تحقیقات نظام سلامت، جلد ۲۱، شماره ۲، صفحات ۱۷۵-۱۸۲

عنوان فارسی ارتباط میان مصرف تخم‌مرغ با سندرم متابولیک: یک مطالعه مقطعی در کارکنان فرهنگی اصفهان
چکیده فارسی مقاله
مقدمه: اصلاح سبک ‌زندگی می‌تواند رویکرد مفیدی برای بهبود سندرم متابولیک باشد. پژوهش حاضر با هدف بررسی ارتباط شاخص مصرف تخم‌مرغ و سندرم متابولیک در بزرگسالان ایرانی انجام شد.
روش‌ها: این مطالعه مقطعی بر روی 527 نفر از بزرگسالان ایرانی ساکن اصفهان که با روش نمونه‌گیری خوشه‌ای تصادفی چند مرحله‌ای انتخاب شده بودند، صورت گرفت. دریافت‌های غذایی با استفاده از پرسش‌نامه نیمه‌ کمی بسامد خوراک 168 آیتمی اعتبارسنجی و ارزیابی گردید. شاخص‌های تن‌سنجی (وزن، قد و دور کمر)، شاخص‌های بیوشیمیایی [قند خون ناشتا (Fasting blood sugar یا FBS)، تری‌گلیسیرید (Triglyceride یا TG) و لیپوپروتئین با چگالی بالا (High-density lipoprotein یا HDL)] و فشار خون اندازه‌گیری شد. سندرم متابولیک بر اساس معیار Adult Treatment Panel III (ATP III) تعریف گردید.
یافته‌ها: پس از تعدیل همه عوامل مخدوشگر بالقوه، افراد در بالاترین سهک مصرف تخم‌مرغ به نسبت سهک مبنا، کاهش ۶۴ درصدی شیوع سندرم متابولیک را نشان‌ دادند (نسبت شانس: 36/0 و فاصله اطمینان ۹۵ درصد: 92/0-14/0). از میان اجزای سندرم متابولیک پس از تعدیل برای تمامی عوامل مخدوشگر، فقط در مورد پرفشاری خون کاهش شیوع مشاهده گردید؛ به طوری که افراد در بالاترین سهک مصرف تخم‌مرغ به نسبت افراد در پایین‌ترین سهک، کاهش ۶2 درصدی شیوع پرفشاری خون را گزارش کردند (نسبت شانس: 38/0 و فاصله اطمینان ۹۵ درصد: 83/0-18/0).
نتیجه‌گیری: ارتباط معکوس معنی‌داری بین مصرف بیشتر تخم‌مرغ و شیوع سندرم متابولیک وجود دارد. انجام تحقیقات آینده‌نگر به منظور تأیید این یافته‌ها ضرورت دارد.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله تخم‌مرغ، سندرم متابولیک، بزرگسال

عنوان انگلیسی The Association between Egg Consumption and Metabolic Syndrome: A Cross-Sectional Study among Educational Staff in Isfahan City, Iran
چکیده انگلیسی مقاله
Background: Lifestyle modification could be a useful approach to improving metabolic syndrome. The present study aims to investigate the relationship between egg consumption and metabolic syndrome in Iranian adults.
Methods: This cross-sectional study was conducted on 527 Iranian adults living in Isfahan City, Iran, selected by a multi-stage random cluster sampling method. Food intake was evaluated using a 168-item semi-quantitative food frequency questionnaire (FFQ). Anthropometric indices (including weight, height, and waist circumference), biochemical indices [including fasting blood sugar (FBS), high-density lipoprotein (HDL) cholesterol, and triglyceride (TG)], and blood pressure were measured. Metabolic syndrome was defined according to Adult Treatment Panel III (ATP III).
Findings: After adjusting for potential confounding factors, individuals in the highest tertile of egg consumption exhibited a 64% reduction in the risk of developing metabolic syndrome compared to the lowest tertile [odds ratio (OR): 0.36, 95% confidence interval (CI): 0.14-0.92]. Among the components of metabolic syndrome, after adjusting for all confounding factors, the highest intake of eggs was associated with a 62% reduction in the odds of high blood pressure, compared to individuals in the lowest tertile (OR: 0.38, 95% CI: 0.18-0.83).
Conclusion: The findings of this study revealed a significant inverse relationship between egg consumption and metabolic syndrome. It is essential to conduct prospective studies to validate these results.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله Egg, Metabolic syndrome, Adult

نویسندگان مقاله تکتم خسروی | Toktam Khosravi
MSc Student, Department of Nutrition, School of Public Health, Shahid Sadoughi University of Medical Sciences, Yazd, Iran
دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه تغذیه، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی، یزد، ایران

پرنیا رفیعی چرمهینی | Parnia Rafie-Chermahini
Students Research Committee AND Department of Community Nutrition, School of Nutrition and Food Science AND Nutrition and Food Security Research Center, Isfahan University of Medical Sciences, Isfahan, Iran
دانشجوی کارشناسی، کمیته تحقیقات دانشجویی و گروه تغذیه جامعه، دانشکده تغذیه و علوم غذایی و مرکز تحقیقات تغذیه و امنیت غذایی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران

دنیا پورصالحی | Donya Poursalehi
PhD Student, Student Research Committee AND Department of Clinical Nutrition and Dietetics, School of Nutrition Sciences and Food Technology AND National Nutrition and Food Technology Research Institute, Shahid Beheshti University of Medical Sciences, Tehran, Iran
دانشجوی دکتری تخصصی، کمیته تحقیقات دانشجویی و گروه تغذیه بالینی و رژیم غذایی، دانشکده علوم تغذیه و صنایع غذایی و پژوهشکده تغذیه و صنایع غذایی کشور، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران

فرناز شهدادیان | Farnaz Shahdadian
Assistant Professor, Department of Clinical Nutrition, School of Nutrition and Food Science AND Nutrition and Food Security Research Center, Isfahan University of Medical Sciences, Isfahan, Iran
استادیار، گروه تغذیه بالینی، دانشکده تغذیه و علوم غذایی و مرکز تحقیقات تغذیه و امنیت غذایی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران

زهرا حاج هاشمی | Zahra Hajhashemy
PhD Student, Students Research Committee AND Department of Community Nutrition, School of Nutrition and Food Science AND Nutrition and Food Security Research Center, Isfahan University of Medical Sciences, Isfahan, Iran
دانشجوی دکتری تخصصی، کمیته تحقیقات دانشجویی و گروه تغذیه جامعه، دانشکده تغذیه و علوم غذایی و مرکز تحقیقات تغذیه و امنیت غذایی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران

پروانه صانعی | Parvaneh Saneei
Associate Professor, Department of Community Nutrition, School of Nutrition and Food Science AND Nutrition and Food Security Research Center, Isfahan University of Medical Sciences, Isfahan, Iran
دانشیار، گروه تغذیه جامعه، دانشکده تغذیه و علوم غذایی و مرکز تحقیقات تغذیه و امنیت غذایی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران


نشانی اینترنتی http://hsr.mui.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-824-1&slc_lang=fa&sid=1
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده علوم تغذیه و صنایع غذایی
نوع مقاله منتشر شده پژوهشی
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات