این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
صفحه اصلی
درباره پایگاه
فهرست سامانه ها
الزامات سامانه ها
فهرست سازمانی
تماس با ما
JCR 2016
جستجوی مقالات
جمعه 21 آذر 1404
فصلنامه علمی پژوهشی گیاهان دارویی
، جلد ۱، شماره ۴۵، صفحات ۱۴-۲۸
عنوان فارسی
چکیده فارسی مقاله
کلیدواژههای فارسی مقاله
عنوان انگلیسی
Evaluation Antioxidant and Antimicrobial Effects of Cinnamon Essential Oil and Echinacea Extract in Kolompe
چکیده انگلیسی مقاله
Background: Applications of natural ingredients not only increase the shelf life of food but also omit the problems of synthetic preservatives compounds. Objective: Cinnamon verum essential oil (CVEO 0.05, 0.1, 0.15%) and Echinacea purpurea extract (EPE 0.25, 0.5, 0.75%) were added to Kolompe (a traditional cookie in Kerman-Iran) and their antioxidant and antimicrobial effects were compared with the samples of BHA (100 and 200 ppm) and control (without any antioxidant). Methods: Peroxide and tiobarbituric acid values (PV and TBA) and total count, mold, yeast, Escherichia coli, Enterobacteriaceae, Bacillus cereus, positive Staphylococci –coagulase were measured for antioxidant and antimicrobial assessment, respectively. Results: PV and TBA values of control were more than others and antioxidant effect of CVEO-0.05 was similar to BHA-0.01 (p< 0.01). The least PV and TBA values were for CVEO-0.1. Application of EPE-0.25 was too led more antioxidant effect (increased by increasing %) than BHA-0.01. All samples lacked aerobic microorganism, yeast and mold except EPE-0.25 (that was the same with control) in 30th day. The number of these microorganisms in EPE-0.5 was lower than control, BHA-0.01 and BHA-0.02. No microorganism was in EPE-0.75 that expressed strong antimicrobial effect of this level extract. Conclusion: Antioxidant effects for CVEO-0.1, CVEO-0.25, EPE-0.1 and EPE-0.25 were more than BHA. With increasing of concentration, PV and TBA values for pro-oxidant effect increased. Application of CVEO and EPE in Kolompe was strong effect in microbial properties and increase the shelf life of Kolompe.
کلیدواژههای انگلیسی مقاله
نویسندگان مقاله
z حمید | z noorolahi
department of food science and technology, tarbiat modares university
سازمان اصلی تایید شده
: دانشگاه تربیت مدرس (Tarbiat modares university)
ma سحری | ma sahari
of food science and technology, tarbiat modares university, tehran, iran tel 98-21-48292328; fax 9821-48292200
سازمان اصلی تایید شده
: دانشگاه تربیت مدرس (Tarbiat modares university)
m برزگر | m barzegar
department of food science and technology, tarbiat modares university
سازمان اصلی تایید شده
: دانشگاه تربیت مدرس (Tarbiat modares university)
n درکی | n doraki
quality control laboratory, medical science university
h نقدی بادی | h naghdi badi
cultivation amp;amp; development department of medicinal plants research center, institute of medicinal plants, acecr
سازمان اصلی تایید شده
: پژوهشکده گیاهان دارویی جهاد دانشگاهی (Institute of medicinal plants)
نشانی اینترنتی
http://www.jmp.ir/browse.php?a_code=A-10-103-1&slc_lang=en&sid=fa
فایل مقاله
فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده
en
موضوعات مقاله منتشر شده
صنایع غذایی
نوع مقاله منتشر شده
پژوهشی
برگشت به:
صفحه اول پایگاه
|
نسخه مرتبط
|
نشریه مرتبط
|
فهرست نشریات