این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
فیض، جلد ۷، شماره ۴، صفحات ۳۳-۴۱

عنوان فارسی مقایسه روش تیتراسیون Hanus با FT. NIR در تعیین میزان اندیس ید روغن و چربی‌ها
چکیده فارسی مقاله سابقه و هدف: ‌ اندازه‌گیری اندیس ید ( IV ) در کنار عواملی چون اندیس اسیدی، اندیس پراکسید، اندیس صابونی، درصد اسیدهای چرب تارنس، اندیس رفراکسیون و سایر موارد در کنترل روغن‌ها و چربی‌های خوراکی از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است. IV به عنوان معیاری برای درجه غیراشباعی اسیدهای چرب برای انواع این اسیدها متفاوت است و بنابراین در بسیاری از موارد با اندازه‌گیری سریع این اندیس می‌توان تا حدودی به نوع روغن پی‌برد. Iodine Value ( IV ) غالباً به روش تیتراسیون wijs یا هانوس تعیین مقدار می‌گردد ولی اخیراً استفاده از Fourier Transform Near Infra Red ( FT-NIR ) برای تعیین آن در دنیا مطرح گردیده است. بسیاری از منابع موجود وابسته بودن مقدار IV به روش مورد استفاده را تأکید کرده‌اند، لذا به منظور مقایسه میزان IV به دو روش تیتراسیون هانوس و FT-NIR این تحقیق انجام گرفت. مواد و روش‌ها:‌ 20 نمونه روغن مورد بررسی در این پروژه همگی از کارخانجات داخلی کشور تهیه و مورد آزمایش قرار گـرفتند. از 7 نمونه جامد مقدار 500 میلی‌گرم از هر یک و از روغن‌های مایع هر کدام 250 مـیلی‌گـرم دقیقاً تـوزین شد و در 10 میلی‌لیتر کلروفرم حل شد. پس از افزودن 25 میلی‌لیتر از محلول یدی هانوس به مدت 30 دقیقه در تاریکی قرار گرفتند. آنگاه 10 میلی‌لیتر محلول یدور پتاسیم بدان افزوده شد و پس از تکان دادن شدید و افزودن 100 میلی‌لیتر آب مقطر با محلول 1/0 نرمال سدیم تیوسولفات تیتر گردید. در این مرحله 2 قطره معرف نشاسته بدان افزوده شد و تیتراسیون تا از بین رفتن کامل رنگ آبی و رسیدن به نقطه پایانی ادامه یافت. سپس IV از معادله هانوس در سه تکرار برای هر نمونه روغن و چربی محاسبه گردید. با استفاده از FT-NIR نمونه‌های مایع مستقیماً و نمونه‌های جامد پس از ذوب کردن در ویال‌های مربوطه ریخته شد و IV با نرم‌افزار کامپیوتری در 4 تکرار برای هر نمونه روغن و چربی تعیین گردید. یافته‌ها:‌ مقادیر به دست آمده از اندیس‌های یدی نشان می‌دهد که اختلاف دو روش بین 5/0 تا 5/4 درصد متغیر است و اختلاف آنها به لحاظ آماری معنی‌دار نیست. 65 درصد داده‌ها کمتر از 3 درصد و 35 درصد آنها بین 3 تا 5/4 درصد اختلاف داشتتد 90 درصد نمونه‌ها با روش FT-NIR اندیس یدی بالاتری نسبت به روش هانوس نشان داده‌اند. زمان لازم برای تعیین IV در روش هانوس 45 تا 60 و توسط FT-NIR حدود 2 تا 3 دقیقه بود. نتیجه‌گیری:‌ تعیین IV به روش FT-NIR به دلیل اینکه وقت و هزینه کمتری می‌گیرد و نیازی به لوازم، مواد شیمیایی و شرایط خاص آزمایشگاهی ندارد و سلامت آزمایشگر را تهدید نمی‌کند به روش تیتراسیون هانوس ارجحیت دارد و توصیه می‌شود در هر آزمایشگاهی که امکان استفاده از FT-NIR وجود داشته باشد و در تعیین IV جایگزین روش هانوس گردد.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله اندیس ید، روش هانوس، FT-NIR، روغن‌ها و چربی‌های خوراکی

عنوان انگلیسی Comparison of determination of Iodine value in edible oils by Hanus titration and FTNIR
چکیده انگلیسی مقاله Background: Determination of Iodine value (IV) along with factors like acid value, peroxide value, saponification value, solid fat index, refraction value, and trans fatty acid content is an important factor in controlling edible oils and fats. In unsaturated fatty acids, IV is a measure of the degree of unsaturation. The range of figures for IV of the various groups of oils and fats are therefore different. The Iv is usually determined by wijs or Hanus titration method, but recently for quick determination FT-NIR has been introduced. In this study, we compare the IV figures of Hanus and FT-NIR methods. Materials and methods: For this project, 20 samples (7 solid and 13 liquid) were obtained from domestic oil factories. 100-200mg of liquid oil (250mg of solid sample) were dissolved in 10ml of chloroform and 25ml of Hanus solution was added and kept in dark place for 30 minutes. 10ml of KI solution and 100ml of distilled water were then added and titrated with sodium thio sulfate (0.1N). After the color of solution turned yellow, 2-3 drops of starch solution was added and titration was continued until the blue color disappeared. IV was then calculated using Hanus equation. For FT-NIR all liquid samples were put into sample holding directly and solid samples first melted and then poured into sample holding and IV was determined using special software. Results: IV figures showed 0.5 to 4.5% (65% < 3% and only 35% showed 3 to 4.5%) difference between the two methods (NS). 90% of samples showed higher IV with FT-NIR as compared to Hanus method. Determining IV by Hanus required 45-60 minutes, whereas for FT-NIR it will take 2-3 minutes. Conclusion: Results have revealed the feasibility of using FT-NIR to measure IV in oils and fats. There are major advantages of using FT-NIR as follows: provide faster analysis method, no sample preparation is required, eliminating the usage of solvents, reagents and glassware in control laboratories and finally very low level of operator error may occur.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله Iodine value, Hanus method, FT-NIR, edible oils and fats

نویسندگان مقاله حجت صادقی علی آبادی | hojjat sadeghi aliabadi
department of chemotherapy, isfahan medical science university, isfahan, iran
گروه شیمی درمانی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه علوم پزشکی اصفهان (Isfahan university of medical sciences)

فرحناز غفاری | farahnaz ghafari



نشانی اینترنتی http://feyz.kaums.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-1-217&slc_lang=fa&sid=fa
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده عمومی
نوع مقاله منتشر شده پژوهشی
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات