مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران، جلد ۱۵، شماره ۴۶، صفحات ۳۸-۴۴

عنوان فارسی بررسی رابطه بیماری سلیاک و روان پریشی
چکیده فارسی مقاله سابقه و هدف: در مورد رابطه سببی بین بیماری سلیاک و روان پریشی، نظرات ضد و نقیضی خواهد داشت. یکی از دلایل اختلاف شیوع بیماری اسکیزوفرنیا در کشورهای مختلف به تفاوت نوع رژیم غذایی در مصرف غلات و گندم نسبت داده شده است. مواردی نیز گزارش شده که علایم روان پریشی بیماران مبتلا به اسکیزوفرنیا با رعایت رژیم فاقد گلوتن، بهبود یافته است. همچنین در برخی تحقیقات، عنوان شده است که ابتلا به سلیاک احتمال ابتلا به اسکیزوفرنیا را افزایش می دهد. هدف از این مطالعه، بررسی رابطه روان پریشی با سلیاک بوده است. مواد و روش ها: 13 فرد مبتلا به سلیاک با 26 فرد سالم (شاهد) که از نظر سن و جنس، میزان استرس دریافت شده و عدم ابتلا به بیماری تیروییدی همسان بودند، بررسی شدند. مصاحبه کامل روان پزشکی نیمه ساختار یافته برمبنای IV-DSM با تاکید بر روان پریشی و سابقه خانوادگی روان پریشی، معاینه عصبی برای تعیین علایم عصبی ظریف و اندازه گیری سطح سرمی گیرنده IL-2 در دو گروه انجام شده و با هم مقایسه شد. یافته ها: در هیچ کدام از دو گروه علایمی از روان پریشی یافت نشد. امتیازات علایم عصبی ظریف و سطح سرمی گیرنده IL-2 نیز در دو گروه تفاوت معنی داری نداشت. در گروه مورد، دو نفر سابقه خانوادگی روان پریشی در اقوام درجه یک داشتند که در گروه شاهد، چنین سابقه ای وجود نداشت. سطح سرمی گیرنده IL-2 در مبتلایان به سلیاک که رژیم گلوتن را رعایت می کردند با مبتلایان به سلیاک که رژیم فاقد گلوتن را رعایت نمی کردند، تفاوت معنی دار داشت(P=0.05) .استنتاج: در این پژوهش، روان پریشی در مبتلایان به سلیاک بیش تر از گروه شاهد نبود. همچنین عدم تفاوت سطح سرمی گیرنده IL-2 در گروه شاهد و مورد نیز دور از انتظار ما بود. توصیه می شود بررسی با نمونه های بیش تر و یا بررسی مجدد بر روی همین نمونه ها در چند سال بعد، صورت گیرد.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله اسکیزوفرنیا، روان‌پریشی، سلیاک، گلوتن، ÏL-2

عنوان انگلیسی Evaluation of the relationship between celiac and psychosis
چکیده انگلیسی مقاله Background and purpose : There has been some controversies about the etiological relationship between celiac and psychosis. Ït is even considered that the difference in prevalence of schizophrenia in different countries is due to differences in cereal and wheat consumption. There are reports that psychotic symptoms of schizophrenic patients have been reduced after consumption of gluten free diet. Some reports indicated that history of celiac disease is a risk factor for schizophrenia. The aim of this study was to investigate the association between psychotic symptoms and celiac disease. Materials and methods : Ïn a retrospective cohort study, 13 celiac patients and 26 controls were recruited and matched for age, sex, perceived stress and thyroid function. Â semi structured psychiatric interview based on DSM-ÏV, family history of psychosis, neurological examination for neurological soft signs and determination of serological levels of ÏL-2 receptors were done for each groups. Results : Non of the individuals in the case and control groups had psychotic symptoms. Neurological soft sign scores and serological levels of ÏL-2 receptors in each group were not significantly different. Two of the celiac patients had a positive family history of psychotic disease, but no one in control group had such a history. Serological levels of ÏL-2 receptors in celiac patients who had gluten free diet were higher than non-gluten free diet celiac patients (P=0.05). Çonclusion : Ïn this study psychosis was not higher in celiac group than control, and non-significant difference between ÏL-2 receptor levels in celiac and control group was unexpected. More investigation with larger sample size or bootstrap re-sampling after several years is recommended.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله Schizophrenia, psychosis, celiac, gluten, ÏL-2

نویسندگان مقاله مهران ضرغامی | m zarghami
متخصص روانپزشکی، عضو هیأت علمی دانشیار گروه روانپزشکی و مرکز تحقیقات روانپزشکی و علوم رفتاری دانشگاه علوم پزشکی مازندران
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه علوم پزشکی مازندران (Mazandaran university of medical sciences)

حافظ تیرگرفاخری | h tirgar fakheri


ابوالقاسم عجمی | a âgami


علیرضا خلیلیان | a r khalilian


سیدعطااله عقیلیان | s a âghilian



نشانی اینترنتی http://jmums.mazums.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-1-426&slc_lang=fa&sid=fa
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده پژوهشی-کامل
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات