این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
صفحه اصلی
درباره پایگاه
فهرست سامانه ها
الزامات سامانه ها
فهرست سازمانی
تماس با ما
JCR 2016
جستجوی مقالات
جمعه 23 آبان 1404
علوم و صنایع غذایی ایران
، جلد ۲۰، شماره ۱۳۶، صفحات ۱۰۳-۱۱۶
عنوان فارسی
اثر جایگزینی نیتریت سدیم با نانوکپسولهای حامل آستاگزانتین میکروجلبک هماتوکوکوس (Haematococcus pluvialis) در فرمولاسیون سوسیس معمولی بر رشد و تکثیر میکروارگانیسم های بیماری زا و عامل فساد
چکیده فارسی مقاله
هدف تحقیق حاضر استفاده از نانوکپسولهای حامل رنگدانه آستاگزانتین در فرمولاسیون سوسیس معمولی به عنوان جایگزین نیتریت سدیم و جستجوی میکروارگانیسمهای بیماریزا و عامل فساد در محصول بود. به همین منظور پس از استخراج آستاگزانتین از میکروجلبک هماتوکوکوس پلوویالیس و تولید نانوکپسولهای حامل رنگدانه با پوشش ترکیبی مالتودکسترین-کازئینات سدیم، پنج تیمار با نسبتهای مختلف نیتریت سدیم و نانوکپسولهای حامل آستاگزانتین به همراه شاهد طراحی و طی 28 روز نگهداری در دمای یخچال از نظر وجود باکتریهای کلستریدیوم پرفرنجس، استافیلوکوکوس اورئوس، کلیفرم، سالمونلا، اشریشیاکلی، کلستریدیوم بوتولینوم، باکتریهای لاکتیکاسید، کپکها و مخمرها مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج نشان داد در تیمار دارای حد مجاز نیتریت سدیم یعنی
mg/kg
120 (تیمار
A
) و همچنین تیمارهایی که این حد
با
mg/kg
30 (تیمار
C
)
و
mg/kg
60
نانوکپسولهای حامل آستاگزانتین (تیمار
D
) جایگزین شد، شمارش باکتریهای کلستریدیوم پرفرنجس، استافیلوکوکوس اورئوس و کلیفرم در حد استاندارد و کمتر از
CFU/gr
10 ثبت گردید. در تیمارهای صرفا حاوی
mg/kg
120
نانوکپسولهای حامل (تیمار
B
) و همچنین دارای
mg/kg
30 نیتریت سدیم و
mg/kg
90 نانوکپسولهای حامل
(تیمار
E
)
،
فقط در روز 28،
شمارش سه باکتری مذکور
بیشتر از
CFU/gr
10
بود. در ادامه مشخص شد که هیچ یک از تیمارهای تحقیق محتوی باکتریهای سالمونلا، اشریشیاک
ل
ی
و کلستریدیوم بوتولینوم نیستند. همچنین هر پنج تیمار فرمولهشده در
طول
دوره نگهداری از نظر باکتریهای لاکتیکاسید در محدوده استاندارد قرار داشتند.
نتایج شمارش کپکها و مخمرها نشان داد که این تیمارها بر خلاف نمونه شاهد
در کل دوره نگهداری فاقد هرگونه کلنی کپک
و مخمر بودند
.
مطابق
یافتههای این پژوهش، در صورت جایگزینی 50 درصد حد مجاز نیتریت سدیم با نانوکپسولهای
حامل
آستاگزانتین، میتوان محصولی عاری از میکروارگانیسمهای تهدیدکننده سلامتی تولید کرد. ضمن اینکه با این فرایند، از مضرات نیتریت سدیم کاسته و بواسطه ارزش غذایی و نقش اثباتشده آستاگزانتین در حفظ سلامتی و پیشگیری از بیماریهای مختلف، به مفیدبودن محصول افزوده خواهد شد.
کلیدواژههای فارسی مقاله
فراورده های گوشتی،نیتریت سدیم،نانوکپسول های حامل آستاگزانتین،کلستریدیوم پرفرنجس،استافیلوکوکوس اورئوس،
عنوان انگلیسی
Effect of replacing sodium nitrite by nanocapsules carrying astaxanthin from Haematococcus pluvialis in common sausage formulation on the growth and proliferation of pathogenic and spoilage microorganisms
چکیده انگلیسی مقاله
The purpose of present study was to use nanocapsules carrying astaxanthin pigment in common sausage formulation as a substitute for sodium nitrite and search for pathogenic and spoilage microorganisms in the product. For this purpose, after extracting astaxanthin from Haematococcus pluvialis microalgae and producing nanocapsules carrying pigment with maltodextrin-sodium caseinate combined coating, five treatments using different proportions of sodium nitrite and nanocapsules carrying astaxanthin along with control were designed and evaluated in term of the presence of Clostridium perfringens, Staphylococcus aureus, coliform, salmonella, Escherichia coli, Clostridium botulinum, lacticacid bacteria bacteria, yeasts and molds during 28 days of storage at refrigerator temperature. The results showed that in the treatment with the permissible limit of sodium nitrite or 120 mg/kg (treatment A) and also the treatments that this limit was replaced by 30 mg/kg (treatment C) and 60 mg/kg (treatment D) of nanocapsules carrying astaxanthin, the counts of Clostridium perfringens, Staphylococcus aureus, and coliform bacteria were within the standard limit and recorded less than 10 cfu/gr. In treatments containing only 120 mg/kg nanocapsules carrying astaxanthin and also containing 30 mg/kg sodium nitrite and 90 mg/kg nanocapsules carrying astaxanthin (treatment E), only on day 28, the counts of three mentioned bacteria were more than 10 CFU/gr. Further, it was found that none of the research treatments contain Salmonella, Escherichia coli and Clostridium botulinum bacteria. Also, all five formulated treatments were within the standard range in terms of lactic acid bacteria during storage time. The results of counting molds and yeasts showed that this treatments, unlike the control sample, did not have any mold and yeast colonies in the whole of storage period. According to the findings of this research if 50% of permissible sodium nitrite limit using nanocapsules carrying astaxanthin is replaced, it is possible to produce a product free of health-threatening microorganisms.
کلیدواژههای انگلیسی مقاله
فراورده های گوشتی,نیتریت سدیم,نانوکپسول های حامل آستاگزانتین,کلستریدیوم پرفرنجس,استافیلوکوکوس اورئوس
نویسندگان مقاله
سکینه یگانه |
استاد، گروه شیلات، دانشکده علوم دامی و شیلات، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ساری، ایران
سهیل ریحانی پول |
دانش آموخته دکتری تخصصی، گروه فراوری محصولات شیلاتی، دانشکده شیلات و محیط زیست، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران
نشانی اینترنتی
https://fsct.modares.ac.ir/article_27013_1ff50e19fd960a33bed964a1bc48d7a0.pdf
فایل مقاله
فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده
fa
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده
برگشت به:
صفحه اول پایگاه
|
نسخه مرتبط
|
نشریه مرتبط
|
فهرست نشریات