این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
پژوهشنامه اصلاح گیاهان زراعی، جلد ۹، شماره ۲۴، صفحات ۲۲-۲۹

عنوان فارسی بررﺳﻲ رواﺑﻂ ﺑﻴﻦ ﻋﻤﻠﻜﺮد میوه و اﺟﺰای آن در ارﻗﺎم مختلف گوجه فرنگی (Lycopersicon esculentum Mill.) ﺑﺎ اﺳﺘﻔﺎده از روشﻫﺎی آﻣﺎری ﭼﻨﺪ ﻣﺘﻐﻴﺮه
چکیده فارسی مقاله ﺑﻪﻣﻨﻈﻮر ﺑﺮرﺳﻲ ارﺗﺒﺎط ﺻﻔﺎت ﻣﺨﺘﻠﻒ ﺑﺎ ﻋﻤﻠﻜﺮد میوه، 16 ژﻧﻮﺗﻴﭗ گوجه­فرنگی در ﻗﺎﻟﺐ ﻃرح ﺑﻠﻮکﻫﺎی ﻛﺎﻣﻞ ﺗﺼﺎدﻓﻲ ﺑﺎ سه ﺗﻜﺮار ﻣﻮرد ارزﻳﺎﺑﻲ ﻗﺮار ﮔﺮﻓﺘﻨﺪ. بیست ﺻﻔﺖ زراﻋﻲ ﺷﺎﻣﻞ ارتفاع بوته، قطر ساقه، تعداد شاخساره، وزن بوته، تعداد شاخه جانبی، تعداد و وزن تر و خشک برگ، ساقه و ریشه، تعداد میوه در هر بوته، وزن میوه، طول و عرض میوه، نسبت طول به عرض و فاصله میوه تا سطح زمین، محتوای کلروفیل و عملکرد ﻣﻮرد ﺑﺮرﺳﻲ ﻗﺮار ﮔﺮفت. ﻋﻤﻠﻜﺮد میوه ﺑﺎ ﺻﻔﺎت ارتفاع بوته، تعداد برگ، محتوای کلروفیل و تعداد میوه ﻫﻤﺒﺴﺘﮕﻲ ﻣﺜﺒﺖ و ﻣﻌﻨﻲ­داری داشت. نتایج رگرسیون گام به گام با ضریب تبیین 89 درصد نشان داد تعداد میوه در بوته، مهمترین جزء عملکرد است. نتایج تجزیه علّیت نیز نشان داد این ﺻﻔﺖ دارای ﺑﻴﺸﺘﺮﻳﻦ اﺛﺮ ﻣﺴﺘﻘﻴﻢ ﻣﺜﺒﺖ (94/0=I) و محتوای کلروفیل (059/0- =I)، بیشترین اﺛﺮ ﻣﺴﺘﻘﻴﻢ ﻣﻨﻔﻲ روی ﻋﻤﻠﻜﺮد میوه دارند، ﻟﺬا ﻣﯽﺗﻮان از ایﻦ ﺻﻔﺎت ﺑﻪ ﺧﻮﺑﯽ در اﻓﺰایﺶ ﻋﻤﻠﮑﺮد اﺳـﺘﻔﺎده ﮐﺮد. با توجه به نتایج ضریب همبستگی کوفنتیک، ماتریس تشابه اقلیدوسی با الگوریتم UPGMA ارقام گوجه­فرنگی را به دو گروه دسته­بندی کردند. همچنین نتایج بای­پلات و تجزیه خوشه­­ای یکدیگر را تایید نمودند. در مجموع در ﺑﯿﻦ ﺧﺼﻮﺻﯿﺎت ﻣﻮرﻓﻮ- ﻓﻴﺰﻳﻮﻟﻮژﻳﻜﻲ، ﺻﻔﺎﺗﯽ ﻧﻈﯿﺮ ارتفاع بوته، تعداد برگ، محتوای کلروفیل و تعداد میوه ﺷﺎﺧﺺﻫﺎی ﻣﻬﻢﺗﺮی ﺑﺮای ﮔﺰیﻨﺶ ﻫﯿﺒﺮیﺪﻫﺎی گوجه­فرنگی ﺑﺎ ﻋﻤﻠﮑﺮد ﺑﺎﻻ ﻫﺴﺘﻨﺪ. 
کلیدواژه‌های فارسی مقاله بای پلات، تجزیه خوشه ای، تجزیه علیّت، گوجه فرنگی، همبستگی

عنوان انگلیسی Relationship between Fruit Yield and its Components in Tomato (Lycopersicon esculentum Mill.) Cultivars using Multivariate Statistical Methods
چکیده انگلیسی مقاله In order to investigate the relationship between different traits with yield, an experiment was conducted on 16 tomato genotypes in randomized complete blocks design, with three replications. Twenty agronomical traits including plant height, stem diameter, number of shoots, plant weight, number of branches, number and dry weight of leaves, stems and roots, number of fruits per plant, fruit weight, fruit length and width, length to width ratio and distance of fruit to the ground, chlorophyll content and yield were studied. Correlation analysis revealed that fruit yield was significantly and positively correlated with plant height, leaf number, chlorophyll content and fruit number. Plant height, leaf number and number of fruits had a positive and significant correlation with fruit yield. In order to remove the effect of the traits with little impact on fruit yield, stepwise regression analysis (correlation coefficient of 89 percent) was used. The results showed that the number of fruits per plant was the most important component. Also, the results of path analysis revealed that this traits (I= 0.94) exerted the highest positive direct effect and chlorophyll content (I= -0.059) showed a negative direct effect on fruit yield. According to the results of cophenetic correlation coefficient, tomato cultivars were clustered into two groups by UPGMA method. Also, results of cluster analysis were confirmed by Biplot. In conclusion, some morpho-physiological characteristics such as plant height, leaf number, chlorophyll content and fruit number are the most important criteria to selection of tomato hybrids with higher yield.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله

نویسندگان مقاله اکرم قربانپور | Akram Ghorbanpour


اعظم سلیمی | Azam Salimi


محمدعلی تاجیک قنبری | Mohammad Ali Tajick Ghanbary


همت اله پیردشتی | Hemmatollah Pirdashti


علی دهستانی | Ali Dehestani



نشانی اینترنتی http://jcb.sanru.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-1-299&slc_lang=fa&sid=fa
فایل مقاله اشکال در دسترسی به فایل - ./files/site1/rds_journals/1462/article-1462-576481.pdf
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده اصلاح نباتات، بیومتری
نوع مقاله منتشر شده پژوهشی
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات