|
پژوهش در نشخوارکنندگان، جلد ۵، شماره ۱، صفحات ۸۱-۱۱۰
|
|
|
عنوان فارسی |
اثر افزودن کروم آلی و الکارنیتین به جیره برههای پرواری بر عملکرد، متابولیسم گلوکز و برخی فراسنجههای خونی |
|
چکیده فارسی مقاله |
سابقه و هدف: کروم در متابولیسم نشخوارکنندگان نقش مهمی ایفا میکند. شرایطی مانند افزایش سرعت رشد، تنش و زیست فراهمی پائین کروم در منابع خوراکی، منجر به تخلیه ذخایر کروم در بدن شده و اختلالات متابولیکی و کاهش عملکرد رشد رخ میدهد. الکارنیتین نیز ترکیبی است که از اسیدهای آمینه لیزین و متیونین ساخته میشود و در بسیاری از فرآیندهای متابولیکی دخالت دارد و با تأثیر بر متابولیـسم لیپیدها در افزایش رانـدمان تولید انرژی موثر است. هنگام استفاده توأم کروم و الکارنیتین در جیره، اثر متقابل مثبتی بر متابولیسم کربوهیداتها و لیپیدها مشاهده شده است. بنابراین هدف از این آزمایش بررسی اثر استفاده از کروم آلی (به شکل کروم-متیونین) و الکارنیتین به عنوان مکمل در جیره غذایی برههای پرواری بر عملکرد رشد، متابولیسم گلوکز و برخی فراسنجههای خونی بود. مواد و روشها: این آزمایش به مدت 60 روز با تعداد 24 رأس بره نر نژاد مهربان با میانگین سن 3 تا 4 ماه در قالب طـرح کاملاً تـصادفی با 4 تیمار و 6 تکرار انجام شد. تیمارها شامل: 1-تیمار شاهد) فقط جیره پایه دریافت کرد؛ 2-تیمار کروم) دریافت 500 میکروگرم کروم به ازای هر راس بره در روز؛ 3-تیمار الکارنیتین) دریافت 500 میلیگرم الکارنیتین به ازای هر راس بره در روز؛ 4-تیمار کروم- الکارنیتین) دریافت توأم کروم و الکارنیتین با غلظتهای ذکر شده در تیمار2 و 3 بودند. مکملها به صورت سرک به جیره پایه اضافه شدند. عملکرد برهها و فراسنجههای خونی و مایع شکمبه اندازهگیری شد. بدین منظور در پایان آزمایش قبل از وعده غذایی صبح نمونه خون و مایع شکمبه اخذ شد. جهت ارزیابی متابولیسم گلوکز، از هر تیمار 4 راس بره بهطور تصادفی برای تست تحمل گلوکز انتخاب و به ازای هر کیلوگرم وزن زنده 5/0 میلیلیتر دکستروز 50% درون ورید وداج تزریق و در زمانهای 5، 10، 20، 30، 40، 60، 80، 100 و120 دقیقه بعد خونگیری گردید. غلظت گلوکز در نقاط زمانی (دقیقه) پس از انفوزیون گلوکز، سرعت زدوگی پلاسما از گلوکز، زمان رسیدن به نصف و سطح زیر منحنی محاسبه شد. یافتهها: میزان خوراک مصرفی، افزایش وزن روزانه، ضریب تبدیل غذایی، غلظت آمونیاک شکمبه و اسیدهای چرب فرار کل در هیچیک از تیمارها، باهم اختلاف معنیداری نداشت (05/0 نتیجهگیری: نتایج این پژوهش نشان داد، مکملسازی جیره برههای پرواری نژاد مهربان با کروم و الکارنیتین (با غلظتهای مورد استفاده در این پژوهش) تاثیری بر عملکرد پرواری ندارد اما منجر به افزایش میزان لیپوپروتئین با چگالی بالای خون و بهبود متابولیسم گلوکز گردید. |
|
کلیدواژههای فارسی مقاله |
کروم-الکارنیتین، مقاومت انسولینی، بره های پرواری، |
|
عنوان انگلیسی |
|
|
چکیده انگلیسی مقاله |
|
|
کلیدواژههای انگلیسی مقاله |
|
|
نویسندگان مقاله |
محمود مسیبی | دانشجوی دکتری رشته تغذیه دام، گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بوعلی سینای همدان سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه بوعلی سینا (Bu ali sina university)
حسن علی عربی | رییس دانشکده کشاورزی دانشگاه بوعلی سینا سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه بوعلی سینا (Bu ali sina university)
عباس فرح آور | استادیار گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بوعلی سینای همدان سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه بوعلی سینا (Bu ali sina university)
|
|
نشانی اینترنتی |
http://ejrr.gau.ac.ir/article_3694_5e207b44e979711155b80b84c4e14fa9.pdf |
فایل مقاله |
اشکال در دسترسی به فایل - ./files/site1/rds_journals/1332/article-1332-437666.pdf |
کد مقاله (doi) |
|
زبان مقاله منتشر شده |
fa |
موضوعات مقاله منتشر شده |
|
نوع مقاله منتشر شده |
|
|
|
برگشت به:
صفحه اول پایگاه |
نسخه مرتبط |
نشریه مرتبط |
فهرست نشریات
|