این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
علوم و صنایع غذایی ایران، جلد ۲۱، شماره ۱۵۰، صفحات ۱۹۲-۲۰۵

عنوان فارسی بررسی پتانسیل ضد میکروبی و آنتی بیوفیلمی پپتید ملیتین علیه باکتری های پاتوژن اشریشیا کلی و استافیلوکوکوس اورئوس
چکیده فارسی مقاله اشریشیا کلی و استافیلوکوکوس اورئوس پاتوژنهایی هستند که توانایی تشکیل بیوفیلم و ایجاد بیماری در محصوالت غذایی را دارند. با توجه به اینکه انتروتوکسینهای تولید شده توسط این دو عامل بیماریزا در محدوده وسیعی از دما، pH و شرایط شور باقی میماند، باعث ایجاد عفونتهای شدید در انسان میشوند. ملیتین یک پپتید طبیعی مشتق شده از زهر زنبور عسل است که میتواند پتانسیل ضد میکروبی و ضد بیوفیلم خود را از طریق مختل کردن غشای سلولهای باکتریایی نشان دهد. بدین منظور در این مطالعه اثر ضد میکروبی این پپتید بر روی باکتریهای گرم مثبت و گرم منفی بررسی و حداقل غلظت مهاری آن (MIC (به ترتیب 100 میکروگرم بر میلیلیتر و 300 میکروگرم بر میلیلیتر تعیین شد.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله زیست توده،Monascus purpureus،بهینه‌سازی،لجن لبنی،

عنوان انگلیسی Investigating the antimicrobial and antibiofilm potential of Melittin peptide against Escherichia coli and Staphylococcus aureus
چکیده انگلیسی مقاله Escherichia coli and Staphylococcus aureus are pathogens that have the ability to form biofilms and cause disease in food products. Due to the fact that the enterotoxins produced by these two pathogens remain in a wide range of temperature, pH and saline conditions, they cause severe infections in humans. Melittin is a natural peptide derived from bee venom that can show its antimicrobial and anti-biofilm potential through disrupting the membrane of bacterial cells. For this purpose, in this study, the antimicrobial effect of this peptide on Gram positive and negative bacteria was investigated and its minimum inhibitory concentration (MIC) was determined as 100 µg/mL and 300 µg/mL, respectively. Also, the scanning electron microscope images confirmed the antimicrobial effect of the peptide on these two bacteria. Peptide melittin caused wrinkling, deformation and creation of holes in the cell membrane of treated bacteria, compared to the control sample. On the other hand, the results of the biofilm inhibition test showed that the addition of the peptide at a concentration of 2MIC completely prevented the biofilm formation of S. aureus prevented, while this value was equal to 91.00 ± 2.82 in E. coli bacteria. Also, the increase in peptide concentration caused an increase in the destruction of adult biofilms of both bacteria. On the other hand, this peptide decreased the invasion and adhesion of these two bacteria to HT-29 and Caco-2 cells by reducing the mobility of pathogens. Therefore, according to the obtained results, melittin peptide can be a suitable alternative to chemical disinfectants that are harmful to the environment.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله Melittin peptide,Antibiofilm,Pathogenicity,Scanning electron microscope

نویسندگان مقاله آرزو روحی |
دانشگاه فردوسی مشهد

فرشته فلاح |
دانشگاه فردوسی مشهد

مرجان ازغندی |
دانشگاه فردوسی مشهد

بهروز علیزاده بهبهانی |
دانشگاه فردوسی مشهد

فریده طباطبایی یزدی |
دانشگاه فردوسی مشهد

سلام ایبراهیم |
دانشگاه کارولینیای شمالی

علیرضا وسیعی |
موسسه پژوهشی علوم و صنایع غذایی


نشانی اینترنتی https://fsct.modares.ac.ir/article_27229_35834d8989d4bcbcd95dd652099a5da6.pdf
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات