تحقیقات دامپزشکی، جلد ۷۲، شماره ۴، صفحات ۴۵۷-۴۶۵

عنوان فارسی بررسی تغییرات هورمونی، پاسخ ایمنی و زمان بازگشت به تولید در مرغان تخمگذار تغذیه شده با جیره تولک حاوی پودر یونجه
چکیده فارسی مقاله زمینه مطالعه: استفاده از روش گرسنگی می تواند سبب وارد شدن استرس شدید فیزیولوژیک و تاثیرات نامطلوب بر روی عملکرد سیستم ایمنی پرنده شده و عملکرد پس از تولک را تحت تاثیر قرار دهد. هدف: هدف از انجام این تحقیق بررسی تغییرات غلظت هورمون های کورتیکو استرون و تیروئید و همچنین پاسخ ایمنی در خلال دوره تولک در مرغان تخمگذار تعذیه شده با جیره تولک حاوی پودر یونجه بود. روش کار: 108 قطعه مرغ تخمگذار در قالب یک طرح کاملاً تصادفی با 3 تیمار و 6 تکرار انتخاب شدند. تیمارهای مورد استفاده در این آزمایش جهت اعمال تولک بری پرنده‌ها به مدت 12 روز شامل: 1- گروه شاهد تغذیه شده با جیره تخمگذاری (FF) 2- گروه محروم از غذا (FW)، 3- گروه تغذیه شده با جیره تولک حاوی 90 درصد پودر یونجه به همراه 10 درصد جیره تخمگذاری (A90)، بودند. نتایج: نتایج نشان دادند که جمعیت کل سلول‌های سفید خون در گروه FW در مقایسه با سایر گروه‌ها پایین تر بود (05/0p<). نسبت هتروفیل به لنفوسیت در روزهای سوم و ششم تولک در گروه FW بیشترین افزایش را نشان داد (05/0p<). غلظت هورمون کورتیکواسترون در روز سوم تولک در گروه FW بالاتر از گروه A90 بود (05/0p<). غلظت هورمون T3 در خلال دوره تولک در مرغ‌های تولک رفته در مقایسه با گروه شاهد به طور معنی‌داری کاهش یافت (05/0p<). غلظت هورمون T4 در خلال دوره تولک در مرغ‌های تولک رفته در مقایسه با گروه شاهد افزایش یافت (05/0p<). زمان بازگشت به تولید و زمان رسیدن به 50 و 80 درصد تولید در گروه A90 در مقایسه با گروه FW به طور معنی‌داری کوتاهتر بود (05/0p<). نتیجه گیری نهایی: پودر یونجه ضمن ایجاد عملکرد مطلوب در تولک‌بری سبب کاهش استرس فیزیولوژیک و عملکرد مناسبتر پاسخ ایمنی نسبت به روش گرسنگی، در جریان تولک بری گردید.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله

عنوان انگلیسی Hormonal Changes, Immune Response and Date of Reentry in Laying Hens Fed by Alfalfa Molt Diet
چکیده انگلیسی مقاله BACKROUND: The use of feed withdrawal method for molt induction can be caused physiological stress and negatively affected the immunological response of hens. OBJECTIVES: The aim of the present study was to survey of hormonal changes and immunological response in hens fed by alfalfa molt diet during the molt period. METHODS: In this experiment 108 Hy-line (W36) laying hens aged 74 weeks in a completely randomized design with 3 treatments and 6 replicates were used. The using treatments for 12 days molt period were included: 1- control group fed with layer ration (FF), 2- feed withdrawal group (FW), 3- group fed with 90% alfalfa and 10% layer ration (A90). Performance of birds was monitored for 12 weeks after the end of the molting period. RESULTS: Total circulating leukocyte were generally lower in FW hens group compared with the other groups during the initial stage of molt (P< 0.05). On d 3 and 6 of molt, heterophil to lymphocyte ratio were incresed in molted hens and FW hens had higher levels than other groups. On d 3 of molt, plasma corticosterone was generally incresed in molted hens and FW hen higher level than A90 hens (P< 0.05). Plasma T3 was significantly decreased in molted hens than nonmolted hens during the molt period (P< 0.05). Plasma T4 was significantly increased in molted hens than nonmolted hens during the molt period (P< 0.05). On d 6 and 9 of molt, concentrations of T4 were higher in FW hens than in the A90 hens (P< 0.05). Date of reentry and days return to 50% and 80% egg production were significantly lower in A90 groups than in the FW groups (P< 0.05). CONCLUSIONS: The results showed that, A90 diet can limit physiological stress and improve the performance of immunological response that accompany feed withdrawal method during an induced molt.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله

نویسندگان مقاله احسان شهرامی |
استادیار گروه علوم دامی و دامپزشکی مرکز آموزش جهاد کشاورزی استان قزوین

حسن رکنی |
عضو هیات علمی سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی


نشانی اینترنتی https://jvr.ut.ac.ir/article_66719_8fa692f9248d21569d723cbdd81944d1.pdf
فایل مقاله اشکال در دسترسی به فایل - ./files/site1/rds_journals/699/article-699-692544.pdf
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات