مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران، جلد ۲۲، شماره ۹۳، صفحات ۴۰-۴۶

عنوان فارسی اندازه گیری میزان آفلاتوکسین M۱ در شیر پاستوریزه تولیدی کارخانجات استان مازندران در نیمه اول سال۱۳۹۰
چکیده فارسی مقاله سابقه و هدف: آفلاتوکسین B1 سمی‌ترین آفلاتوکسین می‌باشدکه در خوراک دام در اثر رشد قارچ‌ها تولید می‌شود و از طریق خوراک دام وارد بدن دام شده و در کبد و کلیه پس از فعل و انفعالات شیمیایی و هیدروکسیلاسیون به آفلاتوکسینM1 تبدیل شده و از طریق شیر وارد بدن انسان می شود. مواد و روش‌ها: در مطالعه حاضر 75 نمونه شیر پاستوریزه تولیدی کارخانجات استان مازندران در فصول بهار و تابستان سال1390 از نظر آفلاتوکسین M1 به روش الایزا مورد سنجش قرار گرفتند. برای مقایسه میانگین داده‌ها از آزمون t-test استفاده شد. یافته‌ها: از 75 نمونه مورد بررسی، در4 درصد نمونه‌ها (75/3) میزان آفلاتوکسیسن پایین‌تر از حد شناسایی دستگاه بود. در حالی‌که در 3/37 درصد نمونه‌ها (75/27) غلظت آفلاتوکسین M1 در حد مجاز تعیین شده کمیته اروپایی و غذایی کودکس بود. از طرفی 67/62 درصد نمونه‌ها (75 /47نمونه) دارای غلظت آفلاتوکسین M1 بالاتر از حد تعیین شده توسط کمیته اروپایی و غذایی کودکس بودند و 12 درصد نمونه‌ها (75/9) دارای غلظت آفلاتوکسین M1 بالاتر از حد مجاز استاندارد ملی ایران بوده‌اند. بالاترین میانگین آفلاتوکسین محاسبه شده مربوط به کارخانه شماره 21 می باشد (55/ 97نانوگرم در لیتر). همچنین میانگین آفلاتوکسین در کل نمونه‌های مثبت 84/63 نانوگرم در لیتر بود. تفاوت معنی‌داری بین میانگین آفلاتوکسین M1 در فصل بهار و تابستان وجود نداشت. استنتاج: با توجه به شیوع بالای آلودگی، پایش منظم شیر تولیدی و کنترل علل اصلی آلودگی ضروری به نظر می‌رسد.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله شیرپاستوریزه، آفلاتوکسینM1، الایزا

عنوان انگلیسی Determination of Aflatoxin M1 in Mazandaran Province at the First Half of 1390
چکیده انگلیسی مقاله Background and purpose: Aflatoxin B1 is the most important poison of aflatoxins that contaminated animal feeds by mold and is transformed to type M1 in kidney and liver after some chemical reactions and they are transmitted to human through animal milk Materials and methods: In current study, 75 samples of pasteurized milk were collected from Mazandaran Province during spring and summer of 2011 and amount of aflatoxin M1was measured by ELISA method. T-test was used for mean comparison Results: Results showed that aflatoxin M1in 4% samples (3.75) was non dedtected and in 37.3% samples (27.75) concentration of aflatoxin M1 was less than the limit permitted by Codex. However, 62.67% samples (47.75) had a contamination of aflatoxin M1 higher than Codex threshold level, among which 12% samples (9.75) had even higher concentration than Iran's national standard permit. The highest amount was observed in factory NO.21 (97.55 ng/l). There was no significant relation between seasons and aflatoxin Conclusion: Due to high level of contamination observed in samples, regular monitoring of contamination in milk samples and controlling of most contaminating causes seem to be necessary
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله Aflatoxin M1, milk, ELISA

نویسندگان مقاله محمد قلی پور | mohammad gholi pour


لاله کریم زاده | laleh karim zadeh


فرامرز علی نیا | faramarz ali nia


زین العابدین بابایی | zeinolabedin babaee



نشانی اینترنتی http://jmums.mazums.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-29-43&slc_lang=fa&sid=fa
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده پژوهشی-کامل
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات