مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران، جلد ۲۳، شماره ۱۰۵، صفحات ۹۱-۹۹

عنوان فارسی بررسی مقدار باقی‌مانده سم دیازینون در پرتقال تامپسون
چکیده فارسی مقاله سابقه و هدف: امروزه، تجمع سموم در غذا، آب، خاک و هوا از مهم‌ترین موضوعات در زمینه سلامت انسان و محیط زیست است. خصوصیت مهم، سمیت مزمن آفت‌کش‌هاست که می‌توانند در بدن تجمع پیدا کنند. تجمع سموم در بدن با تماس مستقیم از طریق در معرض سموم قرار گرفتن یا غیر مستقیم از طریق غذا، تنفس یا جذب از راه پوست اتفاق می‌افتد. هدف این مطالعه، بررسی میزان باقیمانده سم دیازینون در محصولات پرتقال تولیدی باغ‌های مرکبات شهرستان ساری بود. مواد و روش‌ها: بررسی سم با استفاده از حلال آلی ((ان- هگزان)) از نمونه‌های پرتقال، که از مناطق مختلف شهر ساری جمع‌آوری شده بود، انجام شد. در این مطالعه سطوح دیازینون با استفاده از گازکروماتوگرافی که با دتکتور جرم سنجی (MS) تجهیز شده بود ارزیابی شد. در این مطالعه حساسیت بر اساس ppb (قسمت در میلیارد) می‌باشد. داده‌ها توسط روش آنالیز واریانس مورد ارزیابی آماری قرار گرفت. یافته‌ها: تمام نتایج به دست آمده از مناطق مختلف در محدوده طبیعی بودند. محدوده طبیعی برای باقی مانده دیازینون در مرکبات بر اساس WHO حداکثر ppm 7/0 می‌باشد. بالاترین میزان سم مربوط به المشیر و پایین‌ترین میزان آن مربوط به مهدشت 3 می‌باشد. استنتاج: نتایج مطالعه حاضر بیان می‌کند که سم دیازینون در تمامی نمونه‌ها یافت شده است و با توجه به حد مجاز این سم طبق استاندارد WHO می‌تواند تهدید جدی برای مردم منطقه باشد.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله باقی مانده سموم، ارگانوفسفره، دیازینون، پرتقال

عنوان انگلیسی Measuring Diazinon Residue in Thampson Orange
چکیده انگلیسی مقاله Background and purpose: Nowadays, the accumulation of toxins in food, water, land and air, is one of the most important arguments regarding human health and environment. The important feature is the chronic toxicity of pesticides they can accumulate in the body. The accumulation of toxins in the body occurs directly through exposure due to contact or indirectly through food, inhalation or absorption through the skin. The aim of this research was to evaluate the amount of residue “Diazinon” in orange products of citrus gardens in Sari. Material & methods: The extraction of this toxin was done using the organic solvent “n- hexane” from the samples of orange from the different regions in Sari. In this study, the evaluation the Diazinon amount was taken cared of by using gas chromatography which was equipped with mass spectrometry detector (MS). In this research, the sensitivity is set to ppb to determine the amount of toxin. All the results were statistically analyzed using one way-ANOVA and student t-test. Then Tukey-posttest was applied to compare the pesticides residue levels found in the samples (P< 0.05). Results: All results obtained from the different areas were in the normal range. Normal range for Diazinon residues in citrus fruits, according to the WHO is 0.7 Ppm. Conclusion: According to the results of this study, Diazinon was found in all samples. All values are normalized based on global standards.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله

نویسندگان مقاله محمد شکرزاده | mohammad shokrzadeh


محمد کرمی | mohammad karami


مهدی جعفری ولوجایی | mehdi jafari valoujaei
ساری میدان معلم، دانشگاه علوم پزشکی مازندران، کمیته تحقیقات دانشجویی
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه علوم پزشکی مازندران (Mazandaran university of medical sciences)

آناهیتا زمانی رنانی | anahita zamani renani



نشانی اینترنتی http://jmums.mazums.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-1256-94&slc_lang=fa&sid=fa
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده داروسازی
نوع مقاله منتشر شده پژوهشی-کامل
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات