پژوهشنامه اصلاح گیاهان زراعی، جلد ۱۰، شماره ۲۵، صفحات ۱-۶

عنوان فارسی ارزیابی واکنش لاین‌های موتانت برنج طارم محلی (M۶) به تنش شوری در مرحله جوانه‌زنی
چکیده فارسی مقاله به­منظور ارزیابی واکنش لاین‌های موتانت برنج طارم محلی (M6) به تنش شوری در مرحله جوانه‌زنی مطالعه‌ای به صورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی در سه تکرار انجام شد. ژنوتیپ‌های برنج شامل 33 لاین موتانت طارم محلی (نسل M6) به همراه رقم‌های حسنی(متحمل)، طارم محلی، طارم جلودار، بینام و IR29 (حساس) و سطوح شوری NaCl شامل صفر، 4، 8 و 12 دسی­زیمنس بر متر (ds/m) بودند. صفات طول ساقه‌چه، طول ریشه‌چه، نسبت طول ساقه‌چه به ریشه‌چه، وزن خشک ساقه‌چه، وزن خشک ریشه‌چه، درصد جوانه‌زنی و سرعت جوانه‌زنی اندازه‌گیری شد. شوری تاثیر معنی‌داری روی همه صفات اندازه‌گیری شده داشت. نتایج نشان داد درصد و سرعت جوانه‌زنی با افزایش شدت شوری کاهش یافت و ژنوتیپ‌های متحمل سرعت جوانه‌زنی بیشتری داشتند. لاین‌های مورد مطالعه در شوری 12 دسی­زیمنس بر متر تحمل خوبی نداشته اما در سطوح شوری 4 و 8 دسی­زیمنس بر متر با توجه به صفات اندازه‌گیری شده لاین‌های 1، 7، 3، 5،2، 6، 15، 8، 4، 9 و 10 متحمل بوده و لاین‌های 25 و 26 نسبت به شوری حساس بودند.  
کلیدواژه‌های فارسی مقاله برنج، تنش شوری، جوانه‌زنی، مقاومت

عنوان انگلیسی Evaluation of Tarom-Mahali Rice Mutant Lines (M6) to Salinity Stress in Germination Stage
چکیده انگلیسی مقاله     In order to evaluate the response of Tarom-mahali rice mutant lines to salinity in germination stage, study carried out as factorial experiment in a completely randomized design with three replications. Rice genotypes were includind 33 tarom-mahali mutant lines (M6 generation) and Hassani (tolerance), Tarom-mahali, Tarom Jelodar, Binam and IR29 (sensitive) cultivars. Salinity levels were including zero, 4, 8 and 12 dS/m. Length of shoot, length of radicle, shoot to radicle ratio, shoot dry weight, radicle dry weight, germination percentage and rate traits were measured. Salinity had a significant effect on all of the studied traits.Results showed that germination percentage and rates were decreased by the increase of salinity levels and tolerant genotypes had a more germinate. Based on the results, the lines studied in salinity of 12 dS/m were sensitive to salinity. But in salinity levels of 4 and 8 dS/m according to the characteristics measured, lines 1, 7, 3, 5, 2, 6, 15, 8, 4, 9 and 10 were tolerance to salinity. Also lines of 25 and 26 were sensitive to salinity.  
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله Germination, Rice, Salinity steress, Tolerance

نویسندگان مقاله مهدیه صادقی آهنگری | mahdieh sadeghi ahangari
Sari Agricultural Sciences and Natural Resources University
دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری

نادعلی باقری | nadali bagheri
Sari Agricultural Sciences and Natural Resources University
دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری

نادعلی بابائیان | nadali babaeian
Sari Agricultural Sciences and Natural Resources University
دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری


نشانی اینترنتی http://jcb.sanru.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-508-1&slc_lang=fa&sid=1
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده اصلاح برای تنش های زنده و غیرزنده محیطی
نوع مقاله منتشر شده پژوهشی
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات