طب جنوب، جلد ۲۷، شماره ۶، صفحات ۴۳۳-۴۴۳

عنوان فارسی بررسی وضعیت مصرف مکمل آهن و عوامل مرتبط با آن در کودکان زیر ۲ سال بر اساس مدل اعتقاد بهداشتی در شهر بوشهر، سال ۱۴۰۲
چکیده فارسی مقاله
زمینه: شایع‌ترین مشکل تغذیه‌ای در کودکان، کم‌خونی فقر آهن است. علی‌رغم اجرای برنامه‌های مختلف، هنوز این مشکل مرتفع نگردیده و شیوع آن در کودکان زیر 6 سال ایرانی 18/2 درصد می‌باشد. مطالعه حاضر با هدف بررسی عوامل مرتبط با مصرف قطره آهن در کودکان ۶ تا ۲۴ ماهه بر اساس مدل اعتقاد بهداشتی انجام شد.
مواد و روش‌ها: پژوهش حاضر با طراحی مقطعی و با روش نمونه‌گیری تصادفی ساده در سال 1402 در پایگاه‌های سلامت بوشهر انجام گرفت. 298 مادر دارای کودک 6 تا 24 ماهه مورد مطالعه قرار گرفتند. پرسشنامه‌های عمومی، تخصصی و مدل اعتقاد بهداشتی تکمیل شد. داده‌ها توسط نرم‌افزار SPSS ویرایش 21 مورد آنالیز آماری قرار گرفت.
یافته‌ها: از میان 298 کودک بررسی شده، 67/8 درصد مکمل آهن مصرف می‌کردند. فراموشی با 20/2 درصد و سپس عدم پذیرش کودک با 18/4 درصد، به‌عنوان بیشترین علل عدم مصرف قطره آهن، گزارش شد. همچنین نتایج آنالیز لجستیک چند متغیره نشان داد که سن کودک (0/87=OR، 0/001>P) و موانع درک شده (0/97=OR، 0/004=P) با مصرف قطره آهن ارتباط معکوس و تحصیلات مادر (0/047P=)، آگاهی (1/02=OR، 0/032=P) و همچنین عملکرد (1/13=OR، 0/001>P)، با مصرف قطره آهن ارتباط مستقیم دارد.
نتیجه‌گیری: حدود یک سوم کودکان 6 تا 24 ماهه مراجعه کننده به پایگاه‌های سلامت شهر بوشهر از قطره آهن به شکل منظم استفاده نمی‌کنند. بر اساس نتایج این مطالعه و بهره‌گیری از مدل اعتقاد بهداشتی، جهت بهبود این وضعیت بایستی ارتقای سطح آگاهی مادران و کاهش موانع موجود در اولویت سیاست‌گذاری‌های سلامت باشد.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله مکمل یاری آهن، قطره آهن، کودکان ۶ تا ۲۴ ماهه، کم‌خونی فقر آهن، مدل اعتقاد بهداشتی

عنوان انگلیسی Investigating the Status of Oral Iron Supplemen-tation and its Associated Factors Based on HMB Model in Children Under 2 Years of Age in Bushehr City, 1402
چکیده انگلیسی مقاله
Background: Iron deficiency anemia is the most common nutritional problem among children. Despite the implementation of various programs, this problem has not yet been resolved and its prevalence in Iranian children under six years old has been reported to be 18.2%. The present study aimed to investigate factors associated with iron drop consumption in children aged 6 to 24 months based on the health belief model.
Materials and Methods: The present cross-sectional study was conducted in 2023 at health centers in Bushehr, Iran. A total of 298 mothers with children aged 6 to 24 months were selected for this study through simple random sampling method. Data were collected using general, specialized and health belief model questionnaires administered through interviews. The collected data were statistically analyzed in SPSS 21.
Results: Among the 298 children studied, 67.8% were regularly taking iron supplements. The most commonly reported reasons for non-compliance were maternal forgetfulness (20.2%) and then child's refusal (18.4%). Also, multivariate logistic regression analysis showed that the child's age (P < 0.001, OR= 0.87) and perceived barriers (P = 0.004, OR=0.97) were inversely related to iron drop consumption. In contrast, maternal education (p = 0.047), awareness (P = 0.032, OR= 1.02), and performance (P < 0.001, OR=1.13) showed positive association with iron drop consumption.
Conclusion: Approximately one-third of the children aged 6 to 24 months who visit health centers in Bushehr did not use iron drops regularly. Based on the results of this study and the health belief model, improving maternal awareness and reducing existing barriers should be a priority for health policymakers in order to improve adherence to iron supplementation in early childhood.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله Iron supplementation, iron drops, 6 to 24 months old children, Iron deficiency anemia, Health belief model

نویسندگان مقاله سید محمدهادی امامت | Seyed Mohammad Hadi Emamat
Addiction and Lifestyle Research Center, Bushehr University of Medical Sciences, Bushehr, Iran<br>Department of Nutritional Sciences, School of Health and Nutrition, Bushehr University of Medical Sciences, Bu-shehr, Iran
مرکز تحقیقات اعتیاد و سبک زندگی، دانشگاه علوم پزشکی بوشهر، بوشهر، ایران<br>گروه علوم تغذیه، دانشکده بهداشت و تغذیه، دانشگاه علوم پزشکی بوشهر، بوشهر، ایران

مرضیه محمودی | Marzieh Mahmoodi
Department of Nutritional Sciences, School of Health and Nutrition, Bushehr University of Medical Sciences, Bu-shehr, Iran
گروه علوم تغذیه، دانشکده بهداشت و تغذیه، دانشگاه علوم پزشکی بوشهر، بوشهر، ایران

فهیمه افتخاری | Fahimeh Eftekhari
Student Research and Technology Committee, Bushehr University of Medical Sciences, Bushehr, Iran
کمیته تحقیقات و فناوری دانشجویی، دانشگاه علوم پزشکی بوشهر، بوشهر، ایران

کوثر روی‌دل | Kosar rouydel
Student Research and Technology Committee, Bushehr University of Medical Sciences, Bushehr, Iran
کمیته تحقیقات و فناوری دانشجویی، دانشگاه علوم پزشکی بوشهر، بوشهر، ایران

سوگند سعادتمند | Sogand Saadatmand
Student Research and Technology Committee, Bushehr University of Medical Sciences, Bushehr, Iran
کمیته تحقیقات و فناوری دانشجویی، دانشگاه علوم پزشکی بوشهر، بوشهر، ایران

سیده منصوره صفوی | S.Mansoureh Safavi
Student Research and Technology Committee, Bushehr University of Medical Sciences, Bushehr, Iran
کمیته تحقیقات و فناوری دانشجویی، دانشگاه علوم پزشکی بوشهر، بوشهر، ایران

عرفان جوانمردی | Erfan Javanmardi
Clinical Research Development Center, Persian Gulf Martyrs Hospital, Bushehr University of Medical Sciences, Bushehr, Iran
واحد توسعه تحقیقات بالینی، بیمارستان شهدای خلیج‌فارس، دانشگاه علوم پزشکی بوشهر، بوشهر، ایران

حدیث تنگستانی | Hadith Tangestani
Department of Nutritional Sciences, School of Health and Nutrition, Bushehr University of Medical Sciences, Bu-shehr, Iran
گروه علوم تغذیه، دانشکده بهداشت و تغذیه، دانشگاه علوم پزشکی بوشهر، بوشهر، ایران


نشانی اینترنتی http://ismj.bpums.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-1115-43&slc_lang=fa&sid=1
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده علوم و تغذیه
نوع مقاله منتشر شده پژوهشی
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات