستان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی
علی احمدی | Ali Ahmadi Ali Ahmadi
Seed and Plant Improvement Research Department, Lorestan Agricultural and Natural Resources Research and Education Center, Agricultural Research, Education and Extension Organization (AREEO) Khorramabad
بخش تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی لرستان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی
طهماسب حسینپور | Tahmaseb Hosseinpour Tahmaseb Hosseinpour
Seed and Plant Improvement Research Department, Lorestan Agricultural and Natural Resources Research and Education Center, Agricultural Research, Education and Extension Organization (AREEO) Khorramabad
بخش تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی لرستان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی
نشانی اینترنتی
http://jcb.sanru.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-489-3&slc_lang=fa&sid=1
فایل مقاله
فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده
fa
موضوعات مقاله منتشر شده
اصلاح نباتات
نوع مقاله منتشر شده
پژوهشی
برگشت به:
صفحه اول پایگاه
|
نسخه مرتبط
|
نشریه مرتبط
|
فهرست نشریات