این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
پژوهش های علوم دامی، جلد ۲۶، شماره ۴، صفحات ۵۹-۷۰

عنوان فارسی بررسی اثرات سطوح مختلف ویتامین E و نانوسلنیوم بر فراسنجه‌های کیفی اسپرم خروس نژاد لگهورن طی نگهداری در دمای C◦۴
چکیده فارسی مقاله زمینه مطالعاتی: استفاده از آنتی اکسیدان­ها سبب کاهش آسیب­های وارده به سلول اسپرم طی سرد سازی می­شود. هدف: این پژوهش به منظور افزایش خصوصیات کیفی منی خروس توسط ویتامین E و نانوسلنیوم طی فرآیند سردسازی در دمای 4 درجه سانتیگراد انجام پذیرفت. روش کار: منی جمع­آوری شده از 20 خروس نژاد لگهورن سفید، با رقیق کننده­ی بدون آنتی اکسیدان (شاهد) و یا دارای 5 (E5) و10 (E10) میکروگرم ویتامین E در هر میلی­لیتر، یا 5/0 % (NS0.5)، 1 % (NS1) و 2 % (NS2) نانوسلنیوم رقیق شده و در دمای C◦4 در یخچال قرار گرفتند. خصوصیات کیفی اسپرم­ها شامل زنده­مانی، درصد تحرک کل و پیشرونده، سلامت غشای پلاسمایی، درصد اسپرم­های ناهنجار در زمان­های صفر، 24، 48 و72 ساعت طی فرآیند سردسازی و میزان مالون دی­آلدهید در پایان آزمایش مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج: درصد زنده­مانی، تحرک کل و پیش­رونده و همچنین سلامت غشای سیتوپلاسمی اسپرم­ها در اثر گذر زمان کاهش معنی­داری داشت (05/0P<). همچنین درصد اسپرم­های ناهنجار در طی آزمایش روند افزایشی داشته است (05/0P<). با این وجود افزودن سطوح مختلف ویتامین E و نانوسلنیوم موجب افزایش درصد زنده­مانی، درصد اسپرم­های با جنبایی پیش­رونده و غشای پلاسمایی سالم در زمان­های 24، 48 و 72 ساعت نسبت به تیمارشاهد شده است (05/0P<). همچنین درصد اسپرم­های متحرک در زمان 48 ساعت در تیمارهای E5و E10 ( به ترتیب 91/67 % و 84/69 %) ودر زمان 72 ساعت در تیمار E10(73/56 %) نسبت به سایر تیمارها افزایش معنی­داری داشته است (05/0P<). درصد اسپرم­های ناهنجار در زمان 24 ساعت در تیمار E10(12%) و در زمان 72 ساعت در تیمارهای E5(92/17) و E10(99/17) کمتر از سایر تیمارها بود (05/0 P<). همچنین تیمار NS2در زمان 72 ساعت بیشترین درصد اسپرم­های ناهنجار (53/21%) را نسبت به سایر تیمارها دارا بود (05/0 P<). میزان پراکسیداسیون لیپیدها (nmol/ml) نیز در تیمارهای E5(04/3)، E10(34/3)، NS0.5(24/3) و   NS1(30/3) کمتر از گروه شاهد (41/4) بود (05/0P<).  نتیجه­گیری نهایی: نتایج نشان دادند که افزودن سطوح ویتامین E (µg/ml 5 و 10) و نانوسلنیوم (5/0 و 1 درصد) موجب بهبود کیفیت و کاهش آسیب­های اکسیداتیو اسپرم در طی سردسازی نسبت به گروه شاهد می­شود.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله

عنوان انگلیسی Evaluation the effects of different levels of vitamin E and Nano Selenium on sperm quality parameters of Leghorn rooster during chilled storage on 4◦C
چکیده انگلیسی مقاله
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله

نویسندگان مقاله سروش صفا |
1 دانشجوی دکتری گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه تبریز (Tabriz university)

غلامعلی مقدم |
2 استاد گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه تبریز (Tabriz university)

رضی الله جعفری جوزانی | jafari jozani
3 دانشیار گروه علوم درمانگاهی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه تبریز
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه تبریز (Tabriz university)

حسین دقیق کیا | daghigh kia
2 استاد گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه تبریز (Tabriz university)

حسین جانمحمدی |
2 استاد گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه تبریز (Tabriz university)

ذبیح اله نعمتی |
4 استادیار گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی اهر، دانشگاه تبریز
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه تبریز (Tabriz university)


نشانی اینترنتی http://animalscience.tabrizu.ac.ir/article_6103_b1709dd9992b5e2825793d952baa74ba.pdf
فایل مقاله اشکال در دسترسی به فایل - ./files/site1/rds_journals/1407/article-1407-460445.pdf
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات