این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
صفحه اصلی
درباره پایگاه
فهرست سامانه ها
الزامات سامانه ها
فهرست سازمانی
تماس با ما
JCR 2016
جستجوی مقالات
دوشنبه 24 شهریور 1404
Medical Laboratory Journal
، جلد ۱۰، شماره ۵، صفحات ۱۵-۲۱
عنوان فارسی
چکیده فارسی مقاله
کلیدواژههای فارسی مقاله
عنوان انگلیسی
Evaluation of Antibacterial Activity of Urtica dioica L. Leaf Ethanolic Extract Using Agar Well Diffusion and Disc Diffusion Methods
چکیده انگلیسی مقاله
Background and Objective: Nowadays, incidence of antibiotic-resistance among pathogenic bacteria has increased due to indiscriminate use of antimicrobial drugs for treatment of diseases, especially urinary tract infections. Medicinal plants are also of great importance as antibacterial agents. Therefore, the aim of this study was to determine the antibacterial effect of ethanolic extract of nettle (Urtica dioica L.) leaves using two methods of disk diffusion and well diffusion. Methods: Ethanolic extract of nettle leaves was prepared by the percolation method. Effect of different concentrations of the extract on Escherichia coli (PTCC1399), Staphylococcus aureus (PTCC 1431), Staphylococcus epidermidis (PTCC 1435) and Staphylococcus saprophyticus (PTCC1440) was evaluated using the disk diffusion and well diffusion methods by measuring diameter of growth inhibition zone. Gentamicin and propylene glycol were used as positive and negative control, respectively. Results: In both methods, especially in the well diffusion, the ethanolic extract of nettle leaves had favorable inhibitory effect on the growth of S. aureus, S. epidermidis and S. saprophyticus. In the well diffusion method, the highest rate of susceptibility to the extract (89%) was related to S. saprophyticus and S. epidermidis. Conclusion: The ethanolic extract of nettle leaf has good inhibitory effect on the growth of S. aureus (especially in the well diffusion method), which confirms the traditional use of this plant for the treatment of urinary tract infections. Keywords: Antibacterial Effect, Staphylococcus, E. Coli, Ethanolic Extract, Nettle (Urtica dioica L.).
کلیدواژههای انگلیسی مقاله
نویسندگان مقاله
سیده معصومه میرتقی 0 | seyedeh masoumeh mirtaghi
department of laboratory sciences, golestan university of medical sciences, gorgan, iran
سازمان اصلی تایید شده
: دانشگاه علوم پزشکی گلستان (Golestan university of medical sciences)
پریسا تربتی نژاد | parisa torbati nejad
department of laboratory sciences, golestan university of medical sciences, gorgan, iran
سازمان اصلی تایید شده
: دانشگاه علوم پزشکی گلستان (Golestan university of medical sciences)
معصومه مازندرانی | masoumeh mazandarani
department of biology, islamic azad university, gorgan branch, gorgan, iran
سازمان اصلی تایید شده
: دانشگاه آزاد اسلامی علوم و تحقیقات (Islamic azad university science and research branch)
فصیحه لیوانی | fasiheh livani
department of plant sciences, islamic azad university, gorgan branch, gorgan, iran
سازمان اصلی تایید شده
: دانشگاه آزاد اسلامی علوم و تحقیقات (Islamic azad university science and research branch)
هانیه باقری | hanieh bagheri
department of microbiology, golestan university of medical sciences, gorgan, iran
سازمان اصلی تایید شده
: دانشگاه علوم پزشکی گلستان (Golestan university of medical sciences)
نشانی اینترنتی
http://goums.ac.ir/mljgoums/browse.php?a_code=A-10-1-417&slc_lang=en&sid=fa
فایل مقاله
اشکال در دسترسی به فایل - ./files/site1/rds_journals/168/article-168-382742.pdf
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده
en
موضوعات مقاله منتشر شده
تخصصی
نوع مقاله منتشر شده
تحقیقی
برگشت به:
صفحه اول پایگاه
|
نسخه مرتبط
|
نشریه مرتبط
|
فهرست نشریات