بوم شناسی آبزیان، جلد ۱۵، شماره ۲، صفحات ۵۴-۶۷

عنوان فارسی تأثیر کلرید جیوه (HgCl۲) بر شاخص‌های رشد، درصد بازماندگی، برخی شاخص‌های خونی و ایمنی بچه ماهی کپور معمولی (Cyprinus carpio)
چکیده فارسی مقاله
اندازه‌گیری کلرید جیوه برای نظارت بر کیفیت آب برای تولید اقتصادی، سالم و بهداشتی ماهی ضروری است. این تحقیق به‌منظور ارزیابی تأثیر کلرید جیوه بر شاخص‌های رشد، تغذیه، درصد بازماندگی و برخی شاخص‌های خونی و ایمنی بچه ماهی کپور معمولی (Cyprinus carpio) در سال 1402انجام شد. 900 قطعه بچه ماهی کپور معمولی (Cyprinus carpio) که از یک جفت مولد نر و ماده از کارگاه بخش خصوصی در رشت تهیه شده بود با میانگین وزن اولیه 0.15± 1.23 گرم (تانک/ 100 قطعه) بر اساس طرح کاملاً تصادفی در 12 مخزن پلی‌اتیلنی یکسان با حجم 350 لیتر تحت تیمارهای 1 تا 4 به ترتیب با جیره‌های یکسان و آب حاوی 0، 5، 25 و 50 درصد غلظت h LC5096  (0.89 میلی گرم در لیتر) فلز جیوه با 3 تکرار به مدت 8 هفته پرورش داده شدند. نتایج نشان داد بالاترین میزان وزن (3.22±17.28) گرم و طول بدن (1.08±7.48) سانتی‌متر در تیمار 1 (شاهد) مشاهده گردید که نسبت به تیمارهای 2، 3 و 4 دارای اختلاف معنی‌دار بود (p < 0.05). . همچنین شاخص‌های رشد شامل نرخ رشد ویژه و نرخ بازماندگی در تیمارهای 5، 25 و 50 درصد جیوه نسبت به تیمار 0 درصد کاهش معنی‌دار داشت (p < 0.05). . نتایج نشان داد که تعداد گلبول‌های قرمز در تیمارهای آزمایشی 5، 25 و 50 درصد غلظت فلز جیوه در مقایسه با تیمار 0 درصد روند کاهشی داشته است (p < 0.05). در این تحقیق بین تیمارهای 5، 25 و 50 درصد در تعداد فاکتورهای خونی شامل گلبول‌های قرمز (RBC)، هماتوکریت (HC)، میزان هموگلوبین، شاخص گلبولی و شاخص‌های ایمنی شامل ایمونوگلوبولین و لیزوزیم در نمونه‌های بچه ماهی کپور معمولی با تیمارهای 0 درصد تفاوت معنی دار وجود داشت (p < 0.05). ؛ بنابراین قرار گرفتن بچه ماهی کپور معمولی در معرض کلرید جیوه در سطح بالای غلظت  h LC5096  باعث تغییر در مقدار شاخص‌های خونی، کاهش رشد و درصد بازماندگی این ماهی گردید.
 
کلیدواژه‌های فارسی مقاله کلریدجیوه،کپور معمولی،شاخص‌های خونی،شاخص‌های ایمنی،شاخص‌های رشد.

عنوان انگلیسی The effect of mercuric chloride (HgCl2) on growth indices, survival rate, some blood indices and immunity of common carp fry
چکیده انگلیسی مقاله
Monitoring mercuric chloride in aquatic environments is crucial for ensuring water quality and supporting the healthy, sustainable production of fish. This study evaluated the effects of mercuric chloride on growth, nutritional performance, survival, and selected blood and immune indices of common carp (Cyprinus carpio) fry in 2022. A total of 900 fry (initial weight 1.23 ± 0.15 g; 100 fry per tank) obtained from a private hatchery in Rasht were distributed across 12 polyethylene tanks (350 L each) and exposed to four treatments: 0% (control), 5%, 25%, and 50% of the 96-hour LC50 (0.89 mg/L) of mercuric chloride, with three replicates per treatment, over an 8-week period. All groups received identical diets. Results showed that the highest weight (17.28 ± 3.22 g) and body length (7.48 ± 1.08 cm) were observed in the control group, significantly exceeding those of the 5%, 25%, and 50% treatments (p < 0.05). Growth indices, including specific growth rate and survival rate, decreased significantly in all mercuric chloride-exposed groups compared to controls (p < 0.05). Hematological analysis revealed significant reductions in red blood cell counts, hemoglobin concentration, hematocrit, and hematological indices in the exposed groups, with more pronounced effects at higher concentrations. Immune parameters, including immunoglobulin and lysozyme activity, were also significantly suppressed in all mercuric chloride treatments compared to controls (p < 0.05). These findings indicate that exposure of common carp fry to mercuric chloride, even at sublethal concentrations, adversely affects growth, survival, hematological status, and immune function. High concentrations near the LC50 markedly exacerbate these effects, underscoring the toxicological risks of mercury contamination in aquaculture environments.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله mercuric chloride, common carp, blood indices, immune indices, growth indices

نویسندگان مقاله مهران آوخ کیسمی | Mehran Avakh Keysami
Agricultural Research, Education and Extension Organization (AREEO),
سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی

مریم آوخ کیسمی | Maryam Avakh Keysami
General Directorate of Education, Gilan Province
اداره کل آموزش و پرورش استان گیلان

افشار ذوقی شلمانی | Afshar Zoughi Shalmani
Agricultural Research, Education and Extension Organization (AREEO),
سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی

محمد رهاننده | Mohammad Rahanandeh
Agricultural Research, Education and Extension Organization (AREEO),
سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی


نشانی اینترنتی http://jae.hormozgan.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-946-1&slc_lang=fa&sid=1
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده تخصصی
نوع مقاله منتشر شده پژوهشی
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات