تحقیقات دامپزشکی، جلد ۷۲، شماره ۳، صفحات ۳۷۵-۳۸۲

عنوان فارسی تأثیر سطوح مختلف آنتی اکسیدانهای گلوتاتیون احیا شده و سوپراکسید دیسموتاز بر روی برخی از ویژگیهای اسپرم پس از انجماد منی گاو
چکیده فارسی مقاله زمینه مطالعه: فرآیند انجماد منی با افزایش سطح انواع اکسیژن فعال نقش تعیین کننده‌ای بر روی اندامک‌های (غشاء سلولی، میتوکندری‌ها و DNA) سلولی اسپرم دارد. هدف: هدف از این مطالعه تعیین تأثیر افزودن سطوح مختلف آنتی‌اکسیدان‌های سوپراکسید دیسموتاز (SOD) و گلوتاتیون احیا شده (GSH) پیش از انجماد بر روی پارامترهای تحرک کل، تحرک پیش‌رونده، زنده‌مانی و پاسخ مثبت به محلول هیپواسموتیک (HOST) پس از انجماد اسپرم گاو بود. روش کار: در این مطالعه 4 راس گاو نر با سن 5-4 سال استفاده شده و 20 مرتبه اسپرم گیری (5 مرتبه برای هر راس گاو نر) انجام گرفت. آنتی اکسیدان‌های SOD بمیزان (IU/ml 100 و 150) و GSH بمیزان (mM 5/7 و 5) به رقیق کننده تریس-زرده تخم مرغ افزوده شدند. نمونه‌های منی رقیق شده همراه با آنتی اکسیدان‌های اضافه شده و یا بدون آن، بصورت دستی در پایوت‌ها پر شده و انتهای آزاد آن‌ها توسط دستگاه بسته شدند. سپس با استفاده از ازت مایع و توسط دستگاه نیمه اتوماتیک انجماد منی، نمونه‌های منی منجمد شدند. پس از یخ‌گشائی نمونه‌ها، پارامترهای تحرک کل، تحرک پیش‌رونده، زند‌مانی و پاسخ مثبت به تست HOST در ساعات صفر و 2 انکوباسیون تعیین شدند. نتایج: افزودن سطوح مختلف آنتی‌اکسیدان‌های SOD و GSH تفاوت معنی‌داری در هیچکدام از پارامترهای اسپرم بین تیمارها در ساعت اولیه انکوباسیون پس از یخ‌گشائی نشان نداد. در ساعت 2 انکوباسیون پس از یخ‌گشائی‌، نمونه‌های منی حاوی IU/ml 100، SOD، تحرک کل، زنده‌مانی و صلابت غشاء اسپرم بطور معنی‌داری بهبود یافت (05/0>p). همچنین در نمونه حاوی SOD ا (IU/ml 150) صلابت غشاء اسپرم حفظ گردید (05/0>p). در نمونه‌های منی حاوی mM 5  آنتی‌اکسیدان GSH، تحرک کل و صلابت غشاء اسپرم پس از یخ‌گشائی بطور قابل ملاحظه‌ای بهبود یافت (05/0>p). نتیجه گیری نهایی: این مطالعه نشان داد که با استفاده از آنتی‌اکسیدان‌های SOD و GSH در رقیق‌کننده منی می‌توان کیفیت منی گاو را پس از یخ‌گشائی آن حفظ نمود.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله

عنوان انگلیسی Effect of reduced glutathione and superoxide dismutase antioxidant levels on some of the characteristics of sperm after freezing bull semen
چکیده انگلیسی مقاله BACKGROUND: Semen cryopreservation process with increased reactive oxygen species levels (ROS) plays a decisive role on the sperm cellular organelles (cell membrane, mitochondria and DNA). OBJECTIVES: The aim of this study was to determine the effects of adding different levels of superoxide dismutase (SOD) and reduced glutathione (GSH) antioxidants before freezing on motility, total progressive motility, viability and positive response to hypo-osmotic swelling test (HOST) parameters after Bull semen was frozen. METHODS:  In this study, four bulls aged 4-5 years were used and 20 times the semen collection (5 ejaculates per bull) was performed. SOD (100 and 150 IU/ml) and GSH (5 and 7.5 mM) antioxidants were added to Tris - egg yolk extender. Diluted semen samples with or without additives were manually filled with straw and the free end of the straws were sealed by sealing machines; then, semen were frozen by semi-automatic freezing machine, using liquid nitrogen. After thawing the samples, the total and progressive motility, sperm viability and positive response to the HOST parameters were determined at zero and 2 h of incubation. RESULTS: Adding SOD and GSH antioxidant levels did not reveal significant differences between treatments in any of the semen parameters in the initial hour of incubation after thawing. Two hours incubation of post-thawed semen samples containing SOD (100 IU/ml) significantly improved total motility, viability and membrane integrity of the sperm (p< 0.05). Also, in samples containing SOD (150 IU/ml), sperm membrane integrity was maintained (p< 0.05). In the semen samples with antioxidant GSH (5 mM), total motility and membrane integrity of the sperm are considerably improved after thawing (p< 0.05). CONCLUSIONS: This study showed that using SOD and GSH antioxidants as freezing semen extender additives can  improve post-thawed bull semen quality.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله

نویسندگان مقاله حسین دقیق کیا |
گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی دانشگاه تبریز، تبریز، ایران

رستگار الفتی کرجی |
گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی دانشگاه تبریز، تبریز، ایران


نشانی اینترنتی https://jvr.ut.ac.ir/article_65247_4c061a8b4654569210c8401dfcb568dc.pdf
فایل مقاله اشکال در دسترسی به فایل - ./files/site1/rds_journals/699/article-699-579064.pdf
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات