|
علوم زراعی ایران، جلد ۱۹، شماره ۴، صفحات ۳۱۹-۳۳۳
|
|
|
عنوان فارسی |
تجزیه و تحلیل و طبقه بندی تحمل به شوری در ژرم پلاسم جو (Hordeum vulgare L.) بومی ایران |
|
چکیده فارسی مقاله |
به منظور تجزیه و تحلیل واکنش گیاه جو (Hordeum vulgare L.) به تنش شوری ، 1000 ژنوتیپ جو زراعی بومی ایران در سال زراعی94-1393 در دو محیط بدون تنش (مزرعه تحقیقاتی موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر-کرج) و تنش شوری (مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان یزد) مورد ارزیابی قرار گرفتند. آزمایش در قالب طرح آگمنت در بلوکهایی شامل 50 خط کشت انجام شد و در بین هر 10 خط کاشت از ژنوتیپهای جو، بذرهای سه رقم شاهد حساس (لاین L-527)، نیمه متحمل (رقم نصرت) و متحمل (رقم افضل) به شوری، به طور متوالی کاشته شدند. در طول فصل رشد، برخی از صفات فنولوژیک، مورفولوژیک و زراعی ژنوتیپهای جو در هر دو محیط اندازهگیری شدند. به منظور گروهبندی و شناسایی ژنوتیپهای متحمل به شوری، تجزیه به مولفههای اصلی و تجزیه خوشهای انجام شد. نتایج نشان داد که علاوه بر عملکرد دانه در شرایط تنش شوری و بدون تنش، صفات روز تا گلدهی و روز تا رسیدگی نیز ارتباط معنیداری با تحمل شوری داشتند و استنباط شد که ژنوتیپهایی که دوره رشد زایشی در آنها زودتر آغاز شده و زودرستر بودند، دارای عملکرد بیشتری در شرایط تنش بوده و از شاخص تحمل تنش شوری بالاتری برخوردار بودند. نتایج این تحقیق نشان داد که ژنوتیپهای دوردیفه دارای وزن صد دانه و عملکرد دانه بالاتری در شرایط تنش شوری بوده و شاخص تحمل تنش بالاتری داشتند. نتایج کلی این تحقیق نشان داد که در ژرمپلاسم جو زراعی بومی ایران، ژنوتیپهای دارای ویژگیهای زودرسی وارتفاع بوته بیشتر، دارای احتمال سازگاری بیشتری با عوامل محدود کننده ناشی از تنش شوری میباشند. |
|
کلیدواژههای فارسی مقاله |
تجزیه خوشهای، تنش شوری، جو و شاخص تحمل |
|
عنوان انگلیسی |
Analysis and classification of salt tolerance in native barley (Hordeum vulgare L.) germplasm of Iran |
|
چکیده انگلیسی مقاله |
To evaluate and analysis of salt-tolerance in barley (Hordeum vulgare) germplasm, 1000 barley accessions originated from Iran were evaluated in normal conditions (experimental field of Seed and Plant Improvement Institute, Karaj, Iran) and saline conditions (Salinity Research Center, Yazd, Iran) in 2014-15 growing season. The genotypes were planted in an augmented design with three control cultivars; susceptible (Line L-527), moderately-tolerant (Nosrat) and tolerant (Afzal), repeated after each 10 accessions. Agronomic, morphological and phenological characteristics were measured in accessions in both conditions. To classify and identify the salt tolerant accessions and related traits, component analysis and cluster analysis were performed. Results indicated that in addition to importance of grain yield under stress and normal conditions, phenological traits including days to flowering and days to maturity were significantly correlated with salinity tolerance in barley accessions. It can be concluded that, early maturing accessions had higher stress tolerance index and were more tolerant to salinity stress. Also results of this study indicated that two-rowed barley accessions had higher 100 grain weight, grain yield and salt stress tolerance index. In general results of this study indicated that accessions with early maturity and taller plant height in Iranian native barley germplasm are more likely to be adapted to salt stress. |
|
کلیدواژههای انگلیسی مقاله |
|
|
نویسندگان مقاله |
شکیبا شاهمرادی | موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی سازمان اصلی تایید شده: موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر
سید علی طباطبایی | seyed ali رکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی یزد، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی سازمان اصلی تایید شده: سازمان تحقیقات
معصومه پوراسماعیل | موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی سازمان اصلی تایید شده: موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر
|
|
نشانی اینترنتی |
http://agrobreedjournal.ir/browse.php?a_code=A-10-1-549&slc_lang=fa&sid=fa |
فایل مقاله |
اشکال در دسترسی به فایل - ./files/site1/rds_journals/959/article-959-574432.pdf |
کد مقاله (doi) |
|
زبان مقاله منتشر شده |
fa |
موضوعات مقاله منتشر شده |
تخصصی |
نوع مقاله منتشر شده |
علمی - پژوهشی |
|
|
برگشت به:
صفحه اول پایگاه |
نسخه مرتبط |
نشریه مرتبط |
فهرست نشریات
|