تحقیقات کاربردی خاک، جلد ۱۳، شماره ۱، صفحات ۱۹-۳۰

عنوان فارسی واکنش ذرت شیرین به محلول‌پاشی روی و بور در مراحل مختلف رشد از نظر خصوصیات مرفولوژیک، اجزای عملکرد و عملکرد دانه و بلال
چکیده فارسی مقاله در سالهای اخیر کشت ذرت شیرین (Zea mays var. saccharata) در سطح استان همدان برای مقاصد تازه‌خوری و فرآوری گسترش یافته است. با توجه به نیاز بالای ذرت شیرین به عناصر غذایی کم‌مصرف‌ روی و بور، تأثیر محلول‌پاشی این دو عنصر غذایی (به صورت توأمان و یا منفرد) در مراحل مختلف رشد و نمو بر خصوصیات مرفولوژیک و صفات مرتبط به عملکرد بلال و دانه ذرت شیرین مورد بررسی قرار گرفت. آزمایش حاضر، به‌صورت کرت‌های خرد شده بر پایه طرح بلوک‌های کامل تصادفی در سه تکرار طی سال 1401در ایستگاه اکباتان مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان همدان، انجام گرفت. مراحل مختلف محلول‌پاشی شامل رشد رویشی (6-8 برگی)، تاسل‌دهی (شروع رشد زایشی)، هر دو مرحله رشد رویشی+ تاسل‌دهی، پر شدن دانه و هر دو مرحله رشد رویشی+ پر شدن دانه در کرت‌های اصلی و تیمارهای عناصر غذایی کم‌مصرف شامل شاهد (آب مقطر)، بور، روی و بور+ روی در کرت‌های فرعی جای گرفتند. برای محلول‌پاشی بور از اسید بوریک (حاوی 17 درصد بور) و برای روی از سولفات روی (حاوی 23 درصد روی) استفاده شد. رقم مورد بررسی، هیبرید بیسین بود. بیشترین مقادیر دانه در ردیف و ردیف دانه (به ترتیب 9/43 و 7/17 واحد)، عملکرد بلال تر (43803 کیلوگرم در هکتار) و استحصال دانه از چوب بلال (8/37 درصد) متعلق به محلول‌پاشی توأمان بور و روی در هر دو مرحله رشد رویشی + تاسل‌دهی بود. همچنین این تیمار از مقادیر مطلوب طول و قطر بلال (به عنوان عوامل اثرگذار بر فرآوری و تازه‌خوری بلال ذرت شیرین) با به ترتیب 7/29 و 67/4 سانتی‌متر برخوردار بود. بنابراین، محلول‌پاشی عناصر غذایی کم‌مصرف بور و روی به صورت توأمان در هر دو مرحله 8-6 برگی و آغاز رشد زایشی، جهت بهبود صفات مرتبط به تازه‌خوری و فرآوری بلال به همراه درصد استخراج دانه، اجزای عملکرد و عملکرد دانه و بلال ذرت شیرین توصیه می‌شود.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله رشد رویشی،تاسل‌دهی،طول و قطر بلال و درصد استحصال دانه،

عنوان انگلیسی The Response of Sweet Corn to Foliar Spraying of Zinc and Boron in Different Stages of Growth in Terms of Morphological Characteristics, Yield Components and Yield of Grain and Ear
چکیده انگلیسی مقاله In recent years, sweet corn (Zea mays var. saccharata) cultivation has expanded in Hamedan province for fresh consumption and processingDue to the high demand of sweet corn for zinc and boron, the effect of foliar spraying of these micronutrients (either combined or individually) at various stages of growth and development on morphological characteristics and traits related to ear and grain yield was studied. The experiment was carried out in split plots using a randomized complete block design with three replications in 2022 at the Ekbatan station of the Agriculture and Natural Resources Research and Education Center of Hamedan. Different stages of foliar spraying including vegetative growth (6-8 leaves), tasseling (beginning of reproductive growth), both stages of vegetative growth + tasseling, grain filling and both stages of vegetative growth + grain filling were placed in the main plots and micronutrient treatments including the control (distilled water), boron, zinc and boron+zinc were placed in sub-plots. Boric acid (containing 17% B) was used as a foliar application of boron, and zinc sulfate (containing 23% Zn) was used for zinc. The chosen cultivar was the Basin hybrid. The combined foliar spraying of boron and zinc at both stages of vegetative growth + tasseling resulted in the highest number of grains per row and rows per ear (43.9 and 17.7 unit, respectively), wet ear yield (43803 kg ha-1) and grain extraction from cob (37.8%). . This treatment also showed favorable ear length and diameter (improtant for processing and fresh consumption with 29.7 and 4.67 cm, respectively. Therefor, it is recommended to use the combined foliar spraying of boron and zinc micronutrients at both stage of the 6-8 leaf and the beginning of reproductive growth, to improve traits related to the processing and fresh consumption of sweet corn as well as improve grain extraction percentage, yield components and grain and ear yield.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله رشد رویشی,تاسل‌دهی,طول و قطر بلال و درصد استحصال دانه

نویسندگان مقاله مهدی متقی |
استادیار، بخش تحقیقات علوم باغی و زراعی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان همدان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج،

علیرضا یزدان پناه |
عضو هیات علمی، بخش تحقیقات خاک و آب، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان همدان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی،


نشانی اینترنتی https://asr.urmia.ac.ir/article_121696_0e1b2a03371b394f455260aad7e82052.pdf
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات