این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
صفحه اصلی
درباره پایگاه
فهرست سامانه ها
الزامات سامانه ها
فهرست سازمانی
تماس با ما
JCR 2016
جستجوی مقالات
پنجشنبه 22 آبان 1404
اقتصاد کشاورزی و توسعه
، جلد ۸، شماره ۱، صفحات ۱۵۵-۱۸۳
عنوان فارسی
بررسی امکانات بالقوه و بالفعل جهت خود بسندگی در تأمین گوشت قرمز
چکیده فارسی مقاله
دامداری از ارکان محوری بخش کشاورزی در توسعه اقتصادی کشور و از منابع عمده تأمین غذای انسان به شمار می رود. از یک سو نیاز روز افزون کشور به غذای مناسب با توجه به افزایش سریع جمعیت و از سوی دیگر پایین بودن ظرفیت تولید وضعی را پدید آورده اند که نیاز کشور به استفاده از منابع غذایی زیادتر شده است. این کمبود بخصوص در زمینه فراورده های دامی غذا، شدیدتر است. افزون بر اهمیتی که تولید گوشت قرمز در کل ارزش وارداتی و اشتغال دارد، همه ساله مبالغ هنگفتی ارز برای تأمین کمبود این کالا از خارج صرف می.شود. از این رو مطالعه و بررسی در زمینه تولید و چگونگی رسیدن به خود بسندگی امری ضروری است.
خوب بودن موقعیت ایران از نظر تعداد دام در جهان و همچنین در داخل در سال 1370، برابر 105 میلیون واحد دامی).وسعت مراتع از 90 میلیون هکتار طی سه دهه گذشته (40) 50، 60) به 88 میلیون هکتار رسیده بدین معنا که نزدیک به 2 درصد از آن کم شده است.
-تولید گوشت در سال 1370 برابر 575 هزار تن بوده که رشد 2/4 درصدی داشت هاست.
-کاهش علوفه تولید مراتع از 4 میلیون T.D.N به 3/474 میلیون T.D.N (طی سه دهه گذشته).
-ظرفیت کنونی مراتع نزدیک به 12/8 درصد از نیاز غذایی دام موجود در مراتع را میتواند فراهم کند 13/51 میلیون واحد دامی).
- وضعیت تعادل دام و مرتع در استان های گوناگون کشور یکسان نیست. در استان های همدان چهار محال بختیاری گیلان و لرستان علوفه مراتع حتی نیاز فیزیولوژیک 3 درصد از دام های موجود را فراهم نمی کند در حالی که در استان های یزد سیستان و بلوچستان و خراسان به ترتیب نزدیک به 36 24/2 و 24/2 درصد از دام های استان های یاد شده می توانند نیاز غذایی خود را به طور کامل از مراتع به دست آورند.
دام های ایران در فقر غذایی به سر می برند و به جای اینکه 255/5 کیلوگرم T.D.N تغذیه کنند تا به وزن 25 کیلوگرم برسند. 179 کیلوگرم T.D.N مصرف می کنند و وزن آن ها به 19 کیلوگرم می رسد.
درصد تلفات دام در ایران بالاست نزدیک به 27 درصد بنابراین سالانه مقدار فراوانی گوشت و دیگر فراوده های دامی از میان میرود برپایه محاسبه انجام شده، مقدار درصد تلفات برای دام گوسفندی برابر 22 درصد و برای دام گاری 15 درصد است که نزدیک به 372 هزار تن گوشت می شود.
کادر فنی موجود در بخش دام تنها 30 درصد دام را زیر پوشش قرار می دهد و نزدیک به 70 درصد دیگر از نیروی ماهر و متخصص محروم اند.
کل منابع خوراک دام تولیدی برابر 19/474 میلیون تن T.D.N است ولی نیاز غذایی دام های کشور برابر 26/8 میلیون تن T.D.N است بدین ترتیب کسری برابر 7/353 میلیون تن در یک سال دیده می شود. رشد واردات علوفه از خارج نزدیک به 13/8 درصد بوده است.
از مطالعه ،کشش ها تولید نهایی تخمین تابع تولید گوشت قرمز و تخمین تابع واردات علوفه، می توان به نتایج زیر اشاره کرد:
از تخمین تابع تولید گوشت قرمز و تولید نهایی و کشش های آن نسبت به نیروی کار سرمایه و علوفه نتایج زیر به دست آمد:
در بخش دام نیروی کار مازاد وجود دارد و تولید نهایی نیروی کار منق و در ناحیه 3 تولیدی است.
بررسی کشش سرمایه نسبت به تولید گوشت قرمز نشان می دهد که اثر این نهاده بر تولید نهایی آن در حال زیاد شدن است. بررسی کشش علوفه نسبت به تولید گوشت قرمز نشان دهنده این است که تولید در ناحیه اول تولیدی قرار دارد که با افزایش یافتن علوفه تولید گوشت هم افزایش می یابد و جای دارد تولید علوفه افزوده شود. از تخمین تابع واردات علوفه نیز این نتایج به دست آمد به کار بستن سیاستهایی که واردات علوفه را کاهش می دهد زیرا با افزایش تولید واردات کاسته می شود. همچنین نرخ ارز و تعداد دام در طی سال های مورد مطالعه تأثیری بر واردات علوفه ندارد.
کلیدواژههای فارسی مقاله
عنوان انگلیسی
Exploring the potential and actual possibilities for self-sufficiency in red meat supply
چکیده انگلیسی مقاله
کلیدواژههای انگلیسی مقاله
نویسندگان مقاله
ناصر آقا عباسی |
نشانی اینترنتی
http://aead.agri-peri.ac.ir/article_132369_5c7f0122f595f590edfce972e068b62d.pdf
فایل مقاله
فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده
fa
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده
برگشت به:
صفحه اول پایگاه
|
نسخه مرتبط
|
نشریه مرتبط
|
فهرست نشریات