مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران، جلد ۱۵، شماره ۴۶، صفحات ۱۱۱-۱۱۶

عنوان فارسی بررسی علل تغذیه با شیر مصنوعی در شیرخواران زیر ۶ ماه تحت پوشش مراکز بهداشتی- درمانی استان مازندران سال ۱۳۸۲
چکیده فارسی مقاله سابقه و هدف: تغذیه انحصاری با شیر مادر یک اصل بسیار مهم در تامین سلامت کودکان در چهار الی شش ماه اول زندگی می باشد و مزایای آن برای کودک، مادر، خانواده و اجتماع مورد تاکید همه صاحب نظران می باشد. لذا ضروری است علل تغذیه با شیر مصنوعی مورد بررسی قرار گیرد و علل محروم شدن شیرخوار از نعمت شیر مادر معین شود. مواد و روش ها: در این مطالعه توصیفی، مادران کودکان زیر شش ماه 13 شهرستان از استان مازندران که تحت پوشش مراکز بهداشتی- درمانی قرار داشتند، مورد بررسی قرار گرفتند. جمع آوری داده ها در سال 1382 و به صورت سرشماری انجام گرفت. تمامی نمونه ها از شیر مصنوعی (کمکی یا کامل) استفاده می کردند. داده ها از طریق پرونده خانوار و پرسش از مادر، جمع آوری و در پرسشنامه ها درج گردید. در انتها اطلاعات در نرم افزار SPSS تجزیه و تحلیل و آزمون های t و کای دو برای مقایسه متغیرهای کمی و کیفی استفاده شد. یافته ها: نتایج نشان می دهد 59.5 درصد شیرخواران، شیر مصنوعی را به کمکی و40.5 درصد به صورت کامل مصرف می نمایند. جهت بررسی علت مصرف شیرمصنوعی، 25 مطرح شد که بیش ترین آن ها دو قلویی (23.8 درصد)، کمبود شیرمادر (13.6 درصد) و رشد ناکافی کودک (13.4 درصد) بوده است. شاخص های میانگین شروع شیرمصنوعی به روز نشان می دهد که مصرف کمکی شیر مصنوعی، 42 و مصرف کامل شیر مصنوعی، 35 روز است که این تفاوت از نظر آماری معنی دار می باشد(p<.010) .استنتاج: از 25 علت استخراج شده به عنوان علل تغذیه کودک با شیر مصنوعی، 50.8 درصد را دو قلویی، کمبود شیرمادر و رشد ناکافی کودک تشکیل می دهد. موارد استفاده مطلق شیرمصنوعی (از کل علل شناخته شده)، 27.4 درصد می باشد و مابقی علل به بررسی بیش تر نیاز دارد.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله شیر مصنوعی، شیرمادر، شیرخوار

عنوان انگلیسی Reasons for formula milk consumption in infants under 6 months in Mazandaran province in 2003
چکیده انگلیسی مقاله Background and purpose : Ëxclusive breastfeeding for under six months infants is one of the most important elements in ensuing their health. Breasfeeding has many advantages for infant, mother, family and society. Therefore it is equally important to understand the reasons for formula milk consumption in the society. Materials and methods : Â descriptive study was conducted on 462 cases under 6 months in 13 cities of Mazandaran province in 2003. Data were collected from all cases that have used formula milk (complete or partial). Questionnaires were filled in, mothers were interviewed, family folders were checked and finally the data were analyzed using t-test and chi square. Results : The data showed that 59.5% percent of infants exclusively used formula milk and 40.5% partially used it. Form 25 reasons for formula consumption, the most significant reasons were 23.8% twin birth (23.8%) lack of breast milk and failure to thrive (13.4%). Çonclusion : This study showed that twin birth, lack of breast milk and failure to thrive were the most prevalent reasons (50.8%) for formula consumption. 27.4% of the cases of formula consumption were absulute indication and the rest of the reasons need more elucidation.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله Formula, exclusive breastfeeding, complete, partial

نویسندگان مقاله حسین جلاهی | h jalahi
دکترای عمومی، کارشناس آموزشی دانشگاه علوم پزشکی مازندران
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه علوم پزشکی مازندران (Mazandaran university of medical sciences)

رضاعلی محمدپور تهمتن | r a mohammad pour


شیرزاد غلامی | sh gholami


حبیب واحدی | h vahedi



نشانی اینترنتی http://jmums.mazums.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-1-436&slc_lang=fa&sid=fa
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده پژوهشی-کامل
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات