این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
صفحه اصلی
درباره پایگاه
فهرست سامانه ها
الزامات سامانه ها
فهرست سازمانی
تماس با ما
JCR 2016
جستجوی مقالات
جمعه 7 آذر 1404
حیات
، جلد ۱۴، شماره ۱، صفحات ۶۱-۶۸
عنوان فارسی
وضعیت تغذیه کمکی در کودکان زیر یک سال مراجعهکننده به درمانگاههای ایلام
چکیده فارسی مقاله
زمینه و هدف: پایان شش ماهگی مناسبترین زمان برای شروع تغذیه کمکی بعد از طی شش ماه تغذیه انحصاری با شیر مادر است و دریافت ناکافی مواد غذایی در این دوران میتواند منجر به سوء تغذیه گردد. از آن جا که الگوی تغذیه تکمیلی شیر خواران تابع شرایط اجتماعی و فرهنگی جوامع میباشد ضروری است که این مسأله در شرایط مختلف مورد بررسی قرار گیرد، لذا این تحقیق با هدف تعیین وضعیت تغذیه کمکی در کودکان 12-6 ماهه مراجعهکننده به درمانگاههای شهر ایلام در سال 1381 انجام گرفته است. روش بررسی: در این مطالعه توصیفی 364مادر کودک 12-6 ماهه مراجعه کننده به 10 مرکز بهداشتی درمانی با روش نمونهگیری در دسترس انتخاب شدند. ابزار گردآوری دادهها پرسشنامه حاوی چهار بخش مشخصات فردی مادر و کودک، وضعیت شیردهی (تعداد دفعات شیردهی، نوع شیر مصرفی)، غذای کمکی (سن شروع غذای کمکی، اولین غذای کمکی، شروع ترکیبی از چند غذا و منبع کسب اطلاعات از غذای کمکی) و عملکرد مادران در مورد نحوه دادن غذای کمکی بود که از طریق مصاحبه تکمیل میشد. یافتهها: نتایج نشان داد که رشد 8/84% کودکان در جاده سلامتی (وضعیت مطلوب و منحنی عمودی و موازی) است. 38% از کودکان فرزند اول بودند 1/49% از مادران غذای کمکی کودک 12- 6 ماهه خود را در پایان 6 ماهگی و 9/50% قبل از پایان شش ماهگی شروع کرده بودند. همزمان با غذای کمکی 5/83% کودکان از شیر مادر تغذیه میشدند. اولین غذای کمکی در 8/40% نمونهها لعاب برنج بود. در مورد نحوه دادن غذای کمکی، فاصله شروع یک غذای کمکی با غذای دیگر در 2/50% نمونهها 4-3 روز بود و 8/80% در موقع دادن یک غذای جدید از یک قاشق شروع و تدریجاً اضافه مینمودند. 64% مادران جهت جلب کودک برای خوردن غذای کمکی شکر، نمک و ادویه اضـافه نمیکردند. 8/75% غـذای کمکـی را با قاشـق و فنجـان میدادند و 9/92% از مادران حداکثر زمان نگهداری غذای پخته شده در یخچال را 24 ساعت میدانستند. منبع کسب اطلاعات راجع به نحوه دادن غذای کمکی در 4/65% موارد مراکز بهداشتی و در 5/0% از نمونهها کتاب و جزوه بود. نتیجهگیری: نتایج حاکی از آن است که بیش از نیمی از مادران بدون توجه به الگوی خاصی قبل از شش ماهگی تغذیه کمکی را شروع کردهاند، لذا به نظر میرسد با وجود ارایه برنامههای آموزشی به روشهای معمول در درمانگاههای شهر ایلام هنوز هم در این مورد مشکلاتی وجود دارد. از این رو آموزش به مادران با روشهای دیگر مانند فیلم یا نمایش توصیه میشود.
کلیدواژههای فارسی مقاله
تغذیه کمکی، کودک زیر یک سال، شیر مادر
عنوان انگلیسی
Situation of Supplementary Feeding in 6-12 Month Old Children in Ilam
چکیده انگلیسی مقاله
Background & Aim: Exclusive breast feeding is highly recommended for children under six months and the best time for starting supplementary food is the end of sixth months. Inadequate feeding can lead to malnutrition. Since infants&apos supplementary feeding pattern is influenced highly by the socio-cultural status it is necessary to study the subject in diverse conditions. This study aimed to investigate supplementary feeding pattern in 6-12 months children referred to Ilam clinics in 2002. Methods & Materials: In this study, 364 mothers with 6-12 months children were selected using convenient sampling method from 10 health care centers. Data were collected using a four-sectioned questionnaire including mothers and their babies demographic characteristics, feeding pattern (frequency, the type of milk), supplementary food (the age of onset and the type of the first supplementary food, the time of starting mixed foods, and the source of information about supplementary food) and mothers&apos performance about feeding with supplementary food. The questionnaire was filled via interview. Results: Findings showed that the growth curve in 84.8% of babies was in the health road. About 38% of babies were the first child. In 50.9% of samples, supplementary food was started before 6 months of age and in 49.9% of the cases, it was started after 6 month old. Supplementary feeding accompanied with breast feeding in 83.5% of the infants. The most used supplementary food was rice mucilage (40.8% of the babies). The interval between starting one supplementary food and the other one was 3-4 days in 50.2% of the cases. Also 80.8% of samples started feeding in the amount of one spoon and increased it gradually. The majority of mothers (64%) did not add sugar, salt and spices in order to attract their babies. As well, 75.6% of samples used spoon and cup for feeding and 92.9% knew the safe time for keeping cooked food in the refrigerator. The source of information about supplementary feeding in 65.4% of mothers was health care providers and in 5% were books and booklets. Conclusion: Findings indicated that more than half of mothers began supplementary feeding for their children before 6 months old without pursuing any accepted pattern. It seems that usual educational programs in Ilam were unable to answer all the problems aroused in this issue. Hence, educating mothers using other methods such as visual teaching material is recommended.
کلیدواژههای انگلیسی مقاله
6-12 Months Children, Supplementary Feeding, Ilam
نویسندگان مقاله
فرحناز جوکار | f joukar
lecturer, medical-surgical nursing department, faculty of nursing amp;amp; midwifery, guilan university of medical sciences, guilan,rasht, iran.
مربی گروه آموزشی پرستاری داخلی جراحی دانشکده پرستاری و مامایی دانشگاه علوم پزشکی گیلان
سازمان اصلی تایید شده
: دانشگاه علوم پزشکی گیلان (Guilan university of medical sciences)
زهرا طاهری ازبرمی | z taherri ezbarami
lecturer, medical-surgical nursing department, faculty of nursing amp;amp; midwifery, guilan university of medical sciences, guilan,rasht, iran.
مربی گروه آموزشی پرستاری کودکان دانشکده پرستاری مامایی دانشگاه علوم پزشکی گیلان
سازمان اصلی تایید شده
: دانشگاه علوم پزشکی گیلان (Guilan university of medical sciences)
محمدرضا یگانه | mr yegane
lecturer, pediatric nursing department, faculty of nursing amp;amp; midwifery, guilan university of medical sciences, guilan, rasht,iran.
مربی گروه آموزشی پرستاری داخلی جراحی دانشکده پرستاری و مامایی دانشگاه علوم پزشکی گیلان
سازمان اصلی تایید شده
: دانشگاه علوم پزشکی گیلان (Guilan university of medical sciences)
نشانی اینترنتی
http://hayat.tums.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-25-156&slc_lang=fa&sid=fa
فایل مقاله
فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده
fa
موضوعات مقاله منتشر شده
مراقبتهای پرستاری
نوع مقاله منتشر شده
پژوهشی
برگشت به:
صفحه اول پایگاه
|
نسخه مرتبط
|
نشریه مرتبط
|
فهرست نشریات